Skiepijimas sezoninio gripo vakcina Kauno apskrityje ypač aktyvus | Kas vyksta Kaune

Skiepijimas sezoninio gripo vakcina Kauno apskrityje ypač aktyvus

R. Tenio nuotr.

Kauno visuomenės sveikatos centras informuoja, kad šiemet skiepijimai sezoninio gripo vakcina, įsigyta valstybės biudžeto lėšomis, skirta 2015-2016 m. gripo sezonui ypač aktyvūs. Per šių metų rugsėjo – spalio mėnesius Kauno apskrities teritorijos asmens sveikatos priežiūros įstaigose (toliau – ASPĮ) jau panaudota 73 proc. (pernai per tą patį laikotarpį buvo panaudota tik 43 proc.) visos rizikos grupėms skiepyti gautos vakcinos ir paskiepyta 16 984 rizikos grupėms priklausantys asmenys. Dar 2699 asmenys nuo sezoninio gripo pasiskiepijo asmeninėmis lėšomis.

Didžiausią procentą valstybės lėšomis įsigytos sezoninio gripo vakcinos – net 85 proc. – panaudojo Jonavos rajono ASPĮ. Daugiau nei 70 proc. skirtos sezoninio gripo vakcinos panaudota dar penkiose Kauno apskrities teritorijose: Prienų raj. (78 proc.), Raseinių raj. (76 proc.), Kėdainių raj. (73 proc.), Kauno mieste (72 proc.) ir Kaišiadorių raj. (72 proc.). Kauno rajone (59 proc.) ir Birštono savivaldybėje (42 proc.) skiepijimai ne tokie aktyvūs, tad šių teritorijų gyventojai turėtų suskubti pasirūpinti efektyviausia apsauga nuo gripo – skiepais.

Kadangi sezoninio gripo vakcina į ASPĮ buvo pristatyta anksčiau nei įprastai, rugsėjo mėnesio pabaigoje, visą gautą vakciną iki š.m. lapkričio 1 d. jau sunaudojo 13 Kauno apskrities teritorijos ASPĮ. Tad norintieji pasinaudoti galimybe pasiskiepyti nemokamai nuo sezoninio gripo turėtų paskubėti ir kreiptis į savo šeimos gydytoją, nes vėliau tokios galimybės gali ir nelikti.

Tokiu atveju, kai konkreti ASPĮ išnaudoja savo sezoninio gripo vakcinos atsargas ir jaučia stygių, galima perskirstyti vakcinos atsargas tarp skirtingų ASPĮ, t.y. tos įstaigos, kurios turi daugiau vakcinų ir mano, kad viso vakcinos kiekio nepanaudos dėl vangaus pacientų skiepijimosi, gali perleisti tam tikrą kiekį vakcinų jų stokojančioms. Kauno apskrityje spalio mėnesį perskirstyta 100 dozių sezoninio gripo vakcinos, įsigytos valstybės biudžeto lėšomis. 65 dozės buvo perskirstytos tarp Kauno apskrities ASPĮ, dar 35 vakcinos dozes Kauno apskričiai atidavė Vilniaus apskrityje esanti ASPĮ.

dažniau skiepijasi vyresn

Daugiausia (60 proc.) valstybės lėšomis nupirktos sezoninio gripo vakcinos per rugsėjo-spalio mėn. buvo panaudota vyresnių nei 65 m. amžiaus asmenų skiepijimui. Beveik trečdalis (27 proc.) vakcinos įskiepyta asmenims, sergantiems lėtinėmis širdies ir kraujagyslių sistemos, kvėpavimo takų, inkstų ligomis, taip pat lėtinėmis ligomis, susijusiomis su imuniniais mechanizmais, piktybiniais navikais. Dar dešimtadalis sezoninio gripo vakcinos buvo skirta sveikatos priežiūros darbuotojų, taip pat ir odontologų apsaugai nuo gripo. 3 proc. vakcinos panaudota asmenų, gyvenančių socialinės globos ir slaugos įstaigose, skiepijimui. Džiugu, kad Kauno apskrityje šį rudenį ne tik savo, bet ir būsimo naujagimio apsauga nuo gripo pasirūpino ir 39 nėščiosios.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Rima Gabrielaitė primena, kad įskiepijus asmeniui gripo vakciną, reikia mažiausiai dviejų savaičių imuninei apsaugai nuo gripo susidaryti, todėl labai svarbu pasiskiepyti tuo metu, kai sergamumas gripu yra žemas. Pažymėtina, kad nuo užsikrėtimo gripu iki ligos gali praeiti tik trys paros, o skiepo apsauga susiformuoja po dviejų savaičių. Tad asmuo, pasiskiepijęs kai aplinkoje yra daug sergančių, galėtų susidurti su aplinkoje cirkuliuojančiu gripo virusu ir susirgti greičiau, negu vakcina spėtų apsaugoti. Lapkričio mėnesį sergančių gripu yra registruojami tik pavieniai atvejai, todėl tikimybė susidurti su sergančiu žmogumi ir užsikrėsti gripu tikrai maža. Taigi, šiuo metu tinkamiausias laikas pasiskiepyti nuo gripo, juo labiau, kad valstybės lėšomis įsigytos sezoninio gripo vakcinos dar yra.

Taupant laiką, visuomenės sveikatos specialistai rekomenduoja vienu metu išnaudoti galimybę pasiskiepyti ne tik nuo gripo, bet ir nuo difterijos/stabligės (vyresni nei 25 m. metų asmenys skiepijami nemokamai), pneumokokinės infekcijos ar kitų, profilaktinias skiepais valdomų užkrečiamųjų ligų.

Dėl sezoninio gripo ir kitų skiepų suderinamumo rekomenduojama kreiptis į savo šeimos gydytoją.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA