Seimas atmetė siūlymą įteisinti vyro ir moters partnerystę | Kas vyksta Kaune

Seimas atmetė siūlymą įteisinti vyro ir moters partnerystę

BNS 2015/10/13 19:38
Archyvo/ Asociatyvi nuotr.

Seimas antradienį atmetė siūlymą įteisinti vyro ir moters partnerystę. Už atitinkamą pataisų paketą balsavo 27 Seimo nariai, prieš buvo 25, susilaikė 16 parlamentarų, po to kitu balsavimu jos grąžintos iniciatoriams tobulinti.

Teisingumo ministerijos pateiktu projektu buvo siūlyta nustatyti, kad partnerystė yra vyro ir moters (partnerių) bendras gyvenimas kuriant šeiminius santykius neįregistravus santuokos. Bendras gyvenimas būtų pripažįstamas ir nesant sugyventinių notariškai patvirtinto pareiškimo, nuo partnerių bendro gyvenimo pradžios momento.

Pataisas pristatęs teisingumo ministras Juozas Bernatonis pabrėžė, jog Lietuvos gyventojų palankumas skirtingų lyčių partnerystei nuolat auga. „Buvo atlikti reprezentatyvūs tyrimai, apklausta visuomenė, ar pritariate civilinei partnerystei, kurią galėtų sudaryti tik vyras ir moteris, „taip“ atsakė 84 proc. mūsų gyventojų, „ne“ – 13 proc., 3 proc. nežinojo“, – sakė ministras.

Pataisas pateikusi Teisingumo ministerija sako jomis norinti apginti silpnesnius bendrai gyvenančius asmenis, nes dabar sugyventinių turtinius ginčus sprendžiantys teismai įvairiai vertina tokių asmenų nuosavybę, apginti vaikų teises.

„Minėtais įstatymų projektais siekiama reglamentuoti santuokos neįregistravusių, bet kartu gyvenančių ir šeiminius santykius kuriančių vyro ir moters teises ir pareigas, apsaugoti ne santuokoje gimusių vaikų ir silpnesnio partnerio, kuriuo dažniausiai būna moteris, interesus ir teises, kadangi teisinė apsauga būtų užtikrinta tuo faktinio gyvenimo kartu momento“, – sakė pataisas pristatęs J.Bernatonis.

Tačiau pataisoms oponavę parlamentarai tvirtino, jog įteisinus partnerystę tarp vyro ir moters Lietuva bus priversta leisti homoseksualių asmenų partnerystę, taip pat sakė, jog įteisinus vyro ir moters partnerystę bus sumenkinta šeimos reikšmė. Už partnerystę pasisakę parlamentarai tuo tarpu sakė, jog bendras gyvenimas kartu be santuokos yra plačiai paplitęs reiškinys ir tokių santykių įteisinimas atspindėtų realią situaciją.

Rimantas Jonas Dagys tvirtino, jog Teisingumo ministerijos teikiamų pataisų „esmė yra – pakeisti šeimą partneryste“.

„Ponas Bernatonis pasiūlė įtraukti partnerystę ne į kokį nors Civilinį kodeksą, o į Šeimos knygą, nors kai buvo kalba su Bažnyčios atstovais, buvo kalba apie šeštą knygą, kur civiliniai santykiai. Tai į Šeimos knygą įrašius, tai aišku, kad (partnerystė) yra šeima apie ką jūs čia pasakas pasakojate?“, – piktinosi konservatorius.

„Prieš tai teisingumo ministras kalbėjo, kad santuokos negalima prilyginti partnerystei, bet tai netiesa – pačiam įstatymo projekte kalbama, kad partnerystė kaip ir santuoka, neatsiejami dalykai nuo santuokos ir šeimos. Dabar įstatyme yra, kad neįregistravę santuokos sugyventiniai turi tikslą sukurti šeimyninius santykius, dabar šitie dalykai išbraukiami ir tiesiog nebelieka skirtumo tarp šeimyninio santykio ir partnerių santykio. Jei mes kalbame, kad pas socialdemokratus yra strateginis tikslas naikinti šeimos instituciją, taip ir kalbėkime“, – sakė Seimo narių Mišrios grupės atstovas Povilas Urbšys.

Seimo narių Mišrios grupės atstovas Vytautas Antanas Matulevičius tuo tarpu ragino kolegas pasižiūrėti, kaip realiai gyvena žmonės. „Galima gyventi kaip stručiams įkišus galvą į smėlį, o galima tą galvą ištraukti ir pažiūrėti į tikrovę ir pamatytume, kad ne santuokoje, arba, kaip liaudyje sakoma, susidėję gyvena daugybė jaunų žmonių, gal negražus tas žodis. Tai dabar mes suteiksime jiems galimybę būti ne susidėjusiais, o būti partneriais, tai tikrai būtų žingsnis į priekį. Seimas neturi bėgti įvykių priešaky, bet ir neturi atsilikti nuo gyvenimo“, – kalbėjo V.A.Matulevičius.

Partnerystė kaip bendras gyvenimas kartu neįregistravus santuokos buvo numatyta 2001 metais įsigaliojusiame Civiliniame kodekse, tačiau realiai institutas neveikia, nes iki šiol nebuvo parengtas specialus įstatymas.

Seime keli liberalai ir socialdemokratai yra įregistravę kitą įstatymo projektą, kuris leistų tiek skirtingos, tiek tos pačios lyties asmenų partnerystę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA