Prisiekė naujasis VDU rektorius | Kas vyksta Kaune

Prisiekė naujasis VDU rektorius

R. Tenio nuotr.

Penktadienį Vytauto Didžiojo universitete (VDU) vyko iškilminga septynioliktojo rektoriaus profesoriaus Juozo Augučio inauguracija. Naujasis rektorius priėmė universiteto regalijas ir pasižadėjo stengtis dėl akademinės bendruomenės.

Iškilmių metu naujasis rektorius priėmė valdžią simbolizuojančias regalijas: togą, grandinę, kepurę, didįjį antspaudą ir skeptrą. Taip pat prisiekė uždėjęs ranką ant Statuto.

Matematikas J.Augutis VDU rektoriumi išrinktas birželio pradžioje. Jis vienintelis dalyvavo konkurse į rektoriaus pareigas.

Naujasis universiteto vadovas tikino sieksiąs sukurti sąlygas, kad bendruomenė būtų kuo laisvesnė, kritiškesnė ir nebijotų reikšti nuomonės. Anot J. Augučio, nors VDU yra laisviausias tarp Lietuvos universitetų, tačiau bendras „laisvės lygis“ šalyje dar yra per žemas – „universiteto autonomijos laisvę ir akademinę laisvę pernelyg varžo įvairūs įstatymai ir reglamentai, sprausdami išskirtinę VDU filosofiją į siaurus rėmus“.

„Reikia nepasiduoti universitetų suvienodinimui. Žinant, kaip gimė ir buvo atkurtas VDU, didžiausia vertybė ta, kad jis apskritai yra – turi savo autoritetą, išskirtinumą. Pamažu Lietuvoje gimsta suvokimas, ką bandome įdiegti jau 26 metus ir kodėl svarbu siekti plataus profilio išsilavinimo, o ne tik specialybės“, – teigė naujasis rektorius.

Inauguracijos ceremonijoje dalyvavo ir premjeras Algirdas Butkevičius. Vadovas džiaugėsi šiuo kandidatu ir patikino, jog J. Augučiui prasideda rimtas ir iššūkių kupinas darbas.

„Naujam rektoriui keliami didžiuliai lūkesčiai, nes aukštojo mokslo sistemoje tikrai bus reformų, kuriomis bus siūloma kai kuriuos universitetus sujungti. Taip pat bus kalbama apie studijų programų perkėlimą į vieną ar kitą universitetą, kad universitetai išsiskirtų. Taip pat keliami reikalavimai, kad tarptautinės studijos būtų vertinamos teigiamai, gautų gerus įvertinimus“, – apie būsimus rektoriaus darbus kalbėjo A. Butkevičius.

Trylika metų J.Augutis vadovavo VDU Studentų reikalų tarnybai, nuo 2006-ųjų ėjo VDU Mokslo prorektoriaus pareigas, o nuo 2009 metų vadovavo VDU ir Lietuvos energetikos instituto Energetinio saugumo tyrimų centrui, buvo universiteto Senato ir Tarybos narys.

VDU rektoriaus kadencija trunka penkerius metus.

2006-2015 metais dvi kadencijas iš eilės VDU rektoriaus pareigas ėjo ekonomistas, habilituotas socialinių mokslų daktaras profesorius Zigmas Lydeka.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA