Gyventojams geriausiai atstovauja D.Grybauskaitė ir A.Butkevičius, Kauno mero reitingas sumenko | Kas vyksta Kaune

Gyventojams geriausiai atstovauja D.Grybauskaitė ir A.Butkevičius, Kauno mero reitingas sumenko

BNS 2015/09/26 10:04
Archyvo nuotr.

Lietuvos gyventojai ir toliau mano, kad geriausiai jų interesams atstovauja prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras Algirdas Butkevičius, rodo „Lietuvos ryto“ skelbiama visuomenės nuomonės apklausa. Partijos „ Tvarka ir teisingumas“ vadovas Rolandas Paksas – trečioje vietoje, bet juo pasitiki daugiau negu tris – keturis kartus mažiau šalies gyventojų negu premjeru ir prezidente.

20,1 proc. apklaustųjų teigia, kad geriausiai jų interesams atstovauja prezidentė. Liepos pradžioje taip manė 22,4 proc. respondentų. Premjerą nurodė 15,8 proc. apklaustųjų (liepą – 12,6 proc.). Trečioje vietoje esantis valdantiesiems priklausančių „tvarkiečių“ lyderis R.Paksas surinko 5,1 proc. respondentų (liepą – 4,7 proc.) balsų.

Ketvirtoje vietoje su 3,9 proc. (liepą – 2,4 proc. ) pasitikėjimo balsų – Vilniaus meras Remigijus Šimašius, penktoje – konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis – 3,6 proc. (2,1 proc.)

Opozicinio Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis, gavęs 3,4 proc. apklausos dalyvių balsų (3,2 proc.), liko penktas. Toliau seka Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininkas Ramūnas Karbauskis – už jį balsavo 3,7 proc. (2,1 proc.) respondentų. Taip pat minimi vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis, europarlamentaras Antanas Guoga, naujasis Darbo partijos vadovas europarlamentaras Valentinas Mazuronis, signataras Vytautas Landsbergis, europarlamentaras Viktoras Uspaskich, opozicijos lyderis Andrius Kubilius, prezidentas Valdas Adamkus, Seimo vadovė Loreta Graužinienė, Lietuvos vyskupų konferencijos pirmininkas Vilniaus arkivyskupas Gintaras Grušas,Seimo nariai Petras Gražulis ir Naglis Puteikis, europarlamentaras Valdemaras Tomaševskis.

Tačiau pagal palankumą respondentai pirmą vietą atiduoda premjerui – nors jį palankiai vertinančių apklausos dalyvių šįkart yra mažiau – 62,1 proc.. Lyginant su liepą vykusios apklausos duomenimis jų buvo 62,4 proc.

Nepalankiai premjerą dabar vertina 17,8 proc. respondentų – daugiau negu liepą, kai tokių apklausos dalyvių buvo 16,6 proc.

D.Grybauskaitę teigia palankiai vertinantys 57,8 proc. apklaustųjų (liepą – 62,6 proc.). Prezidentę nepalankiai vertinančių irgi padaugėjo – iki 25,8 proc. rugsėjį nuo 22,1 proc. apklaustųjų liepą.

S.Skvernelį palankiai rugsėjį įvertino 54,8 proc. apklausos dalyvių (liepą – 45,1 proc.), nepalankiai 8,4 proc. (liepą – 7,1 proc.).

Apklausą atlikusios sociologinių tyrimų bendrovės „Vilmorus“ vadovas Vladas Gaidys tokį ministro teigiamų vertinimų prieaugį – 10 procentinių punktų vadina retai pasitaikančiu atveju ir tai, pasak V.Gaidžio rodo, kad S.Skvernelis populiariausias žmogus Lietuvoje.

„Tai gana retas atvejis. Galima spėti, kad čia susieta su jo ginču su prezidente dėl kontrabandininkų gaudymo pasienyje. Prezidentės nukrito penkiais procentiniais punktais, o jo pakilo dešimt. Štai kaip vienas įvykis gali paveikti, kažką pakeisti ir tai parodo, kad žmonės į visokius signalus reaguoja ir ne visada galima atspėti, kokia bus ta reakcija, nors šįkart buvo galima prognozuoti, kad bus (visuomenė – BN) Skvernelio pusėje “, – sakė V.Gaidys.

Jis taip pat pripažino, kad ministro reitingams vėliau turės įtakos ir „pabėgėlių klausimas“.

„Ką politikas pasakys – kokia intonacija tai jis pasakys, nuo to labai priklauso – pateikimo forma labai svarbi.

Dabar nesu tikras, ar Skvernelis pataikė į tą intonaciją ar ne“, – teigė V.Gaidys.

„Vilmorus“ vadovas nemano, kad S.Skvernelio populiarumui didelė įtakos turėjo apsižodžiavimas su Seimo pirmininke Loreta Graužiniene.

Seimo vadovę palankiai vertina 27,3 proc. respondentų (liepą jų buvo 28,8 proc.), o nepalankiai – dabar 46,4 proc. apklausos dalyvių, o liepą – 44, 3 proc.

„Ypatingos pokyčio nėra. Ji visą laiką žemai buvo, tai nesusieta su pareigomis, o su kažkokios asmeninėmis savybėmis. Tai nesusieta ir su partinė priklausomybe. Nes kai buvo konservatorių Seimo pirmininkė Irena Degutienė, jos reitingas buvo labai aukštas, o Tėvynės Sąjungos nebuvo pats aukščiausias, pirmininko partijos labai žemas“, – sakė V.Gaidys.

Ketvirtą – penktą vietas šioje apklausoje dalinasi liberalsąjūdiečiai – partijos lyderis E.Masiulis ir Vilniaus meras Remigijus Šimašius, nors abiejų reitingai smuko. E.Masiulį palankiai vertina 46,4 proc. apklaustųjų – trimis procentiniais punktais mažiau negu liepą, nepalankiai – net penkiais procentiniais punktais daugiau negu liepą – 19,7 proc. Pasitikėjimas meru sumenko šiek tiek mažiau – nuo 43,1 proc. iki 42,2 proc. Jį šįkart nepalankiai vertina irgi mažiau respondentų negu liepą.

Krašto apsaugos ministrą Liną Linkevičių palankiai vertina 39,6 proc. apklausos dalyvių – panašiai kaip ir liepą, o nepalankumą išreiškė tiek pat gyventojų, kiek ir vasarą.

Nui 39,4 iki 36,8 proc. sumažėjo gyventojų palankiai vertinančių V.Mazuronį. R.Paksui palankumas 1 proc. paaugo, o Kauno merą Visvaldą Matijošaitį palankai vertinančių respondentų tiek pat sumenko.

„Vilmorus“ rugsėjo 8-17 dienomis apklausė 1034 Lietuvos gyventojus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA