Kauno rajone dėl pavojingų atliekų paskelbta ekstremali situacija | Kas vyksta Kaune

Kauno rajone dėl pavojingų atliekų paskelbta ekstremali situacija

BNS 2015/08/07 19:38
Archyvo nuotr.

Kauno rajono savivaldybės ekstremalių situacijų komisija penktadienį nusprendė skelbti ekstremalią situaciją Domeikavos seniūnijoje dėl atliekų keliamo pavojaus.

Ekstremali situacija paskelbta dėl Eigirgalos kaime įsikūrusios uždarosios akcinės bendrovės „Jukneda“ patalpose sandėliuojamų atliekų keliamo pavojaus.

„Skubiai imsime rengti priemonių planą, kad būtų galima kuo greičiau ir efektyviau likviduoti taršos padarinius“, – pranešime spaudai teigė komisijai pirmininkavęs Kauno rajono savivaldybės administracijos direktorius Ričardas Pudževelis.

Šiuo metu sandėlis yra užplombuotas, visos įmonės sąskaitos ir nekilnojamas turtas areštuoti. Įvykį tiriančios Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalinės policijos Sunkių nusikaltimų tyrimo valdybos duomenimis, nelegalių sandėlių gali būti ir daugiau, tačiau įmonė informaciją slepia.

Policijos teigimu bendrovės „Jukneda“ atstovai nėra linkę bendradarbiauti ir delsė pašalinti pavojingas atliekas.

Aplinkos ministerijos Kauno regiono aplinkos apsaugos departamentas pavojingą situaciją užfiksavo balandžio mėnesį. Įmonė tęsė pavojingą aplinkai veiklą, todėl pradėtas ikiteisminis tyrimas.

Įmonės licencija vežti nepavojingas atliekas nėra atimta, tačiau komisija nerimauja, jog tose talpose gali būti transportuojamos ir pavojingos medžiagos. Nei Kauno rajono savivaldybė, nei gamtosaugininkai nebuvo informuoti apie kitus sandėlius, kuriuose būtų laikomos pavojingos medžiagos. Neseniai paaiškėjo, kad vienas jų yra Ilgakiemyje. Šis atvejis taip pat yra tiriamas.

„Reikia kuo skubiau neutralizuoti galimą grėsmę ne tik aplinkai, bet ir žmogui. Netoli šios fermos yra gyvenvietė, tad, ypač karštuoju metu laiku, reikėtų neatmesti ir galimo gaisro pavojaus bei pavojingų atliekų patekimo į geriamąjį vandenį“, – teigė Kauno rajono savivaldybės vicemeras Kęstutis Povilaitis.

Organizuoti įmonės teritorijoje esančių atliekų tyrimą ir išvežimą patikėta uždarajai akcinei bendrovei „Žalvaris“. Pavojingųjų ir nepavojingųjų atliekų surinkimo ir tvarkymo įmonės „Žalvaris“ atstovai apžiūrėję teritoriją pastebėjo, kad buvo pažeistos visos tokio pobūdžio atliekų sandėliavimo taisyklės.

Šiuo metu jau pradėti detalūs rastų medžiagų tyrimai, rengiamas priemonių planas ir organizuojami žalos likvidavimo darbai.

Maždaug 300 tonų tepalų, ėsdinimo rūgščių ir kitų atliekų buvo aptikta dar šių metų balandį. Dalis skysčių iš nesandarių statinių buvo išsilieję į gruntą.

Tąsyk gamtos apsaugos specialistai nustatė, jog sunkiaisiais metalais aplinkos užterštumas smarkiai viršijo leistinas normas. Kai kurias jų – beveik 100 kartų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA