Kelininkai žiemai pradėjo ruoštis dar vasarą | Kas vyksta Kaune

Kelininkai žiemai pradėjo ruoštis dar vasarą

R. Tenio nuotr.

Artėjanti žiema Kauno kelininkų negąsdina. Jau nuo liepos pradėta ruošti atsargas šaltajam sezonui. Be to, skelbiama, jog šiais metais bus valoma daugiau gatvių nei pernai.

Kasmet pokštaujama, jog kelininkus žiema užklumpa netikėtai. UAB „Kauno švara“, kuri atsakinga už barstomus kelius mieste tikina, jog žiemai tikrai pasiruošta.

„Žiema visada ateis netikėtai, čia neišvengiamybė ir negalime prognozuoti, ar snigs, bet kad esam pasiruošę, tai yra garantija visam Kaunui. Resursai visi paruošti, mes patys taip pat pasiruošę, tad galima ramiai miegoti.“, – radijo stoties „TAU“ eteryje kalbėjo UAB „Kauno švara“ generalinis direktorius Darius Tumynas.

Kelių barstymui pradedama ruoštis dar liepos mėnesį. Tuo laiku yra vykdomi sutartiniai įsipareigojimai bei žaliavų, tokių kaip smėlio ar druskos pirkimai, jų maišymai, sandėliavimo klausimai ir pan.

Didelę žiemą, kai reikalingi nuolatiniai barstymai, druskos išeina apie 9-11 tūkst. tonų. Tad mažiausiai 2 tūkst. tonų druskos įmonė jau turi iš karto. Jei nedidelė žiema, tai iš karto būna aprūpinta pusei šaltojo laikotarpio. Smėliu paprastai barstomi šaligatviai tam, kad pėstieji neslystų, o druska beriama ant kelių, kad kuo greičiau nutirpdytų sniegą.

„Yra nuolat papildoma atsargomis. Niekad nebūna taip, kad išsišluotumėme sandėlius ir laukiame, kol mums pristatys druskos“, – sako „Kauno švara“ vadovas.

Pirmiausiai šaltukas išlenda pakalnėse, ant viadukų, tad kažkas turi tai matyti, nes važiuojant geru keliu, staiga atsiranda tarpas, ant kurio galima paslysti. Visą parą budintis dispečeris fiksuoja tokius pastebėjimus. Be to, vienas darbuotojas yra nuolat judantis mieste. UAB „Kauno švara“ atstovams apie kelių būklę pranešinėja ir Kelių direkcijos žmonės, dispečeris mato ir orų prognozes, tad informacija gaunama įvairiais kanalais.

„Kai ateina šaltis, kelias pasidengia per maždaug septynias minutes, tad sureagavimas į situaciją turi būti pakankamai greitas, kad išorė kuo mažiau jaustų pasikeitimą“, – sakė D.Tumynas.

Iškritus pirmam sniegui žiūrima, ar lauke yra sausa, ar drėgna ir jau spaudžia šaltukas. Pastaruoju atveju, kol dar neatsiranda ledas, gatvės ir šaligatviai jau pradedami barstyti druska. D. Tumynas sakė, kad taip stengiamasi prevenciškai pabarstyti, kad neatsitiktų rimtesnių nelaimių.

Yra gatvių sąrašas, pagal kurį yra tvarkomos gatvės. Didelio sniego metu pirmiausiai atidaromi keliai specialiosioms tarnyboms, viešajam transportui, o po to išvalomos kitos gatvės. Jei daug sniego yra iškritę, iš lovų keliami visi vairuotojai ir išvažiuoja į gatves mašinos, kurios ne tik barsto, bet taip pat ir traktoriai. Ekstremaliomis situacijomis į miesto gatves išvažiuoja apie 20 transporto priemonių.

„Šiais metais gatvių sąrašas tikrai didesnis, nes dalis gatvelių dabar yra sutvarkytos, kurių ankščiau negalėdavome tvarkyti dėl prastos kelio dangos. Žinoma, išlieka ir automobilių statymo problema, nes mes didžiąją kelių dali valome naktį, o žmonės palieka savo transportą tiesiog gatvėje ir mūsų technika ne visada įvažiuoja“, – pabrėžia D. Tumynas.

Primenama, jog bendrijos gali kreiptis į UAB „Kauno švara“, kad už gyventojų pinigus būtų nuvalytos atokesnės gatvės, aikštelės ar šaligatviai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA