Kai kurie Seimo nariai stoja į fronto liniją dėl alkoholio pardavimo degalinėse | Kas vyksta Kaune

Kai kurie Seimo nariai stoja į fronto liniją dėl alkoholio pardavimo degalinėse

BNS 2015/12/03 11:21
Archyvo nuotr.

Seimas kol kas neapsisprendė, ar leisti nuo kitų metų degalinėse parduoti alų, vyną, sidrą ir kitą silpną alkoholį.

Seimui nuo kitų metų uždraudus prekiauti alkoholiu degalinėse, Seime vis atsiranda naujų siūlymų, kaip sušvelninti draudimą. Vienas jų – siūlymas neleisti prekiauti alkoholiu degalinių savitarnos skyriuose.

Seimas ketvirtadienį svarstydamas Alkoholio kontrolės įstatymo pataisas, kuriomis siūloma degalinėse palikti tik iki 15 laipsnių alkoholinius gėrimus, padarė pertrauką.

Sveikatos reikalų komiteto vadovė „darbietė“ Dangutė Mikutienė teigė, kad nuo sausio įsigaliojus draudimui, alkoholiu nebegalės prekiauti iš esmės tik smulkios degalinės – tokiu atveju bus atleista apie 400 žmonių.

„Trečdalis degalinių išnuomavo savo plotus kitiems verslo subjektams. alkoholiu prekiauti jie galės. Kiti šalia pasistatė, tie kas turi pinigų – irgi galės prekiauti. Ir vienas trečdalis, o gal net ir mažiau kapitalo – smulkių degalinių prekiauti nebegalės. Bet ten dirba žmonės. Taip ir yra – bus atleista daug – virš 400 žmonių – jie negalės išsilaikyti“, – aiškino D.Mikutienė.

Pasak jos, degalinėse parduodama tik 2,1 proc. silpno alkoholio, o stipraus – 0,5 proc.

Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos vadovė Larisa Dmitrijeva teigė netikinti, kad uždraudus prekybą, tiek daug žmonių neteks darbo.

„Iš kur tiek – 500 darbuotojų? Juk tas pats darbuotojas, kuris degalinėje parduoda alkoholį, pardavinėja ir kavą, ir dešreles“, – teigė ji.

Mišrios Seimo narių grupės atstovė Rima Baškienė sako, kad degalinės – ne vieta prekiauti alkoholiu.

„Kaip atrodys Seimas prieš Lietuvos žmones, kai vieną kartą vienaip sakome, o kitą kartą kitaip?“ – klausė R.Baškienė.

„Tvarkietis“ Petras Gražulis įsitikinęs, kad degalinių savininkai turėjo anksčiau pagalvoti, kaip jie dirbs nuo sausio: „Degalinės turėjo laiko pasiruošti naujai tvarkai“.

D.Mikutienė taip pat informavo, kad kitų metų biudžete yra numatyta per 1 mln. eurų visuomenės švietimui apie alkoholio ir rūkalų žalą.

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė BNS anksčiau sakė, kad nuo 2016-ųjų degalinėse uždraudus prekybą alkoholiu, jo vartojimas nesumažės, tačiau degalinės turės peržiūrėti ir koreguoti savo verslo planus. Pasak jos, kai kurios degalinės gali būti uždarytos arba pertvarkytos į automatines.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA