Į Kauną atvykusi Prezidentė pareiškė: ginklo panaudojimas prieš jauną vaikiną buvo perteklinis | Kas vyksta Kaune

Į Kauną atvykusi Prezidentė pareiškė: ginklo panaudojimas prieš jauną vaikiną buvo perteklinis

BNS 2015/08/27 15:37
R.Tenio nuotr.

Ginklo panaudojimas per žmogaus žūtimi pasibaigusį galimų kontrabandininkų persekiojimą buvo perteklinis, dėl pareigūno kaltės turi būti atliktas rimtas tyrimas, pareiškė prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Negera ir tikrai skausminga žinia, kontrabandininkų gaudymo metu pasienyje žuvo vienas iš potencialiai gaudomų žmonių, deja, žūtis yra skausminga, būtent todėl, kad tai rodo nekokybišką mūsų pasienio funkcijų atlikimą“, – ketvirtadienį žurnalistams Kaune sakė prezidentė.

Pasak jos, teismų praktika rodo, kad ginklo panaudojimas galimas „tik išimtiniais atvejais, jei persekiojamasis grasina gyvybei, sveikatai“.

„Žinant aplinkybę, kad buvo šaudoma ir pataikyta į nugarą, ši detalė sako, kad nebuvo grėsmės persekiotojams, tai yra pasienio tarybos žmonėms, jų gyvybei. Tai reiškia, ginklas panaudotas prieš žmogų pertekline prasme ir, manyčiau, kad labai rimtas tyrimas turi būti daromas dėl kaltės, dėl nekokybiško pareigos atlikimo, šaudyti tokiais atvejais galima tik į padangas“, – kalbėjo šalies vadovė.

Ji pridūrė, kad „vidaus reikalų ministras turės svarstyti labai rimtai šitą atvejį, nes bet kuris teismas, tiek Lietuvos, tiek Europos Žmogaus Teisių Teismo, turbūt labai griežtai vertins tokią situaciją“.

Ketvirtadienį Druskininkų savivaldybės ribose Valstybės sienos apsaugos tarnybos pareigūnams persekiojant du įtariamų kontrabandininkų automobilius buvo panaudotas tarnybinis ginklas. Vieną iš automobilių pasieniečiams sulaikius Leipalingyje ant galinės sėdynės rastas sužeistasis. Jaunas vyras mirė ligoninėje. Jo asmenybė kol kas nenustatyta.

Automobilis „Ford Mondeo“ su kontrabandiniais rūkalais, taranavęs pasieniečių automobilį, buvo sulaikytas, kai įlėkė į griovį.

Persekiojant „Peugeot 605“, kurio vairuotojas nepakluso VSAT pareigūnų reikalavimui sustoti, iš tarnybinio pistoleto buvo iššauti du įspėjamieji šūviai į orą. Automobiliui nestojant paleisti keli šūviai į padangas.

Pasieniečiams sulaikius automobilį Leipalingyje, paaiškėjo, kad vienas jame vykęs asmuo yra sužeistas. Pareigūnai jam suteikė pirmąją pagalbą, greitoji medicinos pagalba vyrą išvežė į ligoninę. Vėliau gauta informacija, kad jis mirė.

„Vizualiai jauno amžiaus jaunuolis“, – per spaudos konferenciją Vilniuje ketvirtadienį sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadas Renatas Požėla.

Pasak jo, dar trijų pasprukusių įtariamųjų ieškoma.

Mašinoje, kuriame rastas žuvusysis, kontrabandinių cigarečių nerasta. Manoma, kad automobilis, kuriuo važiavo žuvęs asmuo, atliko žvalgybos ar kontrabandą gabenusio kito automobilio apsaugą.

Su ginklą panaudojusiu pasieniečiu bendrauja psichologai, dėl įvykio tyrimą atlieka Kauno apygardos prokuratūra.

R.Požėla kol ka nesiima vertinti pavaldinio veiksmų, jų teisėtumą nustatys tyrimas.

Iš viso šiemet į reikalavimams sustoti nepaklususių vairuotojų automobilių padangas pasieniečiai iš tarnybinių ginklų yra šovę keturis kartus. 17 kartų VSAT pareigūnai tarnybinius ginklus panaudojo paleisdami įspėjamuosius šūvius į orą. Pernai tokių atvejų atitinkamai buvo aštuoni ir 26.

Tai ne pirmas atvejis, kai pasieniečių persekiojimo metu buvo nušauti asmenys – 2010 metais per persekiojimą taip pat žuvo jaunuolis, dar vienas jaunuolis yra žuvęs per avariją, kai bėgo nuo jį persekiojusių pasienio pareigūnų.

Dėl sužeidimų miręs pasieniečių Druskininkų savivaldybėje persekiotu automobiliu važiavęs asmuo gali būti nepilnametis. Jo asmenybė kol kas nenustatyta, nes jis neturėjo jokių dokumentų, o sulaikyti asmenys pareigūnams apie žuvusįjį nepasakoja.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA