Kaunas pasižymėjo ir „Facebook” – uždarytos marihuaną siūliusios grupės | Kas vyksta Kaune

Kaunas pasižymėjo ir „Facebook” – uždarytos marihuaną siūliusios grupės

BNS 2015/11/11 15:59
Foto montažas

Socialiniame tinkle „Facebook“ sukurta apie 20 uždarų lietuviškų grupių, kuriose siūloma įsigyti arba mokoma, kaip užsiauginti narkotinių kanapių, nustatė Lietuvos policija.

„Neseniai darėme tokią stebėseną, kiek socialiniame tinkle „Facebook“ yra lietuviškų grupių, kuriose minimas žodis 420. Kaip žinote, 420 yra marihuana. Tai jų (grupių) yra apie 20. Vienos yra tokios apimančios visą Lietuvą, kur dalyvauja apie tūkstantis narių. Kitos, pavyzdžiui, „420 pagalba Kaune“, tai uždara grupė, žmonių ten apie 200, ji skirta tik Kaunui“, – trečiadienį per Seimo Narkomanijos ir alkoholizmo prevencijos komisijos posėdį pranešė Lietuvos kriminalinio policijos biuro analitikė Rūta Jašinskienė.

Pasak jos, šių grupių administratoriai deklaruoja, kad jos įkurtos tam, kad informuotų savo narius, kur gauti marihuanos, kaip auginti kanapes ir pan. Tačiau, pareigūnės teigimu, identifikuoti tokių grupių narius nėra paprasta.

„Susirašinėjimas tokioje grupėje vyksta per asmeninį paštą, kurio pasiekti be teismo leidimo negalime“, – sakė ji.

R.Jašinskienės teigimu, internetu daugiausia įsigyti galima lengvųjų narkotikų.

„Visų pirma tai lengvieji narkotikai, tokie, kaip marihuana parduodami, taip pat – naujos psichoaktyvios medžiagos. Daugelyje valstybių jos yra legalios, todėl ir platinamas jų internetu irgi yra legalus. Daugelis užsienietiškų svetainių, kurios platina šitas medžiagas, daro prierašą, kad prieš pirkdami produktą pasitikrinkite, ar jūsų nacionalinė teisė leidžia juos įsigyti“, – pasakojo pareigūnė.

Ji atkreipė dėmesį, kad kvaišalų internete daugiausia ieško jauni žmonės, tačiau jie nėra narkomanai.

„Tai jaunimas, kuris eksperimentuoja, kuriam (kvaišalų) reikia vakarėliui, savaitgaliui atsipalaiduoti“, – teigė R.Jašinskienė.

Be to, virtualioje erdvėje dažniausiai prekyba vyksta nedidelėmis dozėmis, nes šiuo atveju ir pardavėjai, ir pirkėjai rizikuoja būti apgauti, patirti finansinių nuostolių.

Kita vertus, tvirtino Kriminalinės policijos biuro atstovė, už tokios prekybos tinklo ne visuomet slepiasi organizuotos nusikalstamos gaujos. Anot jos, pernai išaiškintą ir sunaikiną narkotikų prekybos internete tinklą „Silk road“ organizavo du asmenys.

Be to, aštuoni šiam tinklui priklausę serveriai buvo Lietuvoje, tik jie priklausė užsieniečiams.

R.Jašinskienės duomenimis, tokio tinklo mėnesio apyvarta siekia 8 mln. JAV dolerių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA