Sutaupo perkantieji kalėdines dovanas iš anksto | Kas vyksta Kaune

Sutaupo perkantieji kalėdines dovanas iš anksto

Archyvo nuotr.

Gražiausios metų šventės – tai dienos, kuomet net taupiausieji tampa išlaidžiais. Išmintingi finansų specialistų, psichologų ir prekybininkų patarimai padeda nupirkti tinkamas dovanas neišleidžiant per daug.

Efektyvaus finansų valdymo ekspertai rekomenduoja – pradėti galvoti apie dovanas ir kitus šventinius pirkinius likus ne mažiau nei mėnesiui iki švenčių pradžios. Specialistai atkreipia dėmesį, kad tie, kurie renkasi iš anksto, tiksliai žino, kur ir ką pirks, dažnai išvengia masinės pirkimo karštligės, kuomet perka užvaldyti emocijų.

„Kai iš anksto ramiai apeini ir pasižiūri, pamatai ką kam galima būtų nupirkti ir kiek tai kainuoja, gali geriau suplanuoti išlaidas, nes neperki spontaniškai. Todėl beveik visada tikrai sutaupai, nes nepriperki neapgalvotų ar netinkamų daiktų, kas tolygu beprasmiam pinigų leidimui“, – sako šeimos finansų ekspertė Julita Varanauskienė.

Pasiruošimas šventėms ir dovanų pirkimas dažniausiai sukelia pernelyg daug streso, kai viskas atidedama paskutinei minutei. Todėl psichologė Kristina Augustinaitė, norintiems šventes pasitikti ramiai, pataria dar neprasidėjus šventiniam šurmuliui pagalvoti apie tai, kas nudžiugintų mūsų artimuosius ar kolegas.

„Svarbu atminti, kad užvis geriausia dovana – tai parodytas dėmesys ir laikas, praleistas kartu. Renkant dovanas vertėtų atidžiau pagalvoti apie konkretų žmogų, ką jis mėgsta, domisi, ko jam ar jai šiemet trūko – atsakius į šiuos klausimus, lengviau atrasti personalizuotą dovaną. Dovanų čekiai suteikia tam tikrą laisvę rinktis, tačiau, kita vertus, tokia dovana gali reikšti, kad dovanotojas pasirinko lengvesnį kelią ir įdėjo mažiau pastangų. Asmenines ar originalias dovanas mėgstantys žmonės gavę dovanų čekį ar pinigų tiesiog liks nusivylę“, – pataria specialistė.

Prekybos miestelio „Urmas“ rinkodaros vadovas Jonas Plenta įsitikinęs, kad anksčiau pradėję ieškoti pirkinių sutaupo ne tik pinigų, bet ir laiko. Taip pat – renkasi iš gausesnio asortimento ir dar gali derėtis. J. Plentos įsitikinimu, nusprendusieji pirkti dovanas labiau iš anksto patiria ir didesnį pirkimo malonumą. Žmonių prekybos vietose yra mažiau, nereikia brautis prie prekystalių, pasirinkimas didelis, kainos nepasiekusios piko, o ir pardavėjai sukalbamesni, todėl linkę taikyti nuolaidas. „Gruodžio pradžioje viskas ima sparčiai keistis, o viduryje pas mus jau plūsta minios, todėl norintys iš dovanų pirkimo patirti daugiau džiaugsmo, ne vien streso, turėtų gerokai paskubėti“, – šypsosi J. Plenta.

Finansų ekspertai pastebi, kad metų pabaigoje padidėja buitinės ir kompiuterinės technikos, drabužių, batų bei papuošalų prekybos apyvarta. Spėjama, kad tai taip pat yra dovanos sau, namams ar šeimos nariams. Prognozuojama, kad kaip ir kasmet, intensyviausia kalėdinė prekyba šalyje prasidės po gruodžio 6 dienos, o dar viena prekybinė banga pirkėjų lauks iškart po Naujųjų metų, kuomet prekybininkai taikys nuolaidas šventiniu laikotarpiu nenupirktoms prekėms.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA