Gera žinia vairuotojams: pigs kuras | Kas vyksta Kaune

Gera žinia vairuotojams: pigs kuras

delfi.lt 2015/08/10 14:57
Archyvo / R. Tenio nuotr.

Degalus į savo transporto priemones pilantys gyventojai gali atsipūsti: rekordiškai krentant naftos kainai pasaulyje, ši tendencija pasimatys ir degalinių švieslentėse.

„Nasdaq“ duomenimis, Brent rūšies naftos kaina nukrito iki 48,43 JAV dolerio už barelį. Dar prieš mėnesį kaina siekė 59 JAV dolerius.

Krentančios pasaulinės naftos kainos įtaka matyti ir „Orlen Lietuva“ skelbiamose didmeninėse degalų kainose.

Kaip skelbiama bendrovės internetiniame puslapyje, rugpjūčio 7 d. dyzelino didmeninė kaina siekė 0,905 eur/l, kai liepos 9 d. – 0,955 eur/l.

Apie 9 euro centus per mėnesį krito ir A95 benzino kaina (rugpjūčio 7 d. – 1,103 eur/l, liepos 9 d. – 1,196 eur/l).

Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentė Daiva Jokšienė vairuotojams taip pat siunčia gerą žinią.

„Taip, tikrai pamatys (degalų kainų kritimą degalinėse – red.). Jau dabar, jei žiūrėtume nuo rugpjūčio pradžios ir lygintume su liepos mėnesio vidurkiu, tiek benzino, tiek dyzelino kainos nukrito kiek daugiau nei 4 euro centais”, – kalbėjo ji.

Pasak pašnekovės degalų kainos mažėja diena iš dienos.

„Ir lyginant savaitgalio kainas, šiandien (pirmadienį – red.) benzino kainos dar sumažėjo daugelyje degalinių“, – pastebėjo D. Jokšienė.

Vis dėlto Lietuvos naftos produktų prekybos įmonių asociacijos prezidentė paminėjo, kad degalinėse kuro kainos nekrenta tiek pat, kiek didmeninė naftos kaina.

„Mažmeninė degalų kaina nuo naftos kainos priklauso 40 proc. Kita dalis – mokesčiai, kurie yra fiksuoti, nebent keičiamas PVM arba akcizas. O didmeninė kaina jau irgi priklauso nuo naftos kainos. Jei ši krenta, tai didmeninė kaina po kurio laiko nukrenta. Kai tik didmeninė kaina nukrenta, iš karto tai atsispindi mažmenoje“, – aiškino pašnekovė.

Pasak D. Jokšienės, dyzelino didmeninė kaina pradėjo kristi šiek tiek anksčiau nei benzino.

„Dyzelinas pradėjo pigti anksčiau, benzinas – kiek vėliau. Dabar jau matome nuo rugpjūčio mėnesio, kad kainos mažėja“, – pridėjo ji.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA