Prezidentės vizitas Vilijampolės globos namuose: tai negali tęstis | Kas vyksta Kaune

Prezidentės vizitas Vilijampolės globos namuose: tai negali tęstis

R.Tenio nuotr.

Į skandalų talžomus Vilijampolės globos namus atvyko šalies prezidentė Dalia Grybauskaitė. Patikrinimo metu prezidentė pripažino, jog ne viskas vyksta taip, kaip norėtųsi, o atsakomybę turi prisiimti įstaigos direktorius.

Po antradienio nelaimės, kuomet Vilijampolės vaikų namuose pro langą iškrito ir žuvo 11-metis, sudaryta komisija, siekianti išsiaiškinti visas aplinkybes. Dėl įvykių globos namuose lankėsi ir šalies vadovė Dalia Grybauskaitė bei Socialinės apsaugos ir darbo ministrė Algimanta Pabedinskienė.

Vos atvykusią prezidentę pasitiko vienas negalią turintis globotinis. Jis vadovę lydėjo kone viso vizito metu. D. Grybauskaitė padėjo žvakutę ties ta vieta, kur žuvo berniukas. Vėliau apžiūrėjo įvairias globos namų patalpas bei išklausė darbuotojų pasisakymus apie tai, kas dedasi už šių globos namų durų. Šalies vadovė įsitikinusi, jog įstaigos vadovas Linas Butkus turi priimti tiesioginę atsakomybę, o tokia nelaimė, ko gero, buvo užprogramuota, mat per 25-erius metus Lietuvoje vis dar veikia sovietinė globos sistema.

„Manau, kad po tokių įvykių, tiek ministerija, tiek vadovybė turi priimti atitinkamus sprendimus. Noriu padėkoti visiems darbuotojams, kurie čia dirba, mes vertiname jūsų darbą, tačiau norėčiau, kad suprastumėte, kad tai, kas čia įvyko yra ir nelaimė, bet ir organizacinių klausimų problema“, – kalbėjo Lietuvos prezidentė D. Grybauskaitė.

Socialinės apsaugos ir darbo ministrė tvirtino, jog Vilijampolės vaikų globos namų pertvarkos parengiamieji darbai jau pradėti, o pats perorganizavimas bus spalio mėnesį. Šalies vadovai tikina, jog tokios nelaimės paskatina kuo greičiau pertvarkyti sistemą, kad globos namuose gyventų apie 20 negalią turinčių vaikų. Taip pat siekiama, kad kuo daugiau globotinių galėtų gyventi šeimose.

Kai kurie Vilijampolės globos namų darbuotojai pasisako, jog prieš juos naudojamas psichologinis smurtas ir liepiama meluoti. Šiuo metu pačioje įstaigoje tvyro įtampa ir nerimas. Tuo tarpu, pats įstaigos vadovas yra įsitikinęs, jog antradienį tebuvo nelaimė dėl langų ir savo atsakomybės už visus vykstančius skandalus neprisiima.

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena, jog savaitės pradžioje Vilijampolės vaikų globos namuose pro tualeto langą iškrito berniukas. Dar kiek ankščiau globotinė buvo palikta be priežiūros ir mirtinai užspringo. Praėjusiais metais šiuos namus sukrėtė skandalas, kuomet į viešumą pateko vaizdai, kaip prie lovų fiksuojami negalią turintys vaikai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA