Į zoologijos sodą atvykus naujam gyvūnui, įvyko giminės susitikimas | Kas vyksta Kaune

Į zoologijos sodą atvykus naujam gyvūnui, įvyko giminės susitikimas

Organizatorių nuotr.

Lietuvos zoologijos sodas, ketvirtadienio naktį sulaukė snieginio leopardo patelės iš Suomijos.

[galerija]

Lietuvos zoologijos sodas pirmą kartą Lietuvoje pradėjo vykdyti unikalią akciją – liepos 1-ąją paskelbęs, jog visus norinčius kviečia padėti ir į Kaune esantį sodą atgabenti žirafos patiną bei snieginio leopardo patelę. Gerų žmonių pagalbos bei dosnių remėjų dėka Kauną pasiekė iš Suomijos atgabenta leopardo patelė vardu Venla. Kelionė iš Suomijos zoologijos sodo praėjo sklandžiai ir gyvūnas šiuo metu puikiai jaučiasi naujajame savo voljere, tačiau yra dar kiek nedrąsi ir pavargusi po ilgos kelionės. Šiuo metu zoologijos sode Kaune taip pat gyvenanti dar viena snieginio leopardo patelė yra vyresnioji naujai iš Suomijos atvykusios leopardės sesė. Abi snieginių leopardų patelės – Serko ir atvykusioji Venla, tų pačių tėvų palikuonys ir gimusios Maskvos zoologijos sode, todėl zoologijos sodo darbuotojai juokavo, jog įvyko giminės susitikimas.

Atvežti snieginio leopardo patelę į Kaune esantį zoologijos sodą, kaip teigia sode dirbantys specialistai, buvo šių metų prioritetas. Labai svarbus vaidmuo tenka zoologijos sodams, prisidedantiems prie retų gyvūnų rūšių išsaugojimo, kadangi laisvėje esantys reti gyvūnai, nesiimant tam tikrų priemonių, gali išnykti. Šiuo metu zoologijos sode gyvenantis snieginio leopardo patinas Dokas, kuris prieš kelis metus atvyko į Kauną iš Prancūzijos, buvo rekomenduotas išsaugojimo ir veisimo programą koordinuojančių užsienio specialistų kaip perspektyvus patinas ir jam buvo parinkta „nuotaka“ iš Suomijos.

Parsivežti snieginį leopardą nebuvo lengva, o pati kelionė zoologijos sodui atsiėjo nepigiai – apie 1300 eurų. Kelionė truko keturias dienas, o jos metu buvo nuolat daromi sustojimai poilsiui ir tam, kad įsitikinti, ar gyvūnas jaučiasi gerai. Plėšriųjų žinduolių skyriaus vedėja Angelė Grebliauskienė pasakojo, kad snieginius leopardus saugoti ir veisti yra būtina, nes ši rūšis nyksta dėl žmonių daromos žalos – “deja, tačiau šie gyvūnai tebėra medžiojami dėl savo kailio, taip pat didelę įtaką šiomis dienomis daro ir dėl žmonių veiklos plintanti urbanizacija. Pasaulyje pastebima tendencija, jog nesiimant tam tikrų priemonių, ši rūšis gali išnykti, ir todėl šiandien zoologijos sodų vaidmuo tampa kaip niekada svarbus” – apie problemas kalbėjo vedėja. Parsigabenti snieginio leopardo patelę vyko zoologijos sodo specialistai, tam buvo reikalinga speciali technika, kadangi pervežti laukinį gyvūną yra ne taip paprasta.

Zoologijos sodas, vykdydamas akciją „Tapk egzotiško gyvūno globėju“, kvietė žmones ne tik aukoti, tačiau ir išbandyti jėgas drauge vykstant į ekspediciją tiems, kurie skyrė daugiausiai lėšų. Tačiau šį kartą didžiausi leopardo rėmėjai į kelionę vykti nepanoro.

Šiuo metu Lietuvos zoologijos sodas, dalyvaudamas europinėje snieginių leopardų išsaugojimo ir veisimo programoje (EEP), siekia sudaryti tinkamą veisimui šių gyvūnų grupę iš 1 patino ir 2 patelių. Snieginius leopardus išveisti nelaisvėje nėra lengva. Tarptautinės rūšių sistemos (ISIS) duomenimis per paskutinius metus iš 154 institucijų laikančių šią rūšį išauginti jauniklius pavyko tik 10 zoologijos sodų. Pavyzdžiui, Maskvos zoologijos sodas praeitais metais išaugino 3 snieginių leopardų jauniklius, laikydamas net 9 suaugusius gyvūnus – 5 patinus ir 4 pateles. Mulhouse zoologijos sodas Prancūzijoje taip pat išaugino 3 jauniklius, savo kolekcijoje turėdamas 4 suaugusius gyvūnus – 2 patinus ir 2 pateles. Lietuvos zoologijos sodas šiuo metu turėjo tik vieną patiną ir vieną patelę. Snieginių leopardų išsaugojimo ir veisimo programos koordinatorius Leif Blomqvist iš Helsinkio zoologijos sodo Lietuvos zoologijos sodui skyrė dar 1 jauną patelę iš Ähtäri zoologijos sodo Suomijoje. Įsigijus dar vieną tinkamą veisimui gyvūną, zoologijos sodo specialistai Kaune tiki, kad netrukus ir vėl bus galima džiaugtis šių puikių gyvūnų išaugintais jaunikliais, tuo papildant snieginių leopardų populiaciją.

Lietuvos zoologijos sodas – vienas iš pirmųjų zoologijos sodų Pasaulyje, kuriame buvo sėkmingai sulaukta snieginio leopardo jauniklių. Vieni pirmųjų pasaulyje snieginių leopardų jaunikliai Lietuvoje gimė dar 1962 metais. Iki šiol Kaune esančiame zoologijos sode iš viso išauginti septyni šių puikių gyvūnų jaunikliai, kurie iškeliavo į kitus zoologijos sodus. Snieginis leopardas (Uncia uncia) – reta ir sparčiai nykstanti rūšis, įrašyta į Tarptautinę raudonąją knygą. Laisvėje Vidurinės ir Pietų Azijos kalnuose šių gyvūnų likę tik apie 4000 – 6500 tūkstančių. 202-uose pasaulio zoologijos soduose 2013 m. sausio 1 d. buvo priskaičiuota dar 478 snieginiai leopardai. Zoologijos soduose saugomas genofondas apsaugo šią rūšį nuo visiško išnykimo. Zoologijos sodai, laikantys šiuos gyvūnus, prisideda prie šios rūšies išsaugojimo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA