VRM pataisos dėl SIM kortelių registravimo vertinamos skeptiškai | Kas vyksta Kaune

VRM pataisos dėl SIM kortelių registravimo vertinamos skeptiškai

BNS 2015/10/23 14:16
Asociatyvi nuotr./Archyvo nuotr.

Mobiliojo ryšio paslaugų bendrovės „Tele2“ ir „Omnitel“ skeptiškai vertina Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtas įstatymų pataisas, kuriomis numatoma registruoti išankstinio apmokėjimo mobiliojo ryšio korteles (SIM) įsigijančius gyventojus. „Bitė Lietuva“ tvirtina siūlymui iš esmės neprieštaraujanti.

„Ministerija bando šaudyti iš patrankos į žvirblius – siūloma priemonė yra neproporcinga siekiamiems rezultatams. Jei jau siekiama apriboti telefoninius nusikaltimus, reikėtų pradėti nuo ryšio blokavimo įkalinimo įstaigose, kuris per daugelį metų jau virsta juodąja komedija“, – BNS sakė daugiausiai išankstinio mokėjimo klientų turinčios „Tele2“ atstovas spaudai Andrius Baranauskas.

Jo teigimu, išsprendus šį klausimą, telefoninių nusikaltimų sumažėtų kartais, o investicijos būtų nepalyginamai mažesnės, jau nekalbant apie tai, kad būtų išvengta neigiamų pasekmių niekuo dėtiems gyventojams.

A.Baranauskas taip pat pabrėžė, kad gyventojai, ypač vyresnio amžiaus ir su judėjimo sunkumais, dėl registravimo rizikuoja likti be ryšio ir galimybės apskritai prisikviesti pagalbą.

„Na, o nusikaltėliai toliau bendraus anonimiškai – aplinkinėse šalyse registracijos nėra, todėl Lietuvoje galima laisvai naudotis neregistruotomis latviškomis ar lenkiškomis SIM kortelėmis“, – tvirtino A.Baranauskas.

„Omnitel“ atstovas spaudai Mindaugas Snicorius pripažino, kad teisėsaugos institucijų susirūpinimą dėl išankstinio mokėjimo kortelių naudojimo nusikaltimams vykdyti yra suprantamas, tačiau jis abejojo, ar teikiamos pataisos padės išspręs problemą.

„Privalomas registravimas nėra numatytas daugelyje kitų valstybių – tai reiškia, jog bet kuris piktavaliams tikslams išankstinio mokėjimo kortelę panaudoti ketinantis asmuo ją lengvai įsigis kitoje šalyje. Be to, Lietuvoje vartotojas bei juridinis asmuo gali įsigyti ne vieną, o keletą išankstinio mokėjimo kortelių, todėl visiškai įmanoma korteles įsigyti ir registruoti per statytinį asmenį, pavyzdžiui, neturintį gyvenamosios vietos ir panašiai, taip jas naudojant nusikalstamai veiklai“, – BNS sakė M.Snicorius.

„Omnitel“ atstovo teigimu, pasaulinės mobiliųjų operatorių asociacijos GSMA 2013-ųjų lapkritį atliktas tyrimas apie privalomą išankstinio mokėjimo naudotojų registravimą atskleidė, kad iki šiol nėra jokių įrodymų, jog privaloma registracija prisidėtų prie nusikalstamumo mažinimo.

„Tele2“ skaičiavimais, naujų reikalavimų įgyvendinimas bendrovei kainuotų iki 10 mln. eurų, nes reikės ne tik registruoti korteles, bet ir vykdyti plačią turimų klientų informavimo kampaniją.

„Šiomis pataisomis ministerija bando įsitraukti į operatorių konkurencinę kovą, nes registravimas bus naudingas mažiausiai klientų turinčiam operatoriui“, – teigė A.Baranauskas.

M.Snicorius taip pat pabrėžė, kad dėl didelio išankstinio mokėjimo SIM kortelių skaičiaus, kuris siekia apie 1,8 mln., privalomas registravimas būtų ilgas ir sudėtingas procesas, visų pirma patiems vartotojams.

„Todėl šiai tvarkai įsigaliojus 2017 metų sausį, būtinas ir siūlymuose šiuo metu nenumatytas pereinamasis laikotarpis – jo metu iki tol korteles įsigiję asmenys galėtų jas užregistruoti, svarbu užtikrinti ir galimybę tai atlikti internetu. Mobiliojo ryšio operatoriams tai taip pat užkrautų nemenką administracinę ir finansinę naštą – preliminariais skaičiavimais, „Omnitel“ sprendimo įgyvendinimas kainuotų daugiau kaip 1 mln. eurų“, – tvirtino M.Snicorius.

Pasak „Bitės Lietuva“ atstovės spaudai Žanos Jakevičienės, bendrovė supranta priežastis, kurios paskatino VRM iniciatyvą dėl išankstinio mokėjimo SIM kortelių registracijos, todėl neprieštaravo tai numatančių įstatymų pataisų rengimui.

„Kaip ir kiti ryšio operatoriai Lietuvoje, buvome pateikę savo pastabas ir komentarus dėl planuojamų pataisų, taip pat pateikėme paskaičiavimus, kiek išankstinio mokėjimo SIM kortelių registravimas įmonei kainuotų. Mūsų pradiniu vertinimu, „Bitei Lietuva“ tai kainuotų kiek daugiau nei 300 tūkst. eurų, tad tinkamai parinkus įstatymo įgyvendinimo pradžią iš esmės tokias pataisas galėtume įgyvendinti“, – BNS sakė Ž.Jakevičienė.

Vidaus reikalų ministras Sauliaus Skvernelio teigimu, įvedus privalomą SIM kortelių registraciją būtų gerokai apribota nusikaltėlių veiksmų laisvė, o teisėsaugos institucijų atliekami tyrimai būtų spartesni ir veiksmingesni.

„Neregistruotos SIM kortelės yra pagrindinis nusikaltimus planuojančių ar vykdančių asmenų įrankis. Telefoniniai sukčiai, organizuotų nusikalstamų grupuočių nariai, pavieniai nusikaltėliai naudojasi būtent jomis“, – BNS atsiųstame komentare teigia S.Skvernelis.

Anot jo, privaloma SIM kortelių registracija veiks ir kaip prevencinė priemonė prieš melagingus telefoninius pranešimus, taip pat, geopolitinės padėties atžvilgiu, – „galimiems teroro aktams užkardyti ar juos tiriant“.

VRM siūlomomis pataisomis mobiliojo ryšio operatoriai ir interneto tiekėjai taip pat būtų įpareigoti neatlygintinai teikti klientų buvimo vietos duomenis. S.Skvernelio teigimu, tai leis padidinti visuomenės saugumą, padės ieškant dingusių be žinios asmenų bei sudarys galimybę operatyviai padėti į nelaimę patekusiems žmonėms.

Pasak M.Snicoriaus, „Omnitel“ palaiko VRM siūlymus, kad išskirtiniais atvejais operatoriai teiktų teisėsaugos institucijoms informaciją apie asmens buvimo vietą ar jo telefono numerį.

„Vis dėlto manome, kad saugant pamatinę žmonių teisę į privatumą, be teismo sankcijos tokia informacija turėtų būti suteikta tik išskirtinės svarbos atvejais – kai kyla grėsmė žmonių sveikatai ar gyvybei, numatant konkrečius saugiklius nuo piktnaudžiavimo šia tvarka. Taip pat esame pasirengę nedelsiant nutraukti paslaugų teikimą ar blokuoti skambučius tam tikrais numeriais asmenims, jei jie įtariami sukčiavimu“, – BNS tvirtino M.Snicorius.

Šiuo metu mobiliojo ryšio operatoriai privalo registruoti tik fiksuoto ar mobiliojo ryšio abonentų duomenis.

Ryšių reguliavimo tarnybos duomenimis, pagal išankstinio apmokėjimo vartotojų skaičių pirmojo šių metų pusmečio pabaigoje „Tele2“ teko 54,41 proc., „Bitei Lietuva“ – 23,18 proc., „Omnitel“ – 22,33 proc. rinkos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA