Nelegalūs butų nuomotojai bus traukiami iš „šešėlio“ | Kas vyksta Kaune

Nelegalūs butų nuomotojai bus traukiami iš „šešėlio“

BNS 2015/11/11 16:16
R.Tenio nuotr.

Premjeras žada išspręsti šešėlinės būsto nuomos rinkos problemą ir išaiškinti nelegaliai pajamas gaunančius bei mokesčių nemokančius asmenis.

„Kalbant apie pajamas, kurios generuojamos iš nuomos, pagal galiojančius įstatymus visos jos turi būti apmokestinamos pajamų mokesčiais. Kiek žinau, mokesčių inspekcija tokią informaciją renka. Jeigu dar šešėlyje nuomos pajamos yra didelės, tai ta kryptis, kuria mokesčių inspekcija turėtų dirbti“, – trečiadienį po Vyriausybės posėdžio žurnalistams sakė Algirdas Butkevičius, paklaustas, kaip ketina spręsti nelegalios butų nuomos problemą.

A.Butkevičius kaip pavyzdį nurodė Didžiąją Britaniją, kur būsto nuomininkams, deklaruojant pajamas, taikomos mokestinės lengvatos, ir todėl jie nurodo nuomotojus.

„Gal čia truputį sunku administruoti dėl to, kad kai kuriose valstybėse, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje, metų pabaigoje, kai yra deklaruojamos pajamos, yra taikomos mokestinės lengvatos tiems žmonėms, minusuojant kai kada iš apmokestinamosios sumos tą dalį, kurią jis sumokėjo už nuomą. Tada žmogus turi nurodyti tą fizinį arba juridinį asmenį, kuriam sumokėjo už nuomą. Pavyzdžiui, žemės mokestis, yra labai aiškiai deklaruojama, kai išnuomojama, nes kitokiu atveju jis negali gauti išmokų iš ES“, – kalbėjo premjeras.

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis antradienį teigė, kad šių metų Lietuvos ekonomikos sėkmės istorija yra sumažėjusi degalų bei cigarečių kontrabanda.

„Yra istorinis įvykis Lietuvoje, kad šešėlinė ekonomika sumažinta 1,5 procentinio punkto. Tai reiškia beveik 2 mlrd. litų (beveik 580 mln. eurų – BNS). To niekada nebuvo Lietuvos istorijoje, (…) nors kažkas buvo žadėjęs 1 mlrd. litų (beveik 290 tūkst. eurų – BNS) iš šešėlio ištraukti. Tai didžiulis pasiekimas“, – trečiadienį kalbėjo A.Butkevičius.

Investuotojų forumo skaičiavimais, šešėlinė ekonomika gali sudaryti apie 25 proc. Lietuvos BVP.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA