Kauno regione įrengtos naujos stulpinės transformatorinės | Kas vyksta Kaune

Kauno regione įrengtos naujos stulpinės transformatorinės

Lesto nuotr.

Elektros skirstymo bendrovė LESTO Kauno regione baigė vieną reikšmingiausių pastarųjų metų tinklo modernizavimo projektų, kuris buvo iš dalies finansuojamas Europos Sąjungos fondų lėšomis.

Kaune regione bendrovė įrengė 114 naujų stulpinių transformatorinių, kurios geresnę elektros energijos kokybę užtikrins beveik 2,2 tūkst. bendrovės klientų. Daugiausiai – 30 transformatorinių pakeista aplink Kauną, Kaišiadoris – 25, Šakių apylinkėse įrengta 17 naujų transformatorinių, aplink Jonavą, Prienus ir Jurbarką – atitinkamai 15, 15 ir 12.

Šiuolaikiški ir efektyvūs elektros įrenginiai leis užtikrinti saugų ir kokybišką energijos tiekimą. Geresnę elektros energijos tiekimo kokybę tiesiogiai pajus gyventojai ir verslas, pirmiausia – įsikūrę kaimiškose vietovėse.

Naujos transformatorinės taip pat leis taupyti elektros energijos sąnaudas tinkle, mažinti vagysčių skaičių. Į stulpus iškelti transformatoriai yra sunkiau pasiekiami metalų ar izoliacinės alyvos vagims. Įrengus stulpines transformatorines, turėtų sumažėti ir nelaimingų atsitikimų rizika.

Per dvejus metus LESTO visoje Lietuvos teritorijoje 707 susidėvėjusias sovietiniais laikais pastatytas transformatorines pakeitė naujomis ir moderniomis transformatorinėmis.

Iš viso geresnę elektros energijos kokybę pajus beveik 13 tūkst. bendrovės klientų. Daugiausiai – per pusantro šimto – naujų transformatorinių įrengta Panevėžio regione. Utenos regione pastatytos 137 transformatorinės, Vilniaus regione – 115, Alytaus regione – 37, Šiaulių ir Klaipėdos regionuose – atitinkamai 107 ir 46.

Pagal LESTO, Ūkio ministerijos ir Lietuvos verslo paramos agentūros (LVPA) 2013 metų pabaigoje pasirašytą trišalę sutartį projektui įgyvendinti buvo skirta daugiau kaip 2 mln. eurų paramos iš Europos Sąjungos (ES) struktūrinių fondų. Bendra projekto vertė siekia 5,2 mln. eurų.

Šiuo metu LESTO eksploatuoja per 18 tūkst. nudėvėtų galios transformatorių, kurių didelė dalis yra sumontuota „Minsko“ tipo komplektinėse transformatorinėse. Siekdama užtikrinti saugų, patikimą ir efektyvų elektros skirstymo tinklą, LESTO iki 2025 metų į žemos įtampos tinklo įrenginių modernizavimą planuoja investuoti 426 mln. eurų. 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA