Vestuvių pokylyje apsinuodijo 3 žmonės | Kas vyksta Kaune

Vestuvių pokylyje apsinuodijo 3 žmonės

Asociatyvinė/ Archyvo nuotr.

Kauno visuomenės sveikatos centro duomenimis, š. m. rugpjūčio 31 d. – rugsėjo 1 d. užregistruotas ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos protrūkis. Tikėtina, kad viename Kauno rajono restorane, vestuvių pokylio metu, šventės dalyviai apsinuodijo maistu. Vestuvių pokylyje dalyvavo apie 20 asmenų, atvykusių iš įvairių Lietuvos vietovių (Kauno Kėdainių, Jurbarko bei Klaipėdos), į medikus kreipėsi trys šventės dalyviai. Atliekamas židinio epidemiologinis tyrimas.

Kauno visuomenės sveikatos centro specialistai pastebi, kad paskutinėmis vasaros ir pirmosiomis rudens dienomis pastebimai padaugėjo nusiskundimų žarnyno sutrikimais dėl viešojo maitinimo įstaigose valgyto maisto.

Pastebima tendencija, jog į banketus, pobūvius ar šeimos šventes, vykstančias restoranuose, kavinėse, dalis patiekalų atsinešami pačių šventės dalyvių. Tai dažniausiai – savos gamybos ar įsigyti prekybos vietose iš nežinomų tiekėjų desertai, tortai ir kiti saldumynai, nors pagal galiojančius teisės aktus viešojo maitinimo įmonėms, organizuojant pobūvius, šventes ar kt. renginius, draudžiama priimti iš paslaugos užsakovų atsinešto maisto.

Daugiametė ūmių žarnyno užkrečiamųjų ligų protrūkių epidemiologinė analizė rodo, kad pagrindinės protrūkių atsiradimo ir išplitimo priežastys dažniausiai šios:

• netinkamas maisto tvarkymo įmonėse savikontrolės sistemos užtikrinimas;

• prekybos įmonėse pirktas ir vartotas nekokybiškas vartojimui paruoštas maistas (kepta vištiena, kulinarijos bei konditerijos gaminiai ir kt.);

• netinkamas maisto tvarkymas namuose bei maisto tvarkymo subjektuose, kai sudaromos sąlygos užkratui maiste pasidauginti iki sveikatai pavojingos dozės ir kt.

• asmens bei maisto tvarkymo higienos nepaisymas namuose, vaikų ugdymo įstaigose ir kt. maisto tvarkymo įmonėse.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vyriausioji specialistė Laima Stragienė primena, kad ūmios žarnyno užkrečiamosios ligos – tai per maistą, vandenį, ir aplinką galinčios plisti ligos, kurių sukėlėjas gali būti tiek virusinės, tiek bakterinės kilmės. Ligos slaptasis periodas, nuo užkrato patekimo į organizmą bei pirmųjų požymių atsiradimo, gali svyruoti nuo 1 iki 7 dienų. Pagrindiniai ūmių žarnyno ligų simptomai: pykinimas, vėmimas, viduriavimas, pilvo ir galvos skausmas bei aukšta temperatūra. Persirgus, susiformuoja trumpalaikis imunitetas. Kiekvieną kartą užsikrėtus vėl susergama, o silpnesnės imuninės sistemos, vyresnio amžiaus žmonėms, kūdikiams gali išsivystyti rimtos komplikacijos.

Visais atvejais, pajutus žarnyno ligos požymius, rekomenduojama kreiptis į gydymo įstaigą dėl diagnozės patikslinimo ir gydymo paskyrimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA