Studentas iš Kauno: gyvename apgailėtinomis sąlygomis ir jaučiamės mulkinami | Kas vyksta Kaune

Studentas iš Kauno: gyvename apgailėtinomis sąlygomis ir jaučiamės mulkinami

"Kas vyksta Kaune" skaitytojų nuotr.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją pasiekė studento laiškas iš Aleksandro Stulginskio universiteto. Studentas guodžiasi apgailėtinomis gyvenimo sąlygomis universiteto bendrabutyje ir pakeltais mokesčiais.

„Sveiki, suprantu, kad dabartinių naujienų fone, paprasto studento iš Kauno bėdos niekam neaktualios, bet aš tiesiog negaliu nekreipti dėmesio į mūsų mulkinimą.

Pradėsiu nuo pradžių… Mokausi Aleksandro Stulginskio Universitete, gyvenu bendrabutyje. Galiu nuoširdžiai pasakyti, kad myliu ir gerbiu savo universitetą, bet negaliu tylėti apie savivalę, kuri nukreipta prieš studentus, gyvenančius bendrabučiuose.

Viskas prasidėjo nuo euro įvedimo. ASU suskubo pasipinigauti įvesdama fiksuotą mokestį, kuris studentui, gyvenančiam bendrabutyje, nerenovuotame kambaryje yra 50 Eur. Anksčiau, dar neįjungus šildymo, reikėdavo mokėti apie 100-120Lt (29-35 Eur) o šalčiausią mėnesį reikėdavo mokėti apie 160Lt (43 Eur). ASU tai motyvavo kaip investiciją į bendrabučio gyvenimo sąlygų gerinimą, kurios bus ateityje. Po velnių, kodėl aš dabar turiu mokėti daugiau už sąlygas, kurios galbūt bus ateityje? Įsivaizduokite situaciją: 3 žvaigždučių viešbutyje staiga Jūsų paprašo susimokėti daugiau, nes ateityje jie planuoja būti 5 žvaigždučių viešbučiu. Kaip reaguotumėt?

Mokesčių didinimas

Žinoma, studentai rinko parašus prieš fiksuotą mokestį, bet tai nieko nepakeitė. Negana to, mokslo metų pabaigoje naujiena: norėdamas išsaugoti savo vietą bendrabutyje, už kiekvieną vasaros mėnesį, kurį ten negyveni, turi susimokėti po 20 Eur. Matematika paprasta už du su puse mėnesio, kurį bendrabutyje net negyveni, turi pakloti 50 Eur. Tai irgi naujas mokestis atėjęs po euro įvedimo.

Po vasaros mus pasitiko dar daugiau nemalonių naujienų… Vieno bendrabučio stovėjimo aikštelė staiga po šios vasaros tapo mokama. 10 Eur už mėnesį. Negana to, staiga FIKSUOTAS, pabrėžiu, fiksuotas mokestis pakilo 2eur… Argi, fiksuotas mokestis neturėtų būti nekintantis? O galbūt aš blogai interpretuoju žodį fiksuotas?

Tačiau didžiausias nepasitenkinimas kilo tada, kai mėnesio gale gavome sąskaitas už rugsėjį. ASU grubiai pažeidė 11 punktą sutartyje, kuris skelbia, kad mokestis skaičiuojamas nuo studento atsikraustymo į bendrabutį. Daugelis studentų atsikėlė viena, dviem ar net trimis savaitėmis vėliau nei rugsėjo 1, tačiau visi studentai gavo sąskaitą už visą mėnesį. Aš įsivaizduoju, kaip pikta tiems, kurie atsikraustė paskutinę rugsėjo savaitę, o turi mokėti už visą mėnesį.

Gyvenimo sąlygos – apgailėtinos

Žinoma, gal daugeliui gali atrodyti, kad mokame nedaug, bet atsižvelkime gyvenimo sąlygas ir geografinę padėtį. ASU bendrabučiai įsikūrę Kauno rajone, o, ne paslaptis, kad Kaune nekilnojamo turto kainos ir nuoma yra žymiai mažesnės nei Vilniuje.

Gyvenimo sąlygos tokios: 17 kv/m nerenovuotame kambaryje gyvena po 3 studentus. Visi kambariai yra su senomis, medinėmis grindimis, apsilupusiais radiatoriais ir langais, pro kuriuos švilpauja vėjai. Žiemą kambaryje temperatūra kartais nesiekia ir 15 laipsnių. Kiekvienas aukštas turi 2 virtuves ir 2 tualetus, tačiau dušai visam bendrabučiui yra tik rūsyje. Beje, ir tie kartais skęsta fekalijose… Taigi, už vieną tokį kambarį ASU gauna po 156 Eur (3 studentai x 52 Eur).

Manau, atstovauju visų gyvenančių bendrabutyje interesus. Man labai pikta, kad vos per pusę metų taip drastiškai pasikeitė gyvenimo bendrabutyje kaina. Manau, kad nepakenktų atlikti auditą ir butų aišku, kur tie papildomi studentų pinigėliai iš tikrųjų plaukia“, – laiške dėstė studentas Linas.

ASU bendrabučių vadovo Vaido Bartusevičiaus komentaras:

Fiksuotas nuomos mokestis nėra susijęs su euro įvedimu, jis buvo įvestas siekiant sumažinti mokesčio administravimo kaštus, suteikti didesnį aiškumą bendrabučių gyventojams dėl jo dydžio. Fiksuotas nuomos mokestis reiškia tai, jog už bendrabučių paslaugas mokama pastovi suma kiekvieną mėnesį, nepriklausomai nuo sezoniškumo.

Šis mokestis nebuvo įvestas stichiškai. Vyko Studentų reikalų tarnybos susitikimai su bendrabučių gyventojais, buvo diskutuojama dėl jo nustatymo metodikos ir dydžio, privalumų ir trūkumų. Šį klausimą svarstė rektoratas ir Universiteto Studentų atstovybė ir jam pritarė.

Pažymime, kad tokį mokestį taiko ne tik Aleksandro Stulginskio universitetas, bet ir daugelis kitų Lietuvos aukštųjų mokyklų ir kolegijų. Palyginimui pateikiame: Kauno mieste panašaus tipo nerenovuotuose bendrabučiuose fiksuoto mėnesinio nuomos mokesčio dydis vienam gyventojui svyruoja nuo 44 iki 55 Eur, renovuotuose – nuo 72 iki 101 Eur, ASU atitinkamai – 48,9 ir 74,08 Eur.

Numatyta, kad šis mokestis gali būti tikslinamas pasikeitus aplinkybėms, pavyzdžiui, pakitus minimalaus mėnesinio atlyginimo dydžiui (MMA), tiekėjams padidinus komunalinių paslaugų įkainius ir pan. Minėti pakyčiai įvyko ir šiemet. Liepos mėn. padidėjo MMA, dvigubai išaugo atliekų tvarkymo mokestis, todėl iki naujų sutarčių sudarymo meto fiksuoto nuomos mokesčio dydžiai buvo patikslinti.

Investavimas į bendrabučius – nuolatinis procesas. Dalis surinkto mokesčio skiriama baldų ir virtuvinės įrangos atnaujinimui (vien šiomis dienomis gyventojus pasieks 40 naujų lovų), bendro naudojimo patalpų remontui ir pan.

Vietos saugojimo mokestis vasaros mėnesiais bendrabučio gyventojui nėra privalomas, kai pasibaigus studijų metams, jis nutraukia sutartį savo noru. Nutraukus sutartį, vėliau vieta bendrabutyje jam pageidaujant suteikiama bendrąja tvarka. Mokant 20 Eur vietos saugojimo mokestį, vieta bendrabučio gyventojui išsaugojama per vasarą, ir prasidėjus naujam semestrui jis gali įsikelti į bendrabutį nepateikęs prašymo ir apsigyventi tame pačiame kambaryje, kuriame gyveno prieš tai. Šis mokestis Universitete yra įvestas ir taikomas jau seniai. Tokį mokestį taiko ir kiti šalies Universitetai. Pas mus šis mokestis yra perpus mažesnis nei kitose šalies aukštosiose mokyklose.

Visi gyventojai, kurie pageidavo išsaugoti gyvenamąją vietą vasaros metu, prieš jiems išvykstant iš bendrabučio buvo informuoti, kad privalo grįžti ir apsigyventi nuo naujo semestro pradžios, kad jiems nuo to momento bus pradėti skaičiuoti mokesčiai. Tie studentai, kurie buvo išvykę į mokomąsias praktikas ar užsienio stažuotes ir laiku pateikė įrodančius dokumentus, apmokestinti nebuvo.

Mokama automobilių parkavimo aikštelė buvo įrengta atsižvelgiant į daugelio bendrabučių gyventojų pageidavimą turėti garantuotą ir saugesnę automobilio parkavimo vietą bendrabučio kieme. Šis mokestis nėra privalomas visiems gyventojams. Jį moka tik tie gyventojai, kurie nori turėti tokią automobilio parkavimo vietą. Pažymime, kad Universitete yra daug ir nemokamų automobilių parkavimo vietų.

Geografinė padėtis ir gyventojų skaičius kambariuose. Sutinkame, kad geografinė padėtis turi įtakos nuomos mokesčio dydžiui – bendrabučiai bei kambarių nuoma Vilniuje visada bus brangesni negu Kaune. Nuomos kainos Universitete tikrai nelenkia nei Kauno, nei Vilniaus. Pažymėtina ir tai, kad šiais metais Lietuvoje pastebėtas nekilnojamojo turto nuomos mokesčio kainų kilimas iki 5-ių %, lyginant su ankstesniais metais.

Bendrabučio gyventojai turi galimybę rinktis bendrabutį: gyventi renovuotame bendrabutyje ir mokėti daugiau ar nerenovuotame ir mokėti mažiau. Ne visi studentai bendrabučio kambariuose gyvena po tris. Yra gyvenančių ir po du, ir po vieną. Pavyzdžiui, triviečiame kambaryje gali gyventi ir du studentai, kai jie sutinka padengti trečiojo gyventojo 80 proc. trečiosios vietos nuomos mokesčio dydį.

Sanitarinės sąlygos ir temperatūros režimas bendrabučiuose atitinka Higienos normas. Nebuvome informuoti apie tokius atvejus, kad temperatūra kambariuose nukristų žemiau 15 °C.

Sutinkame, kad dalis bendrabučių nėra šiuolaikiniai – jie yra statyti prieš kelis dešimtmečius, aukštuose turi tik po du sanitarinius mazgus ir virtuves. Universiteto strateginiuose dokumentuose ateityje numatyta visų bendrabučių renovacija.

Jei ir jūs norite pasidalinti savo nuomone apie Kauną ar čia teikiamas paslaugas, parašykite el. paštu kaunas@kasvyksta.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA