Ruoštis gripo sezonui – į baseiną | Kas vyksta Kaune

Ruoštis gripo sezonui – į baseiną

R. Tenio nuotr.

Pabjurus orams daugelis pradeda ieškoti būdų kaip būtų galima išvengti gripo ir nemalonių peršalimo ligų. Viena išeičių – lankytis baseine. Vanduo ir judėjimas jame gerina mūsų savijautą netgi keliais aspektais, toks savęs stiprinimas yra labai visapusiškas ir malonus.

Padeda lengviau prisitaikyti

Vieni tėveliai vaikus į baseiną veda ir patys plaukioja norėdami sportuoti, gerai praleisti laiką, o kitų vienas pagrindinių argumentų – noras kuo mažiau sirgti.

Temperatūrų kontrastai yra vienas svarbiausių baseino turimų faktorių, kuris grūdina organizmą ir padeda vėliau kur kas lengviau atsilaikyti prieš virusus. „Kūną labai naudingai veikia temperatūros kaita. Didina organizmo atsparumą – padeda jam lengviau prisitaikyti prie įvairių sąlygų, treniruoja kūną ir psichiką kuo lengviau priimti pokyčius“, – sakė plaukimo komplekso „Girstutis“ trenerė Milda Šeibokaitė.

Šiame komplekse yra trys skirtingų temperatūrų baseinai ir keli mažesni baseinėliai. Vienuose – vanduo vėsus, kituose šiltesnis, o trečiuose, pavyzdžiui, burbulinėse voniose – karštas. Pasikaitinti galima ir komplekso pirtyse.

Šalčio ir karščio dirgikliai veikia organizmo termoreguliacijos aparatą. Nuo jo priklauso kaip greitai kūno sistemos reaguos, pavyzdžiui, į šaltį ir sumažins šilumos atidavimą į aplinką ir ims daugiau jos gaminti.

Grūdinantis aktyvėja medžiagų ir energijos apykaita, kiek pakyla odos temperatūra, o tai kūnui leidžia staigiai neatšalti ir neperšalti net ir dideliame šaltyje.

Naudinga drėgmė ir šiluma

Pradėjus lankyti plaukimo treniruotes ir pajutus nedidelius peršalimo simptomus neverta pasiduoti ir nurašyti šio sporto kaip netinkamo. Imunitetas stiprėja po truputį.

Baseinas – puiki išeitis sustiprėti ne tik prevenciškai, bet jau ir užklupus nedidelei slogai. Judant suaktyvėja visos organizmo sistemos, taip pat ir kvėpavimo, tad saikingas plaukiojimas padės greičiau sveikti.
Prieš einant plaukioti, esant slogai, labai naudinga užsukti į pirtį. Šiluma ir garai padės išvalyti kvėpavimo takus ir atkimš nosį.

Į baseiną patartina užsukti ir dėl drėgnos aplinkos. Sausas namų oras džiovina nosies bei gerklės gleivinę, o komplekso patalpose esanti drėgmė leis pasijusti geriau ir leis organizmui aktyviau priešintis kvėpavimo takų virusams.
Judėjimas unikaliomis sąlygomis

Niekam ne paslaptis, kad sportuojantys žmonės rečiau serga ir peršalimo, ir kitomis ligomis. Plaukiojimas stiprina širdies ir kraujagyslių sistemą ne tik dėl patiriamo fizinio krūvio. Šiluma kraujagysles išplečia, šaltis – sutraukia, o leidžiant laiką baseine tokių kontrastų netrūksta.

Imunitetą stiprina ne tik sportas, bet ir judėjimas apskritai. Judėti galime bet kur, bet saugiausia tai daryti – vandenyje.
Vanduo neleidžia atlikti labai staigių judesių, tad labai sumažėja raumenų patempimų tikimybė, o tai aktualu traumas patyrusiems ir sveikstantiems žmonėms. Taip pat vandenyje mažiau yra apkraunami sąnariai ir juos skaudantiems žmonėms tampa lengviau judėti. Tad kai kuriems mankšta vandenyje yra viena iš nedaugelio galimybių sportuoti be skausmo.

Mažina stresą

Dar vienas svarbus vandens teikiamas sveikatinimo faktorius – streso, kurio netrūksta ir kiekvieno vaiko, ir suaugusiojo gyvenime, mažinimas.

Jau seniai medikai kalba apie didžiulį niokojamąjį streso poveikį organizmui. Nuolatinė įtampa mažina imunitetą, dėl jos kūnas linkęs labiau kaupti riebalus, o taip pat provokuoja įvairias ligas, pavyzdžiui, virškinamojo trakto.

„Vandenyje natūraliai atsipalaiduojame dėl papildomo vandens masažo. Vanduo kūną maloniai vibruoja, keičia mūsų nervinius impulsus“, – kalbėjo M.Šeibokaitė.

Kartu su įtampa išgaruoja ir bloga nuotaika, prašviesėja pasaulis. Paplaukiojus mūsų energijos akumuliatoriai pasikrauna mažiausiai visai dienai, tad nebereikia papildomų stimuliatorių.



Pagrindinės taisyklės

Tam, kad plaukiojimas būtų tik į sveikatą, tereikia laikytis kelių nesudėtingų taisyklių, patarė trenerė. Kai už lango šaltoka, paplaukiojus svarbu ilgai nestovėti po karštu dušu, kad neperkaistume, reikia gerai išsivalyti ausis, išsidžiovinti plaukus, stengtis nesušlapti kojinių. Pirma išsivalome šlepetes, kuriomis šlapiomis kojomis vaikščiojome baseine, tik po to į jas apsiauname su kojinėmis

„Jeigu yra galimybė, prieš išeinant į lauką, išgerkime ką nors šilto“, – pridūrė M.Šeibokaitė.
Nereikėtų ateiti į treniruotę labai prisirengus, nes iš baseino į šaltą orą teks išeiti suprakaitavusiais drėgnais apatiniais drabužiais. O taip jau galima ir peršalti. Tad kartais praverstų nešiotis atsarginius apatinius marškinėlius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA