Kas yra įmonės komercinė paslaptis? | Kas vyksta Kaune

Kas yra įmonės komercinė paslaptis?

Ar skaitote darbo sutartis, kurias pasirašote pradėdami dirbti įmonėje? Jeigu taip, tuomet tikrai atkreipėte dėmesį į punktą skelbiantį, jog negalite išduoti įmonės komercinių paslapčių. Ar visiems darbuotojams tikrai aišku, kas yra komercinė paslaptis, kokia informacija laikoma tokia paslaptimi ir kokia ne? Tokia situacija šiandien ir aptariama teisininkės komentare:

„Darbdavys nori, kad pasirašyčiau konfidencialumo sutartį, tačiau man nėra aišku, kas yra įmonės komercinė paslaptis? Pavyzdžiui, ar klientų sąrašas jau yra įmonės komercinė paslaptis?”

Komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Civilinio kodekso 1.116 straipsnio 1 d. nustatyta, kad informacija laikoma komercine (gamybine) paslaptimi, jeigu turi tikrą ar potencialią komercinę (gamybinę) vertę dėl to, kad jos nežino tretieji asmenys ir ji negali būti laisvai prieinama dėl šios informacijos savininko ar kito asmens, kuriam savininkas ją yra patikėjęs, protingų pastangų išsaugoti jos slaptumą. Komercinės paslaptys, kaip pramoninės nuosavybės objektas, yra svarbi konkuravimo rinkoje priemonė.

Informacija yra laikoma komercine paslaptimi, jeigu atitinka šiuos požymius:
• ji turi būti slapta (nevieša);
• turi turėti tikrą ar potencialią komercinę (gamybinę) vertę dėl to, kad jos nežino tretieji asmenys ir ji negali būti laisvai prieinama;
• turi būti slapta dėl jos savininko ar kito asmens, kuriam savininkas ją yra patikėjęs, protingų pastangų išsaugoti jos slaptumą.

Atsakant į Jūsų klausimą, ar įmonės klientų sąrašas yra laikytinas komercine paslaptimi, reikia pažymėti, jog visais atvejais komercinė paslaptis turi suteikti jos turėtojui konkurencinį pranašumą, t. y. tam tikrų verslo privalumų, gamybinio pranašumo, finansinės naudos ir pan. Įmonėms investuoti į turimą klientą dažniausiai apsimoka labiau nei bandyti pritraukti naujų, nes iš lojalių klientų jos gali uždirbti daugiau pelno nei iš naujų pritrauktų, todėl praktikoje pripažįstama, kad ūkio subjekto klientų sąrašas priskirtinas rinkos informacijai, sudarančiai komercinę paslaptį, kadangi tokia informacija užtikrina ūkio subjekto pranašumą prieš kitus ūkio subjektus, ji yra neatskiriamas rinkos elementas, todėl šios informacijos atskleidimas tretiesiems asmenims gali lemti sąžiningos konkurencijos pažeidimą.

Klausimus, į kuriuos pageidaujate advokatės atsakymų, galima siųsti el.paštukaunas@kasvyksta.lt

Pageidaujančius asmeninės konsultacijos ir teisinių paslaugų, prašome kreiptis tiesiogiai į advokatę telefonu 8 671 29151, arba atvykti į advokatų kontorą “ADVOCATERA“, esančią I. Kanto 24-12, Kaune.

Daugiau naudingos informacijos galite rasti ir advokatų kontoros “ADVOCATERA“ interneto svetainėje : www.advocatera.lt

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA