Peržengė visas ribas? Už pusantros minutės išsišokimą – į teismo suolą | Kas vyksta Kaune

Peržengė visas ribas? Už pusantros minutės išsišokimą – į teismo suolą

delfi.lt 2015/10/09 16:15
Stop kadras

Dėmesį į aukštojo mokslo ir darbo rinkos problemas Lietuvoje norėję atkreipti studentai pateko į itin keblią situaciją.

Kaip pasakoja jaunuoliai, rugsėjo pirmąją jie planavo surengti akciją, kuri atspindėtų minėtas problemas, tačiau ji policijos pareigūnų buvo nutraukta net neprasidėjusi, nes apie renginį nebuvo informuota savivaldybė. To reikalauja LR Susirinkimų įstatymas.

Akcijos organizatoriai aiškino nesikreipę į savivaldybę, nes nerengė jokio atskiro susirinkimo, bet dalyvavo Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) renginyje. Nepaisant to, skundžiasi jie, VDU rektorius Juozas Augutis patvirtino policijai, kad akcijos organizatoriai nėra šventės dalis, todėl jiems buvo surašytas administracinės teisės pažeidimo protokolas ir šiuo metu keli asmenys laukia teismo. Tad dabar jie prašo rektorių viešai pripažinti jų veiklą šventės dalimi, kad kaltinimai būtų panaikinti.

Prašo nutraukti iškeltą bylą

„Aukštojo Moxlo fakulteto“ studentais prisistatę jaunuoliai DELFI ne tik atsiuntė viešą laišką rektoriui, kuriame papasakojo, kaip viskas vyko, bet ir pasidalino Rugsėjo 1-osios šventės akimirkomis.

„Rugsėjo pirmosios šventė, tradiciškai minima studentų susirinkimu prie Vytauto Didžiojo paminklo Laisvės alėjoje ir iškilminga eisena iki VDU centrinių rūmų, šiemet mums baigėsi administracinės teisės pažeidimo protokolu. Mūsų įsitikinimu, mes nepažeidėme įstatymų. Laukdami teismo kreipiamės į jus kviesdami ne tik žodžiu, bet ir veiksmais palaikyti žodžio laisvę, demokratines vertybes ir artes liberalesprincipus, taip puoselėjamus Vytauto Didžiojo Universitete. Pirmiausia — padedant nutraukti studentams iškeltą administracinę bylą“, – viešame laiške rektoriui rašo jie.


Studentus užjaučia, bet meluoti nesiruošia

Savo ruožtu VDU rektorius J. Augutis DELFI sakė, kad nors studentų iniciatyvas ir palaiko, meluoti nesiruošia. Jis taip pat patikino, kad tyčia studentų policininkams tikrai neskundė – pareigūnų paklaustas tiesiog patvirtino tai, kas yra tiesa – apie jų veiksmus nebuvo įspėtas.

„Šventės metu minėti studentai vykdė savo akciją, viskas vyko kultūringai, jie ten kamputyje turėjo kažkokį savo ratą. Neilgai trukus prie manęs priėjo policijos pareigūnai ir paklausė vieno dalyko: „Ar mes organizuojame šią renginio dalį?“ Kadangi nei su manimi, nei su kuo nors iš universiteto tai nebuvo derinta, tai ir pasakiau, kad VDU organizuoja tik eiseną. Daugiau nebuvo jokios kalbos ar raštiško pareiškimo, tikrai neprašėme policijos pareigūnų išvaikyti studentus. Tuo labiau, kad ir praėjusiais metais jie dalyvavo mūsų eisenoje, taip pat savo veiksmų nesuderinę, bet mes tam neprieštaravome.

Labai pritariu tam, kad studentai kritiškai žiūri į vykstančius procesus, tai tikrai yra sveikintina. Ir į Jų laišką mes atsakysime, kartu norėčiau Juos pakviesti ir susitikti, esu pasiruošęs išklausyti Jų mintis, padiskutuoti. Manau, kad visi turi teisę išsakyti savo nuomonę. Tačiau aš negaliu pasakyti to, ko nebuvo. Tikrai užjaučiu studentus ir, jei būtų mano valiai, jiems pagelbėčiau ir padėčiau, bet meluoti negaliu. Jei jie neturėjo leidimo, reikės už tai ir atsakyti“, – mano rektorius.

Bedė pirštu į problemas

Tuo metu studentai aiškino, kad Rugsėjo pirmosios šventę prie Vytauto Didžiojo paminklo jie nutarė papildyti kritine mintimi.

„Nusprendėme kviesti studentus, moksleivius ir praeivius atkreipti dėmesį į aukštojo mokslo suprekinimą bei studentų kasdienybės problemas. Į tai, kad universitetai vis noriau, be didesnio vidinio ar išorinio pasipriešinimo žaidžia laisvosios rinkos pagrindais dirbančius fabrikus, pamiršdami gilesnius švietimo prigimties ir jo pinigais neskaičiuojamos vertės klausimus. Taip pat norėjome mesti iššūkį orientacijai į darbo rinką ir išpūstiems pažadams, jog aukštasis išsilavinimas padės rasti svajonių darbą, užtikrins ramią, kūrybingą ir nerūpestingą ateitį.

Kvietėme pripažinti karčią tiesą: diplomai daugeliui ne(be)garantuoja norimo darbo ir, žlungant svajonėms, studentai yra priversti rinktis prastai apmokamą darbą paslaugų sektoriuje arba emigraciją. Nemažai studentų, susidūrę su skurdo pavojumi, pradeda dirbti dar studijų metu ar net jas meta. Visa tai planavome išreikšti menine-socialine akcija, kurios dalyviai suktų improvizuotą laimės ratą ir išsisuktų ateities darbovietes. Laimės rato pasirinkimai nebuvo itin laimingi, bet pakankamai realistiški – emigracija, darbas įvairiose paslaugų ar prekybos įmonėse, garsėjančiose prastomis darbo sąlygomis, bet įdarbinančiose tūkstančius žmonių. Ir, kaip ir realybėje, darbą pagal specialybę galėjo išsukti tik mažuma“, – pasakojo jie.

Tačiau jų dalyvavimas šventėje buvo nutrauktas vos akcijai prasidėjus.

Laukia teistumas ir bauda

„Lyg greitojo reagavimo būrys prisistatę policijos pareigūnai mus informavo, kad susirinkimas yra neteisėtas pagal Lietuvos Respublikos Susirinkimų įstatymą (nes neinformuota Kauno m. savivaldybė) ir turi būti nutrauktas.

Taip, Savivaldybė nebuvo informuota, nes mes neorganizavome atskiro susirinkimo. Mes, VDU bei kitų universitetų studentai ir alumni, šventėme Rugsėjo pirmąją kartu su jumis ir VDU bendruomene. Skirtumas tik toks, kad buvome geriau pasiruošę. Vietoje pasyvaus dalyvavimo pozuojant nuotraukai ir optimistiškai mojuojant vėliavėlėmis, ketinome aktyviai atkreipti dėmesį į struktūrines šio ir kitų universitetų, švietimo sistemos ir ją kuriančios ekonomikos problemas.
Pareigūnams ši pozicija buvo paaiškinta.

Nepaisant to, jie mus informavo, kad VDU rektorius kritinę mintį reiškiančių studentų nepripažįsta šventės dalimi. Tai tapo priežastimi surašyti pažeidimo protokolą, kviesti akcijos organizatorius liudyti tyrėjams ir, galiausiai – į spalio 26 d. numatytą teismo posėdį, kuris gali baigtis administraciniu teistumu ir bauda“, – į VDU rektorių kreipėsi akcijos organizatoriai.



Studentų raišką pasveikino, bet policijai apskundė

Vis dėlto pasitaisyti jie nusprendė. Nors buvo paprašyti palikti šventę, informavo Savivaldybę apie tuoj prasidėsiantį susirinkimą ir gavo leidimą akciją pradėti bei tęsti kelias valandas Studentų skvere Jie juo pasinaudojo.

„Mums kompaniją nuolat palaikė pora draugiškai nusiteikusių policijos pareigūnų, nors tokio pageidavimo neišreiškėme. Akcija sulaukė daug teigiamų atsiliepimų ne tik iš studentų, moksleivių ar praeivių, bet ir iš ne vieno VDU profesoriaus ar docento. Kritinė mintis derėjo su pramoga. Nebuvo pažeista viešoji tvarka. Nebuvo planuota trukdyti suplanuotiems VDU šventės atributams (kalboms, eisenai ar pan.). Galiausiai jūs pats „Kauno dienos“ tinklapyje viešai pasveikinote studentų kritinės minties ir žodžio laisvės raišką.

Nepaisant visko, už pusantros minutės trukmės renginį mūsų laukia teismas, kuriame jūsų žodis gali būti labai svarus. Bauda ar absurdiškas teistumas už minties raišką mums nėra itin svarbūs. Savo ruožtu jūs turite išskirtinę galimybę veiksmais viešai apginti mūsų universiteto ir jūsų asmeniškai išpažįstamus laisvės ir artes liberales principus (tokius kaip drąsių ir kritiškų žmonių ugdymas). Jūsų viešas žodis ir Moxlo fakulteto studentų pripažinimas šventės dalimi teismo procese įrodytų, kad nerengėme atskiro susirinkimo ir kaltinimą iš esmės panaikintų“, – atkreipė dėmesį jie.

Meta iššūkį

Studentai retoriškai klausė, ar VDU yra artes liberales principais veikiantis universitetas, kuriame ginama žodžio laisvė, demokratija ir solidarumas?

„Jei taip, jame turėtų būti laukiami ne tik paklusnūs, atidžiai hierarchijos paisantys, darbuose nenuvargstantys, už šildymą nemokantys, gražius krepšelius besinešiojantys ir dar gražiau besišypstantys studentai.

Suprantame, kad metame jums iššūkį, tačiau tuo pačiu atkreipiame dėmesį į puikią galimybę stoti į teisingumo pusę. Teisinis kritinės minties persekiojimas yra rimtas signalas pilietinei visuomenei, demokratijai ir vienai jos pamatinių vertybių – žodžio laisvei. Kviečiame kartu su mumis neleisti, kad trumparegiškas paklusnumas įstatymo raidei mus visus nublokštų į demokratijos pakraščius. Taip pat šiame įvykyje įžvelgiame puikią progą jums ir VDU atsidurti priešakinėse pozityvaus pokyčio linijose. Jūsų sprendimas galėtų sukurti precedentą ir pavyzdį kitoms akademinėms institucijoms, kai iš apačios susiorganizavusių studentų išradinga kritika ne vien kalbose, o ir realybėje pripažįstama svarbia universitete propaguojamo mąstymo dalimi“, – patikino studentai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA