Karštis smūgiuoja: jutiminė temperatūra viršys +40 laipsnių | Kas vyksta Kaune

Karštis smūgiuoja: jutiminė temperatūra viršys +40 laipsnių

delfi.lt 2015/08/04 10:12
Archyvo nuotr.

Savaitgaliui sinoptikai prognozuoja sveikatai pavojingus karčius ir teigia, kad jutiminė kitos savaitės temperatūra kai kur net gali viršyti 40 laipsnių.

„Kitai savaitei turime labai preliminarias prognozes. Ateinantis savaitgalis turėtų būti be lietaus, temperatūra dienomis sieks 30-35 laipsnius. Karščio banga turėtų slūgti artėjant kitos savaitės viduriui“, – DELI sakė Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos sinoptikė Margarita Kirkliauskaitė.

DAUGIAU APIE ARTIMIAUSIŲ PARŲ ORUS>>>

Specialistė atkreipė dėmesį, kad karščiausiomis dienomis jutiminė temperatūra bus daug aukštesnė, gali viršyti 40 laipsnių, nes debesų turėtų būti nedaug, vėjas – silpnas.

„40 laipsnių ir didesnė jutiminė temperatūra – jau pavojinga sveikatai. Tokiu oru reikėtų kuo mažiau būti saulėje, pasirūpinti galvos apdangalais ir akiniais nuo saulės, nes sujautrėja regėjimas. Taip pat svarbu gerti kuo daugiau vandens, tik ne ledinio, o drungno, nes temperatūrų kontrastas – kenksmingas“, – įspėjo DELFI pašnekovė.

Rimtesnio lietaus nenumato

Kaip prognozavo sinoptikė, karščiausias vis dėlto turėtų būti ateinantis savaitgalis, ypač pietiniuose ir pietvakariniuose rajonuose, kur temperatūra, tikėtina, kils ir iki 36 laipsnių karščio.

„Kol kas anksti rimčiau prognozuoti, nematome, kaip viskas vystytis. Aišku tiek, kad šią savaitę oras turėtų būti ramus, saulėtas, šiek tiek debesėlių ketvirtadienį gali būti prie jūros ir Žemaitijoje, tačiau nematome, kad jie galėtų atnešti rimtesnio lietaus. Tikėtina, iki ateinančios savaitės vidurio orai bus sausi“, – apibendrino M. Kirkliauskaitė.

Absoliutus karščio rekordas – 1994 metais

Lietuvos hidrometeorologijos tarnybos (LHMT) duomenimis, pernai rugpjūčio mėnesio karščio rekordai Lietuvoje taip pat buvo viršyti pirmosiomis mėnesio dienomis.

Pernai rugpjūčio 3 dieną matavimo stotyje Tauragėje buvo užfiksuotas 36,5 laipsnio karštis. Pietų ir Vakarų Lietuvoje temperatūra vietomis pakilo iki 35-36 laipsnių.

Absoliutus karščio rekordas šalyje buvo pasiektas 1994 metų liepos 30 dieną, kai Zarasuose temperatūra pasiekė 37,5 laipsnius karščio.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA