2016-ųjų biudžeto projektas grąžintas tobulinti Vyriausybei | Kas vyksta Kaune

2016-ųjų biudžeto projektas grąžintas tobulinti Vyriausybei

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Seimas pirmą kartą apsvarstė 2016-ųjų biudžeto projektą ir grąžino jį tobulinti Vyriausybei. Antras jo svarstymas numatytas gruodžio 8-ąją.

Parlamentinė opozicija, kaip ir per ankstesnius biudžetų svarstymus, Vyriausybės pateiktą projektą kritikavo, tuo metu valdantieji teigė, kad biudžetas suplanuotas pagal galimybes, nors ir galėjo būti socialiniu požiūriu geresnis, labiau tenkinti žmonių lūkesčius.

„Vis dėlto mes išlaikome fiskalinę drausmę, suprantama, biudžetas yra įtemptas, išlaikomos yra deficito ribos“, – teigė socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

Opozicijos lyderis Andrius Kubilius piktinosi, kad nė vienoje Seimo institucijoje nėra apsvarstytos kritiškos EK išvados dėl Lietuvos kitų metų biudžeto projekto.

Neįvertindamas EK išvados, pasak jo, Seimas rizikuoja. „Stipriai rizikuoja, kad pasitikėjimas tarptautinėse rinkose Lietuvos finansais gali sumažėti ir Lietuvai tektų brangiau skolintis“, – teigė A.Kubilius.

Aplinkos apsaugos komiteto vadovas Algimantas Salamakinas Vyriausybei siūlė nustatyti naują pajamų iš klimato taršos leidimų (ATL) naudojimą.

„Lietuva klimato taršos elementus parduoda ir mes per mėnesį gauname apie 2 mln. eurų (…) yra sukaupta apie 100 mln. eurų, tačiau niekaip neišeina jų naudoti, juos vis kaupiame, bet tie pinigai tikrai galėtų būti naudojami visuomeniniame sektoriuje – mokyklų, darželių varžos mažinimui“, – teigė komiteto vadovas.

Audito komiteto pirmininkė Jolita Vaickienė Vyriausybę paragino įvertinti valstybės investicijų programą ir „įtraukti tik naujus, pagrįstus, efektyvius ir racionalius projektus, nepradėti naujų“: „2015 metais naujų buvo pradėta beveik už 200 mln. eurų, o nebaigtų yra labai daug“.

Sveikatos apsaugos komiteto vadovė Dangutė Mikutienė Vyriausybei siūlo didinti privalomojo sveikatos draudimo (PSD) įmokas, kurias valstybė moka už nedirbančius asmenis.

„Metinė valstybės biudžeto įmoka, mokama už vieną draudžiamąjį valstybės lėšomis, – 255,7 euro – 3,2 kartus mažesnė už dirbančio asmens metinę PSD įmoką, kuri yra 807 eurai, ir pusantro karto mažesnė už metinę savarankiškai PSD įmoką mokančių asmens įmoką – 378 eurai. Nors ir valstybės lėšomis draudžiamus asmenis sumokamos mažiausios PSD įmokos, jų sveikatos priežiūra PSD biudžetui kainuoja brangiausiai“, – teigė D.Mikutienė.

Pasak jos, valstybės lėšomis draudžiamų asmenų sveikatos priežiūros išlaidos dvigubai viršija lėšas, kurias valstybės biudžetas perveda į PSD biudžetą už jų draudimą.

Pasak Biudžeto ir finansų komiteto pirmininko Petro Narkevičiaus, Seimo nariai ir komitetai Vyriausybei siūlė kitais metais rasti papildomai beveik 800 mln. eurų įvairioms valstybės valdymo sritims.

Švietimo, mokslo ir kultūros komiteto narys konservatorius Valentinas Stundys apgailestavo, kad kitais metais lėšų švietimui ir mokslui skiriama mažiau.

Pasak jo, papildomas finansavimas buvo siūlomas, mažinant išlaidas krašto apsaugai bei valstybės skolos aptarnavimui. Biudžeto ir finansų komitetas įpareigojo Vyriausybę papildomai numatyti tik 3,6 mln. eurų Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai bei įvertinti finansines galimybes įvairioms sritims numatyti dar 64,2 mln. eurų.

Vyriausybei siūloma rasti lėšų pedagogų atlyginimams didinti 5 proc. – 18,3 mln. eurų, melioracijai – 15 mln. eurų, pieno sektoriui – 12,6 mln. eurų, ikimokyklinio, bendrojo lavinimo ir profesinių mokyklų mokinių sveikatos stiprinimui – 5,7 mln. eurų, klasės krepšelio finansavimo modelio eksperimentui penkiose savivaldybėse – 3,75 mln. eurų.

Beveik 2 mln. eurų siūloma numatyti neįgaliųjų socialinei integracijai, 1,5 mln. eurų – švietimo įstaigų remontui, 1 mln. eurų – Vyriausiajai rinkimų komisijai, 0,8 mln. eurų – Konkurencijos tarybai, 0,7 mln. eurų – specializuotų pagalbos centrų tarnybai, 0,52 mln. eurų – saugomų teritorijų direkcijų darbo užmokesčio, po 0,5 mln. eurų – Seimo kanceliarijai ir pasirengimui Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms bei 2016 metų Europos jaunių irklavimo čempionatui, 0,378 mln. eurų Viešųjų pirkimų tarnybai, po 0,15 mln. eurų – valstybės teritorijos bendrajam planui ir Bibliotekų metų programai.

Taip pat siūloma numatyti lėšų tautinių mažumų mokykloms 6 proc. padidinti mokinio krepšelį, suvienodinti darželių pedagogų ir mokytojų algas bei padidinti biudžetininkų – ne valstybės tarnautojų – atlyginimus.

Į šiuos pasiūlymus neįtraukta rekomendacija papildomai finansuoti vidaus saugumo ir jėgos struktūras – tam siūloma papildomai skirti apie 70 mln. eurų. Biudžeto ir finansų komitetas siūlo asignavimus didinti, mažinant išlaidas krašto apsaugai.

Po pirmojo svarstymo biudžeto projektas bus grąžintas Vyriausybei ir po savaitės vėl grįš į Seimą.

Antras 2016 metų biudžeto projekto svarstymas Seime numatytas gruodžio 8 dieną, o priimti jį planuojama gruodžio 10 dieną.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA