Prieskonių upė iš Garliavos teka į visus Lietuvos prekybos centrus | Kas vyksta Kaune

Prieskonių upė iš Garliavos teka į visus Lietuvos prekybos centrus

R.Tenio nuotr.

Šalia Garliavos įsikūrusi ir jau 20 metų dirbanti viena didžiausių prieskonių gamintojų įmonių „Sauda“, vadovaudamasi lietuvių puoselėjamomis tradicijomis, prisideda prie skonių ir kvapų įvairovės ant mūsų kasdienio ar šventinio stalo.

Prieskonius bei jų mišinius gaminančioje įmonėje dirba per 100 Kauno rajono gyventojų, kurie prižiūrėdami gamybą bei užtikrindami gerą kokybę ir sklaidą, kas mėnesį į apyvartą išleidžia apie milijoną pakelių prieskonių. Visas gamybos procesas jau trejus metus vyksta naujose 1600 kv.m. Įmonės patalpose, į kurias tik įėjus, pasitinka egzotinių kvapų jūra.

Tiekia didelius produkcijos kiekius

„Sauda“ žaliavas prieskoniams perka iš ilgametę patirtį turinčių augintojų ir gamintojų visame pasaulyje, visgi, didžiausia jų išleidžiamų prieskonių bei jų mišinių sklaida vyksta Lietuvoje. Iš Garliavoje įsikūrusios įmonės prieskoniai keliauja beveik į visus Lietuvos prekybos centrus – net 98 proc. parduotuvių prekiauja įmonės produkcija. Kiekvieną mėnesį pagaminama apie 180 tonų prieskonių, kurių rūšių – net 300.

Įmonė turi virš 200 klientų su kuriais bendradarbiauja daugiau nei 10 metųtad kai kuriuos prieskonius gamina bei fasuoja ir pagal specialius užsakymus. „Sauda“ taip pat bendradarbiauja su mėsos, žuvies bei konditerijos pramone – taip Lietuvos gyventojams pasiūlomi specifiniai, kartu paruošti prieskoniai, kuriuose nenaudojami maisto priedai.

„Saudos“ komercijos direktorius Artūras Dzekunskas pasakoja, kad jie bendradarbiauja ir su užsienio rinkomis: Kauno rajone gaminamų prieskonių galima rasti ir Pabaltijo valstybėse bei Didžiojoje Britanijoje.

Vadovaujasi šalies tradicijomis

Prieskonius gaminančios įmonės atstovai pripažįsta, kad pagrindinis rodiklis, kuriuo vadovaujasi technologai, kurdami prieskonių mišinius – lietuvių tradicijos ir vertinami skoniai. „Saudos“ technologė Elena juokiasi, kad daugiausiai parduodama pipirų prieskonių, visgi, jie kartu su druska didžiausiais kiekiais parduodami ir visame pasaulyje. Moteris priduria, kad anksčiau visuomenėje nebuvo populiarūs tokie prieskoniai kaip imbieras, kardamonas ar rozmarinas, tačiau šiuo metu jie itin paklausūs.

„Prieskonių unikalumą deriname prie tautos, mėgstamų patiekalų bei tradicijų. Ne vartotojai taikosi prie mūsų – mes taikomės prie jų. Žmonės pradėjo daugiau gaminti, susipažįsta su užsienio virtuvių tradicijomis, skaito receptus internete bei dažniau žiūri kulinarines laidas,“ – teigia A.Dzekunskas. Besitaikydama prie didėjančios prieskonių paklausos, „Sauda“ stengiasi pasiūlyti tokius skonius, kokių ir tikisi lietuviai.

Kolektyvas pats gamina ir degustuoja

Eksperimentuodami ir siekdami atrasti naujus skonius prieskonių mišiniams, “Sauda” kolektyvas paruošiamus patiekalus degustuoja patys – klientams pristato ir tai, ką patys mėgsta.

„Šiandien, pavyzdžiui, gaminome čili sriubytę. Susirenkame, patys išbandome naujas technologijas, degustuojame ir tuomet komentuojame bei keičiamės idėjomis,“ – šypsosi A. Miškūnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA