Aplinkosaugininkai: baigėsi ramios brakonierių naktys | Kas vyksta Kaune

Aplinkosaugininkai: baigėsi ramios brakonierių naktys

BNS 2015/08/10 10:48
Archyvo nuotr.

Trys iš keturių gyventojų pranešimų apie gyvosios gamtos pažeidimus pasitvirtina, pirmadienį pranešė Aplinkos ministerija.

[galerija]

Valstybinės aplinkos apsaugos tarnybos Informacijos priėmimo ir valdymo centro telefonas, kuriuo apie pastebėtus gamtos apsaugos pažeidimus galima pranešti visą parą, veikti pradėjo praėjusiais metais.

„Rudenį skaičiuosime pirmuosius įkurtos aplinkosaugininkų dispečerinės metus, bet jau dabar galime tvirtai teigti – ji pasiteisino su kaupu. Nuo jos įkūrimo aplinkosaugininkai gavo ir apdorojo daugiau kaip 6 tūkst. pranešimų, po darbo laiko ir švenčių dienomis nustatė arti tūkstančio pažeidimų. Atsiradus dispečerinei baigėsi ramios brakonierių naktys“, – pranešime spaudai teigė aplinkos viceministras Linas Jonauskas.

Statistika rodo, kad daugiausia pažeidimų šiemet išaiškino didžiųjų miestų – Vilniaus (230), Kauno (167) ir Klaipėdos (141) būdraujantys pareigūnai. Tokių pareigūnų visoje šalyje yra apie 50. Jų darbo grafikas sudaromas taip, kad darbas nenutrūktų nei naktį, nei švenčių dienomis.

Aplinkosaugininkai sulaukia pranešimų apie atliekų deginimo atvejus, įvykius su laukiniais gyvūnais, gyvosios gamtos pažeidimus. Įvertinę informaciją dispečerinės pareigūnai ją perduoda regionų aplinkos apsaugos departamentų aplinkosaugininkams, gyvūnus globojančioms organizacijoms ar medžiotojų būreliams.

„Didžiąją dalį gaunamų pranešimų sudaro gyvosios gamtos pažeidimai, į kuriuos būtina reaguoti nedelsiant. Būdraujantys pareigūnai skaičiuoja dešimtis sėkmės atvejų, kai laiku spėjo ištraukti brakonierių pastatytus tinklus, išvaduoti į kilpas patekusius žvėris“, – sakė L. Jonauskas.

Dažniausiai šiemet aplinkosaugininkams pranešta apie žvejybos pažeidimus (834), netinkamo atliekų tvarkymo atvejus (567). Atsiradus galimybei bet kuriuo paros metu tiesiogiai susisiekti su valstybinės aplinkos apsaugos pareigūnu žmonės kreipiasi ir konsultacijos. Tokių konsultacijų dispečerinės pareigūnai suteikė jau daugiau kaip 500.

Pranešti apie pastebėtus aplinkos apsaugos pažeidimus, kitus nustatytų reikalavimų nesilaikymo atvejus, pastebėtus aplinkos teršimo ar niokojimo atvejus galima Bendruoju pagalbos telefonu 112 arba tiesiogiai telefonu 8 (5) 273 2995.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA