Lietuvoje keičiasi mokėjimų sistema: ką reikia žinoti bankų klientams? | Kas vyksta Kaune

Lietuvoje keičiasi mokėjimų sistema: ką reikia žinoti bankų klientams?

delfi.lt 2015/12/03 10:15
R.Tenio nuotr.

Nuo sausio 1 d. Lietuva įsitrauks į trisdešimt keturias valstybes apimančią elektroninių mokėjimų eurais erdvę, vadinamą SEPA.

Nuo tos dienos, atliekant vietinius mokėjimus ir mokėjimus į kitas SEPA šalis, bus pildoma ta pati mokėjimo nurodymo forma, o mokėjimams atlikti ar gauti pakaks vienos sąskaitos bet kurioje SEPA šalyje, rašoma Lietuvos banko pranešime spaudai.

„Gyventojams nereikia ypatingo pasirengimo pereiti prie SEPA, už juos pakeitimais pasirūpins bankai. Tačiau per likusį mėnesį iki SEPA nuostatų taikymo patarčiau kiekvienam pasidomėti, kaip keisis mokėjimų nurodymų formos ir kaip jas tinkamai užpildyti, kad kitų metų pradžioje dėl to nebūtų netikėtumų. Nuo kitų metų pildydami pasikeitusią mokėjimo nurodymo formą, vadovaukitės lėšų gavėjo ir savo banko pateiktomis rekomendacijomis“, – pranešime spaudai sakė Lietuvos banko valdybos narys, Lietuvos SEPA komiteto pirmininkas Marius Jurgilas.

Pasak jo, bankai, įmonės ir įstaigos, atliekančios ir gaunančios mokėjimus, šiais metais intensyviai rengiasi perėjimui prie SEPA, darydamos reikalingus bankinių ir apskaitos sistemų pakeitimus, testuodamos, kaip atliekami pasikeitę mokėjimai.

„Tikimės, kad rinka sėkmingai baigs pasirengimą. Vienas iš svarbių uždavinių SEPA projekto finišo tiesiojoje – tai aktyvus gyventojų informavimas apie laukiančius pokyčius atliekant mokėjimus“, – teigė M. Jurgilas.

Mokėjimo paslaugų teikėjai apie mokėjimų pokyčius dėl SEPA reikalavimų įgyvendinimo skelbia savo svetainėse ir siunčia pranešimus klientams elektroninės bankininkystės sistema, informavimui naudoja laiškus el. paštu, naujienlaiškius ir kitus kanalus.

Į klausimus apie SEPA atsakoma bankų klientų skambučių centruose, prireikus skambintojai nukreipiami telefonu pasikonsultuoti su bankų vadybininkais.

Nuo kitų metų pradžios mūsų šalies gyventojai be apribojimų galės naudoti Lietuvoje atidarytą sąskaitą norėdami gauti darbo užmokestį, socialines išmokas ar kitus mokėjimus iš visų Europos Sąjungos šalių, taip pat Norvegijos, Islandijos, Lichtenšteino, Monako, Šveicarijos ir San Marino. Šios šalys sudaro SEPA erdvę. Gyventojai taip pat be apribojimų galės nurodyti užsienyje atidarytą sąskaitą norėdami gauti darbo užmokestį, pensiją ar kitus mokėjimus iš Lietuvos.

DELFI jau rašė, kad lapkritį bankai jau pradėjo pereinamąjį laikotarpį ir keičia tiesioginio debeto, atsiskaitymo internetu ir periodinio mokėjimo paslaugas.

Nebeliks tiesioginio debeto

DELFI primena, kad pirmoji su SEPA susijusi naujovė – išnyks tiesioginis debetas, bankai žada, kad klientams bus teikiama analogiška nemokama elektroninės sąskaitos apmokėjimo paslauga.

„Nuo 2015 m. lapkričio iki gruodžio 31 d. bus pereinamasis laikotarpis, kai tiesioginio debeto paslauga bus keičiama į e. sąskaitą – tai reiškia, kad kai kurie paslaugų teikėjai šiuo laikotarpiu jau gali pradėti siųsti e. sąskaitas už savo paslaugas, nors dauguma tai planuoja pradėti nuo sausio 1-osios“, – DELFI anksčiau komentavo SEB banko Verslo plėtros departamento direktorius Linas Januševičius.

E. sąskaitos paslaugas savo klientams ketina pasiūlyti ir kiti didieji šalies bankai „Swedbank“ ir DNB. Apmokantiems sąskaitas paslauga ir toliau liktų nemokama. Klientams, kurie dabar naudojasi tiesioginio debeto paslauga papildomų veiksmų atlikti nereikia, jei jie pageidauja, kad ir toliau vyktų automatiniai atsiskaitymai su paslaugų teikėjais.

E. sąskaita, bankų atstovų nuomone, palyginti su tiesioginiu debetu, turi daugiau privalumų.

„Interneto banke klientai galės peržiūrėti visų paslaugų teikėjų e. sąskaitas ir pasirinkti, kurias e. sąskaitas nori apmokėti atlikdami vienkartinį pinigų pervedimą, o kurias – pavesti bankui apmokėti automatiškai. E. sąskaitos klientams bus pateikiamos interneto banke“, – anksčiau komentavo L. Januševičius.

„Mokėtojas galės pats lanksčiai valdyti e. sąskaitos apmokėjimo paslaugos nustatymus. Pavyzdžiui, pasirinkti mokėjimo ar mėnesio limitą bei atšaukti mokėjimą, pasirinkti, ar vykdyti mokėjimus daliai sumos, jei sąskaitoje nepakaktų lėšų visai e. sąskaitoje nurodytai mokėtinai sumai sumokėti“, – komentavo DNB Rinkodaros ir komunikacijos departamento projektų vadovė Rasa Petruškevičiūtė.

Bankų atstovai prašo klientų pasižiūrėti, kaip jie yra nustatę vykdyti periodinius mokėjimus, nes nuo 2016-ųjų lėšų gavėjui bus perduodamas tik įmokos kodas.

„Prašome klientų pasitikrinti, ar be informacijos, kurią jie yra nurodę mokėjimo paskirtyje, lėšų gavėjui pakaks duomenų atpažinti mokėjimą“, – anksčiau DELFI dėstė „Swedbank“ Sąskaitų ir mokėjimų valdymo departamento direktorius Ramūnas Strauka.

Jis primena, kad tai yra svarbu, kai mokėjimo paskirtyje yra nurodoma, kad mokama už kitą asmenį, už konkrečią sutartį, paslaugą ar panašiai.

„Jei klientai sudarę periodinių mokėjimų sutartis, kuriomis atliekami mokėjimai į Mokesčių inspekcijos, „Sodros“, muitinės surenkamąsias sąskaitas ir kuomet visais atvejais privaloma nurodyti įmokos kodą, turėtų atkreipti dėmesį, kad nuo 2016 sausio 1 d. mokėjimo paskirtis išvardintoms įstaigoms nebus perduodama – tik įmokos kodas“, – aiškino R. Strauka.

SEPA naudojama Europos Sąjungos valstybėse narėse, Norvegijoje, Islandijoje, Lichtenšteine.

Daugiau skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA