P.Mačiulis: Kaune nuo dugno atsispirti lengviau | Kas vyksta Kaune

P.Mačiulis: Kaune nuo dugno atsispirti lengviau

R. Tenio nuotr.

Lietuvos laisvosios rinkos institutas (LLRI), vertindamas 2014 metų duomenis, sureitingavo šalies savivaldybes. Man kaip kauniečiui apmaudu, kad didmiesčių kategorijoje Kaunui atiteko tik 5-oji vieta (iš šešių savivaldybių). Antrą pagal dydį Lietuvos miestą aplenkė ne tik Vilnius ir Klaipėda, bet ir Šiauliai bei Panevėžys.

[galerija]

Toks antro pagal dydį miesto nuopuolis – puikus ankstesnės kadencijos veiklos rezultato įvertinimas. Savivaldybių indeksas atskleidė, kad Kaunas reikšmingai atsiliko nuo kitų savivaldybių švietimo, sveikatos apsaugos, biurokratijos bei komunalinių paslaugų kainų mažinimo ir kitose srityse.

„2014 m. Kauno m. savivaldybėje buvo taikomi vieni didžiausių nekilnojamojo turto mokesčio tarifų, taip pat dideli mokesčiai už verslo liudijimus. Lyginant su kitomis didžiosiomis savivaldybėmis, 2014 m. administracijos darbuotojų skaičius, tenkantis 1000 gyventojų, buvo didesnis nei vidutinis. Be to, Kauno miesto savivaldybės vertinimas „Transparency International“ skaidrumo tyrime buvo vienas blogiausių“, – tai yra citata iš LLRI tyrimo.

Ar dėl tokio blogo rezultato kalta tik savivaldybė? Didžiąja dalimi taip. Nepaisant to, kad savivaldybė negali turėti tiesioginės įtakos daliai rodiklių, kuriuos vertino LLRI. Tačiau savivaldybė atsakinga už pozityvaus, progresui ir investicijoms palankaus mikroklimato kūrimą.

Teigiamas mikroklimatas kuriamas lengvinant sąlygas vystytojams, miestui naudingų prioritetų nustatymu, organizuojant profesionalią rinkodarą ir, be abejonių, savivaldybei investuojant į civilizuotam miestui būtinos infrastruktūros įrengimą. Tikiu, kad kauniečiai ir miesto svečiai pajuto, jog 30 proc. nusiderėta gatvių tvarkymo kaina mums leido šįmet atlikti beveik dvigubai daugiau darbų nei praėjusiais metais.

Verta paminėti dar vieną Kaunui liūdną statistiką, kuri nebuvo vertina savivaldybių indekse. Lietuvoje yra apie 200 bokštinių kranų. Kaune šiuo metu statybvietėse pastatyti trys tokie kranai. Deja dar vasarą nei vienas iš jų nedirbo, tik stovėjo. Tuo tarpu Vilniuje tuo pačiu metu dirbo net 50. Ne tik statybos lemia gerą mikroklimatą, tačiau šis palyginimas taip pat atspindi realią situaciją.

Ar verta liūdėti? Tikrai ne. Esu pozityvus žmogus ir visa tai matau kaip puikią galimybę naujajai Kauno miesto komandai atsispirti nuo dugno.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA