Kaip pradėti priverstinį vekselio vykdymo procesą | Kas vyksta Kaune

Kaip pradėti priverstinį vekselio vykdymo procesą

Turiu paprastą neprotestuotiną vekselį, kuris turi būti apmokėtas iki šios savaitės galo, tačiau man jau dabar yra žinoma, kad asmuo, kuris man davė šį vekselį šiuo metu visiškai neturi pinigų ir tikrai man negrąžins vekselyje nurodytos sumos. Sakykite, ar iš karto galiu kreiptis į teismą dėl skolos išieškojimo, ar yra kokia supaprastinta procedūra kaip išsiieškoti pagal šį vekselį?

Į klausimą atsako advokatė Raimonda Lazauskienė:

Nagrinėjamu atveju Jūs keliate klausimą kokiu būdu Jums pateikti reikalavimą apmokėti paprastąjį neprotestuotiną vekselį. Pažymime, kad šiuo atveju Jums į teismą kreiptis nereikia: jeigu neprotestuotinas vekselis, kurį Jūs turite, atitinka visus tokiam vekseliui keliamus reikalavimus, vekselio davėjui atsisakius apmokėti pagal vekselį, Jūs turite teisę pradėti priverstinį vekselio vykdymo procesą su vekseliu kreipdamasis į notarą, dėl vykdomojo įrašo išdavimo, kurį pateikus antstoliui bus pradėtas skolos išieškojimas.

Tačiau pažymime, kad pagal ĮPVĮ (Įsakomųjų ir paprastųjų vekselių įstatymą) vekselio turėtojas, prieš įgyvendindamas savo teisę pradėti priverstinį vykdymo procesą pagal jam išduotus vekselius, t. y. prieš kreipdamasis į notarą dėl vykdomojo įrašo išdavimo, turi atlikti du savarankiškus veiksmus: pateikti vekselį apmokėti (šiuo atveju – ĮPVĮ 40 straipsnio 1 dalis) ir pranešti apie jo neapmokėjimą (ĮPVĮ 47 straipsnis). Šiuos veiksmus privalo atlikti visi reikalavimų, atsirandančių vekselių pagrindu, patenkinimo siekiantys vekselių turėtojai, nepriklausomai nuo vekseliuose nustatyto termino ar jų rūšies (ĮPVĮ 36 straipsnio 1 dalis, 40 straipsnio 1 dalis, 47 straipsnis, 48 straipsnio 2 dalis).

Tokių privalomų įstatyme nustatytų procedūrų atlikimo tikslas – apsaugoti vekselio davėjo ir kitų pagal vekselį įsipareigojusių asmenų interesus, užtikrinant, kad jie bus informuoti apie vekselio pateikimą apmokėti, o jeigu jis neapmokėtas, – apie jo neapmokėjimą, taip apribojant tikimybę, jog vekselio turėtojui pagal tą patį vekselį bus sumokėta daugiau nei vieną kartą, taip pat sudarant prielaidas įvykdyti pagal vekselį atsiradusią prievolę iki priverstinio vykdymo pradžios ir išvengti papildomų išlaidų

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštu kaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ inteneto svetainėje www.advocatera.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA