II-asis Kauno fortas: Mūšio laukas, apsuptas gyvenamųjų namų | Kas vyksta Kaune

II-asis Kauno fortas: Mūšio laukas, apsuptas gyvenamųjų namų

R. Tenio nuotr.

Antrojo forto dalia Pirmojo ir Antrojo pasaulinių karų laikotarpiu buvo beveik indentiška pirmajam įtvirtinimui, tačiau Lietuvai atgavus nepriklausomybę, šio pastato likimas tapo miglotu.

Pimasis dalykas, krentantis į akis atvykus į fortą – daug draudžiančių ir perspėjamų ženklų. Visi jie atsirado šių metų vasarą, kuomet nuo betoninio bokštelio žemyn nukrito paauglė. Maždaug per kelius mėnesius buvo užverti ir visi įėjimai į statinius, todėl smalsuoliai, trokštantys pamatyti II-ąjį fortą savomis akimis, turėtų rinktis kitas Kauno tvirtovės dalis.

Tiesa, tai nėra pačios veiksmingiausios priemonės užtikrinti minimalų saugumą įtvirtinimuose, nes užkopti ant forto viršaus ar atsidurti šalia gilesnio nei 5 metrų gylio gynybinio griovio – jokia bėda. Taip pat, statinys tankiai apstatytas gyvenamaisiais namais ir vaikai gali lengvai pasiekti apleistus griuvėsius.

Nors šiam fortui teko patirti tokius pačius išbandymus kaip ir pirmajam fortui, pastarasis išliko daug geresnės būklės. Klajojant po antrąją tvirtovės dalį nesunku pastebėti dideles duobes. Tai vieno iš didžiausių to meto ginklų – vokiečių pusėje kovojusios „Didžioji Bertos“, padarinių, kurios labiausiai ir bijodavo kazematuose besislepiantys kariai.

Pasak Kauno tvirtovės septintojo forto direktoriaus Vladimiro Orlovo, šis fortas yra labiausiai nukentėjęs karo laikotarpiu, o vėliau niekas taip ir neapsiėmė jo sutvarkyti. Pašnekovo duomenimis, sovietmečiu ten buvo sandėliai, kurie taip pat paliko savo žymę tvirtovės peizaže.

Taipogi, dėl veiklos forte nebuvimo, V. Orlovo nuomone, teritorijoje turėtų būti galima rasti kareivių palaikų bei nesprogusių šovinių, todėl norint aplankyti šią vietą, nepatartina keliauti vienam ir tamsoje.

I-asis Kauno fortas: tvirtovės dalis, kurią pasiglemžė gamta

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA