D.Grybauskaitė apie vidaus reikalų ministrą: tai žemas politinis lygis | Kas vyksta Kaune

D.Grybauskaitė apie vidaus reikalų ministrą: tai žemas politinis lygis

BNS 2015/11/20 14:16
Archyvas / R.Tenio nuotr.

Ketvirtadienio situacija Vilniuje dėl ginklą pagrobusio įtarimojo – apgailėtina, o atsakomybės neprisiimantis vidaus reikalų ministras Saulius Skvenelis ne pirmą kartą demonstruoja žemą politinį lygį, teigia prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Turiu su apgailestavimu pasakyti, kad jau ne pirmą kartą ministras demonstruoja žemą politinį lygį, kai mėgina komentuoti arba neprisiima ar nesupranta savo asmeninės atsakomybės. Vidaus reikalų ministras privalo laiku ir pilnai informuoti apie įvykius visus valstybės vadovus“, – penktadienį žurnalistams sakė D.Grybauskaitė, dalyvaujanti trijų Baltijos šalių vadovų susitikime Palangoje. Prezidentės pasisakymo įrašą BNS perdavė Prezidentūra.

Anot D.Grybauskaitės, „vakarykštė situacija Vilniuje atrodė apgailėtinai“.

„Per pastarąją savaitę viena po kitos viešojo saugumo pareigūnų klaidos parodė, kad būtina dar įdėmiau peržiūrėti daugelį procedūrų, tame tarpe – konvojavimo, ginklo naudojimo. Šios klaidos netoleruotinos. Kalbėjau šiandien ryte ir su generaliniu komisaru Linu Pernavu, vyksta vidinis tyrimas ir labai tikiuosi, kad po tokių incidentų žmonėms nekils klausimų, ar gali pasitikėti mūsų pareigūnų profesionalumu“, – sakė šalies vadovė.

Pirmadienį prezidentė rengia pasitarimą su už viešąjį saugumą atsakingų tarnybų vadovais, pranešė jos spaudos tarnyba.

Naktinis pokalbis

Vidaus reikalų ministro S.Skvernelio atsakomybės klausimą po ketvirtadienio incidento kelianti Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė kitą savaitę šaukia parlamento seniūnų susitikimą, taip pat žada paviešinti ir savo pokalbį su ministru.

Pasak L.Graužinienės, perpasakodamas jų vakarykštį pokalbį ministras, „švelniai tariant“, meluoja.

L.Graužinienė ketvirtadienio naktį pareiškė, kad S.Skvernelis jai telefonu aiškino miegantis, nors Vilniuje tuo metu vyko ginkluoto bėglio gaudynės.

Ministras tuo tarpu sakė, kad parlamento vadovė jam trukdė dirbti. „Buvo keistas ir neadekvatus pokalbis, Seimo pirmininkei bandant auklėti ar paaiškinti, kaip turi policija darbuotis. Tiesiog nekonstruktyvų pokalbį teko pabaigti ir viskas. Nes tikrai buvo kiti reikalai. Tiesiog trukdė man. Kai vyksta tokie darbai, tiesiog norisi, kad netrukdytų niekas eterio be reikalo“, – savo požiūrį į pokalbį su Seimo pirmininke BNS ketvirtadienio naktį pateikė S.Skvernelis.

Antras incidentas dėl „Kalšnikov” netinkamo naudojimo

Vilniuje ketvirtadienio naktį po beveik 5 val. trukusios paieškos operacijos, sulaikytas vyras, kuris buvo pabėgęs su automatiniu ginklu, pagrobtu iš policijos pareigūno. Bėglio visoje Vilniaus apskrityje ieškojo maždaug 3 tūkst. pareigūnų, buvo pasitelkta policijos antiteroristinių operacijų rinktinė „Aras“, pasieniečių sraigtasparnis.

Pasak policijos, 1991 metais gimęs Igoris Molotkovas su automatu pabėgo iš policijos automobilio prie komisariato Laisvės prospekte. „Kalašnikov“ automatas buvo su viena apkaba – 30-čia – šovinių. Anot policijos, vyras turi psichikos sutrikimų. Švenčionių policijos vadovas sako, kad šis asmuo yra narkomanas.

Automatiniai šautuvai policijos pareigūnams išdalinti po kruvinų teroro išpuolių Paryžiuje praėjusį penktadienį. Tai jau antras incidentas per savaitę, kilęs dėl „Kalašnikov“ automatų naudojimo.

Šeštadienį policijos patrulis iš automato paleido šūvį į asocialų asmenį sostinės Pylimo gatvėje, apleistame kioske. Vilniaus policija teigia, kad šūvis paleistas netyčia.

Nesutarimai su Seimo vadove

Liepos pabaigoje Seimo pirmininkė pareiškė laukianti vidaus reikalų ministro atsiprašymo, sakydama, kad ją sukritikavęs S.Skvernelis viršijo „visas etikos ribas“. Po to, kai L.Graužinienė ministrą apkaltino nekompetencija dėl Europos Sąjungos migrantų krizės sprendimo, šis per atstovą spaudai parlamento vadovę pavadino „pilypu iš kanapių“, pareiškė, kad jai reikia apsaugos nuo žmones juokinančio kalbėjimo ir patarė pasinaudoti paieškos sistema „google“, kad sužinotų, ką S.Skvernelis yra sakęs pabėgėlių klausimu.

Kiek vėliau Vidaus reikalų ministerija atsiprašė dėl išplatintų aštrių ministro S.Skvernelio pastabų ir nurodė, kad „pateikdamas poziciją žiniasklaidai ministro patarėjas savo iniciatyva pavartojo kelias papildomas literatūrinės raiškos priemones“. Tačiau Seimo vadovė tąkart pareiškė, jog ministras dėl netinkamų raiškos priemonių turėtų atsiprašyti pats, o ne suversti atsakomybę patarėjams ar ministerijai.

Birželį vidaus reikalų ministras aštriai sukritikavo L.Graužinienės siūlymą keisti Vadovybės apsaugos departamento direktoriaus skyrimo tvarką. Siūlymą, kad skiriant šį pareigūną dalyvautų visi trys šalies vadovai, ministras pavadino cinišku ir neatsakingu.

Skirtingi požiūriai

Rugpjūčio pabaigoje išsiskyrė prezidentės ir vidaus reikalų ministro požiūriai dėl tragiško įvykio Druskininkų savivaldybėje, kuomet gaudynių metu pareigūnas mirtinai sužalojo įtariamą kontrabandininką.

Prezidentė D.Grybauskaitė tąkart pareiškė, VSAT pareigūnai netinkamai atliko savo funkcijas ir panaudojo perteklinę jėgą.

S.Skvernelis stojo ginti pareigūnų, socialiniame tinkle viešai išplatino pareiškimą, kuriame kreipėsi į kitus pareigūnus: „Niekada nesiklaupkite prieš neteisybę, smurtą, spaudimą, baimę. Niekada neatsukite nusikaltėliui nugaros.“

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA