Tokios mokyklos ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje dar nebuvo | Kas vyksta Kaune

Tokios mokyklos ne tik Kaune, bet ir visoje Lietuvoje dar nebuvo

R.Tenio nuotr.

Kaune duris atvėrė išskirtinė mokykla. Kelis metus eksperimentavusi, šiais metais mokinius pasitinka oficialiai patvirtinta mokymosi programa, kurios nėra visoje Lietuvoje.

Pirmoji ekologinį ugdymą Lietuvoje pasirinkusi mokykla – Kauno Šv. Pranciškaus ilgoji gimnazija. Eilę metų veikianti mokykla persiorganizavo į ekologinį mokymą ir sieks ugdyti vaikus, draugiškus aplinkai.

„Neturime šnekėti apie tai, kad reikia tvarkyti aplinką, o reikia daryti. Samprata ateina nuo mažų dienų, tad džiaugiamės, jog ekologinio mąstymo galima mokinti nuo pačių mažiausiųjų, nes šiais metais buvome akredituoti kaip ilgoji gimnazija. Mes stengiamės, kad išaugtų kitoks žmogus. Nereikia, kad kiekvienas taptų gamtininkais, tikimės, kad vaikai, baigę šią mokyklą, kurs verslus darnoje ir draugiškus aplinkai“, – kalbėjo Šv. Pranciškaus gimnazijos direktorė Rita Rasikienė.

Integruotos mokymosi programos

Ekologija šioje mokykloje integruojama į kiekvieną pamoką. Mokyklos direktorė pasakojo, jog jau kelis metus eksperimentavo, kaip į kalbas ar matematiką integruoti ekologiją, aplinkos puoselėjimą ir pan. Iš pradžių tai pasirodė gana sudėtinga užduotis, tačiau po to atrado tekstus, kurie siejasi su ekologija. Dabar direktorė juokauja, jog yra tiek idėjų, kad vieniems metams net neužtenka laiko įgyvendinti.

„Apie ekologiją galima buvo rasti tik gamtos mokslų programose. Kai pradėjau domėtis, radau tik užsienio kalba vadovėlių ir tai buvo įdomios temos. Dažnai mokoma dalykų atskirai vienas nuo kito, o dabar džiaugiuosi idėja, kad galime integruoti gamtos mokslų kursą į kitus dalykus. Norisi leisti pajausti vaikams, kad iš tiesų dalykai integruojasi ir vaikui svarbu pamatyti, kad mokslas pritaikomas ir praktiškai“, – tikino direktorė.

Pačioje mokykloje taip pat atsirado mažosios laboratorijos. Mokyklos bendruomenė pati kūrė aplinką, žaliąsias sieneles, terariumus ir kita, kas leistų prisiliesti prie žemės.

Pamokos žaliose miesto erdvėse

Žinoma, Šv. Pranciškaus gimnazijoje pamokos bus vykdomos ir už mokyklos sienų. Kadangi netoli yra Botanikos sodas, vaikai patys galės sodinti, prižiūrėti lysves. Taip pat gimnazija bendradarbiauja su ASU universitetu ir gali naudotis įvairiomis mokslinėmis bazėmis, laboratorijomis.

Direktorė R. Rasikienė tikina, jog pamokos vyks ir Girionyse, ir moksleivių aplinkotyros centre bei įvairiose kitose žaliosiose miesto erdvėse. Pamokų metu vaikai galės keliauti ir sudarytais ekologiškais turistiniais maršrutais tam, kad vaikai geriau suprastų, kokioje aplinkoje auga, kaip reikia tausoti išteklius ir pan.

Kadangi, tai pirmoji ekologinės krypties mokykla Lietuvoje, gimnazijos bendruomenė neketina sustoti ir siek padėti ir kitoms institucijoms, kurios paseks jų pėdomis. Planuojama vykti į įvairias mokslo muges ir pristatyti mokyklos tikslus.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA