Už padėtą kiaulės galvą ir neapykantos kurstymą – vos 1000 eurų | Kas vyksta Kaune

Už padėtą kiaulės galvą ir neapykantos kurstymą – vos 1000 eurų

E. Radzevičiūtės nuotr.

Šiandien Kauno apylinkės teismas paskelbė nuosprendį Jevnegijui Pleganovui, kuris prie žydų bendruomenės maldos namų buvo padėjęs kiaulės galvą. Paskirtą nuosprendį ruošiamasi skųsti aukštesnės instancijos teismams.

Visa istorija prasidėjo dar 2010-aisiais, kuomet per žydų šabatą prie sinagogos durų buvo rasta kiaulės galva. Išpuolis prieš žydų bendruomenę pasikartojo po metų. Tuomet tas pats asmuo prie maldos namų paliko įžeidžiantį plakatą, su užrašu: „Hitleris buvo teisus… Juden Raus“. Kauno žydų religinės bendruomenės vadovas tikina, jog ilgas teismų procesas varė visą bendruomenę į neviltį.

„Visa bendruomenė buvo šokiruota tokio poelgio ir daug metų buvo nežinioje. Visgi, 5 metai dėl kiaulės galvos, 4 – dėl plakato, tad įtampa buvo didžiulė“, – kalbėjo Mauša Bairakas.

29 metų Jevnegijui Pleganovui teismas skyrė 10 mėnesių lygtinę nelaisvės bausmę. Taip pat vyras turės atlyginti žydų bendruomenei žalą, kuri siekia 1000 eurų, nors iš pradžių buvo prašoma 15 tūkst. eurų. Dar 200 eurų nuteistasis turės sumokėti advokato išlaidoms padengti. Teisėjas įpareigojo nuteistąjį pradėti dirbti ar užsiregistruoti Darbo biržoje bei visą lygtinės bausmės laikotarpį uždraudė artintis prie žydų bendruomenės namų. Tuo tarpu žydų bendruomenės atstovai tikina, jog tokia bausmė yra neatitinkanti tikrovės, todėl ruošiasi teismo nuosprendį apskųsti.

„Ko gero, skųsime dėl ieškinio, nes tai precedentas nelabai malonus. Šiaip sumos dydis nėra svarbus, bet formuojama praktika Lietuvoje, kad už 1000 eurų galės kas nori kiaulės galvą dėti, ir plakatus kabinti, ir svastikas piešti. Manau, kad turėjo teisėjas pasukti kitaip“, – po teismo nuosprendžio kalbėjo Kauno žydų religinės bendruomenės vadovas M. Bairakas.

Nukentėjusios bendruomenės atstovai įsitikinę, jog J. Pleganovas visiškai nesigaili. Tai patvirtina ir faktas, jog vyras teismo nuosprendį klausė atsisėdęs. Taip pat po posėdžio nuteistasis nieko nekomentavo žurnalistams ir išskubėjo iš teismo rūmų.

[susije_video kurie=””]

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA