Kitokia benamio istorija: kaunietė kviečia padėti Evaldui | Kas vyksta Kaune

Kitokia benamio istorija: kaunietė kviečia padėti Evaldui

"Kas vyksta Kaune" skaitytojų nuotr.

Redakciją pasiekė vienos kaunietės pasisakymas apie benamį Evaldą. Mergina tikina, jog tai kitoks benamis, kuris vertas pagarbos, tad kviečia visus prisidėti prie jo gerovės.

„Skirkite keletą minučių ir paskaitykite.

Praėjusį vakarą teko susipažinti su vienu žmogumi. Turbūt daugelis jaunų žmonių jį žino ar yra matę. Evaldas yra benamis, kuris vakarus leidžia šalia Savanorių pr. „McDonald’s“ ir „Statoil“ degalinės. Kas svarbiausia, jis ne toks kaip kiti benamiai. Jis neina prie žmonių, „nelenda į akis“ ir neprašo pinigų ar cigarečių. Tiesiog sėdi ant asfalto ir žiūri.

Taip nutiko, kad man besišnekučiuojant su draugu, jis praėjo pro šalį. Pamaniau, kad padarysiu gerą darbą ir duosiu jam porą eurų. Mes jį pasikvietėm. Nedrąsiai priėjo. Daviau jam apie du eurus. Draugas davė dar penkis ir dar jam paklausus Evaldo, ar rūko (atsakymas buvo taip, bet neturi ką), davė keletą cigarečių. Iš šalia esančios mašinos išlipo dar vienas vaikinukas, jam davė pakelį cigarečių ir žiebtuvėlį.

Jūs būtumėte pamatę jo veidą… Negalėdamas patikėti, kad jam taip pasisekė, jis net ašarą nubraukė, daug dėkojo ir ilgai neužsibuvęs, greitu žingsniu, nuėjo iki „McDonalds“ pavalgyti.

Na, žinot, ne visada tiki, kai benamis tau sako, kad tuos pinigus išleis ant maisto, tačiau Evaldas taip ir padarė! Už dešimties minučių grįžo pavalgęs ir nešinas puodeliu arbatos. Atsisėdo ant žemės ir toliau sėdėjo. Na, mes vėl jį užkalbinome.

Mums besišnekant, atvažiavo vaikinukas (tas pats, kuris prieš tai jam davė cigarečių ir žiebtuvėlį), atsidarė bagažinę, ištraukė maišą su padėvėtais, bet tvarkingais sportbačiais, sportiniu viršumi, marškinėliais, šortais (galbūt vasarai) ir vaistinėlę (jo pasakojimu, ranką susižeidė gelbėdamas vaiką, kuris išbėgo į gatvę).

Evaldas dar labiau apsidžiaugė. Viską pasimatavo ir viskas jam puikiai tiko! Sakė, kad dabar jam netgi karšta su nauju viršumi, o su sportbačiais jaučiasi tiesiog puikiai.

Toliau šnekantis su juo, sužinojome, kad jis moka anglų kalbą, buvo dirbęs keliuose darbuose, yra darbštus, tačiau, nežinau priežasčių kodėl, bet neturi nei darbo, nei gyvenamosios vietos. Valgo kas kelias dienas, kai gauna pinigėlių. Iš jo kalbos supratom, kad jis turi nedidelį invalidumą (dėl sveikatos), bet, man žinant, jį turintys žmonės tikrai gali dirbti, tačiau jis nežino, kokį galėtų gauti. Blogiausia ką galėjome iš jo išgirsti, tai buvo tai, kad jis kelis kartus buvo pakėlęs ranką prieš save patį.

Sako, kad norėjo niekam trukdyti. Bet juk jis niekam ir netrukdo! Manėme, kad jis negeria alkoholio, pats tai neigė, apie alkoholį šnekėjo su pasibjaurėjimu, tačiau atsirado keletas žmonių, kurie yra matę jį išgėrusį ar begeriant. Na, liūdna dėl to, bet tai ne esmė, vis tiek galime jam padėti.

Be to, šnekant, sužinojome, kad jam labai patinka BMW, tad vienas vaikinukas jį įsisodino į savo BMW ir nuvežė kažkur, kur, kaip pats Evaldas sakė, galės ramiai pernakvoti.

Ir tada susimąsčiau, kaip galėčiau jam padėti. Per šį vakarą pamačiau jaunų žmonių gerumą, todėl, manau, kad ir kiti jam galėtų padėti ar susirasti darbą, ar atiduoti jam savo šiltus batus žiemai, nebenešiojamą megztinį ar striukę (batų dydis lygtais 43, rūbų maždaug M ) .

Žinokit, taip gera padėti nieko neturinčiam ir matyti jo laimės ašaras ir girdėti padėkos žodžius. Juk mums, tie keli eurai, ar nenešiojami batai nesuteiks tiek daug laimės, kaip Evaldui. Tad, jei turite pažįstamų, kuriems reikia darbininko, ar, tiesiog turite nenešiojamų drabužių, nuvažiuokite į mano minėtą vietą ir tiesiog jam perduokite. Arba, jei tenka pro ten pravažiuoti, nupirkite jam puodelį arbatos (bet be cukraus. Evaldas sakė, kad nesveika) arba mėsainį .

Kaip sakė, jis ten būna kas vakarą. Nežinau, galbūt aš per daug naivi, bet pamačius šiandienos žmonių gerus darbus, tikiu, kad prisidėjus dar keliems, galima būtų išgelbėti žmogui ne tik gyvenimą ir pagerinti jo kokybę, bet, galbūt ir gyvybę.

Tikiuosi jūsų dėmesio ir gerumo tiems, pro kuriuos dažnai tiesiog praeiname. Galbūt jiems reikia tik mažo postūmio, dėmesio ir jų gyvenimas apsivers aukštyn kojom. Jei nesunku, pasidalinkite šį postą. Ir dažniau atkreipkime dėmesį į tuos, kurie dažniausiai būna nepastebimi. Juk daryti gero nieko nekainuoja, o ir patys pasijusite geriau!

Ačiū!

P.S. Ši foto daryta, kai Evaldas matavosi naujus batus“, – socialiniame tinkle rašo kaunietė Ugnė.

Jei ir jūs norite pasidalinti savo nuomone apie Kauną ar čia teikiamas paslaugas, parašykite el. paštu kaunas@kasvyksta.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA