LSU ir užsienio mokslininkų tyrimas sudomino net populiariausią JAV žiniasklaidą | Kas vyksta Kaune

LSU ir užsienio mokslininkų tyrimas sudomino net populiariausią JAV žiniasklaidą

LSU nuotr.

Esate ne itin fiziškai aktyvūs, bet norėtumėte sportuoti ir greitai pagerinti raumenų ištvermę bei stiprinti sveikatą? Jums labai tiktų trumpos, bet intensyvios treniruotės. Tai per dvejus metus trukusius mokslinius tyrimus įrodė LSU Sporto mokslo ir inovacijų instituto mokslininkai su užsienio kolegomis.

Šių tyrimų rezultatus LSU kartu su Karolinska instituto (Švedija) bei Lozanos universiteto (Šveicarija) mokslininkais, paskelbė straipsnyje „Ryanodine receptor fragmentation and sarcoplasmic reticulum Ca2+ leak after one session of high-intensity interval exercise“, lapkričio mėnesį publikuotame viename iš geriausių pasaulio mokslo žurnalų Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS). Tai – lig šiol didžiausias LSU atliekamų mokslinių tyrimų įvertinimas.

„Mūsų tyrimų rezultatai sulaukė didelio sporto mokslo specialistų susidomėjimo. Praėjusią savaitę mokslinių duomenų bazėje Researchgate šis straipsnis buvo skaitomiausias iš visų Lietuvos mokslo institucijų publikacijų. Mokslinius tyrimus skelbiančiuose užsienio interneto portaluose jis taip pat buvo ypač skaitomas ir komentuojamas, aptartas ir populiariuose JAV leidiniuose The Wall Street Journal ir Time“, – sakė LSU Sporto mokslo ir inovacijų instituto direktorius prof. dr. S. Kamandulis.

Pasak vieno iš straipsnio bendraautorių doc. dr. T. Venckūno, tyrimo rezultatai rodo, kad trumpas didžiausių pastangų fizinis krūvis – 6 serijos po 30 sekundžių važiavimo dviračiu – sukelia didesnius baltymų pokyčius raumenyse nei maratono bėgimas. „Po trumpo kartotinio didžiausio intensyvumo fizinio darbo raumenys ilgai atsigauna. Tokios treniruotės labai veiksmingos gerinant raumenų ištvermę ir sveikatą. Įdomu tai, kad teigiamas tokių treniruočių poveikis ypač pasireiškia mažai aktyviems, pradedantiems sportuoti žmonėms“, – teigė doc. dr. T. Venckūnas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA