Hidrometeorologai prognozuoja karščio rekordą | Kas vyksta Kaune

Hidrometeorologai prognozuoja karščio rekordą

delfi.lt 2015/08/03 12:15
Asociatyvi/R. Tenio nuotr.

Hidrometeorologai neatmeta galimybės, kad šiemet vandens temperatūra viršys rekordą.

Karščiausiomis vasaromis vandens telkiniuose temperatūra Lietuvoje buvo pasiekusi ir 28-29 laipsnius. Šiemet, palyginti su tuo pačiu laiku prieš metus, jūroje, upėse ir ežeruose gerokai vėsiau, tačiau padėtis pasikeis.

Kaip DELFI sakė Lietuvos hirometeorologijos tarnybos Hidrologijos skyriaus vyresnioji specialistė Joana Pumpolovič, pirmadienį oro temperatūra dar nebuvo labai aukšta, tad vėsokas ir upių bei ežerų vanduo. Ryte Trakų ežeruose vandens temperatūra siekė 19 laipsnių šilumos, o gilesniame Tauragnų ežere – 19 laipsnių šilumos. Vis dėlto, oras šyla, tad tikėtina, šils ir vanduo.

DAUGIAU APIE ORUS>>>

Praėjęs savaitgalis grąžino viltį, kad į Lietuvą grįš tikra vasara, tačiau iškylavę gamtoje, o ypač nakvoję palapinėse, gavo pajusti dienos ir nakties orų kontrastą. Naktį iš šeštadienio į sekmadienį oro temperatūra kai kur tesiekė 7 laipsnius šilumos, tad iškylautojams teko arčiau glaustis vienam prie kito ir konstatuoti – kai tokios naktys, ne pro šalį kepurė, be kurios šąla galva.

J. Pumpolovič atkreipė dėmesį, kad nuo Šv. Onos naktys vėsta, šaltesni rytai ir vakarai. Tai veikia ir vandens temperatūrą.

„Kad ir kaip būtų, dabar vanduo jau šiltės, nes numatomos vasariškos dienos, taip kad maudytis tikrai bus galima, “ – komentavo specialistė, pridurdama, kad jei oras bus toks karštas, kaip prognozuojama, ir norėsis į tą vandenį lįsti.

Kur maloniausias vanduo

Maloniausias vanduo – negiliuose ežerėliuose, o šaltiniuotuose telkiniuose, kad ir karšta, vanduo išlieka vėsus.

„Karščiausiomis vasaromis yra buvę, kad vanduo įšilo ir iki 28 laipsnių šilumos. Gal šiemet irgi turėsime rekordą – meteorologai pranašauja tikri labai šiltas dienas“, – sakė J. Pumpolovič.

Hidrometeorologai kasdien duomenis renka tik iš Tauragno ir Trakų ežerų. Upėse vandens temperatūra fiksuojama Druskininkuose, Anykščiuose, Vilniuje: Šventojoje, Neryje, Nevėžyje ir kitose upėse.

„Iš šaltesnių upių – Merkys, Žeimena“, – sakė DELFI pašnekovė.

Pajūrio ruožas, kur daugiausia giedrų, šiltų dienų

Hidrometeorologijos tarnybos jūrinių prognozių skyriaus specialistė Ieva Vitkutė informavo, kad vandens temperatūra kyla ir Lietuvos pajūryje.

„Tikrai jau galima vykti prie jūros maudytis. Vanduo gana šiltas, nors palyginti su praėjusių metų pirmosiomis rugpjūčio dienomis, atsiliekame bent 3 laipsniais. Žmogus tokį skirtumą labai gerai jaučia – kai vandens temperatūra siekia 16 laipsnių, dar gelia kojas, o kai 18 laipsnių, jau galima ir į vandenį lįst“, – lygino specialistė.

Pirmadienio rytą vandens temperatūra Melnragėje siekė, 18,5 laipsnio. Pasak I. Vitkutės, per atšilusį sekmadienį spėjo įšilti visas paviršinis vandens sluoksnis tiek mariose, tiek jūros priekrantėje.

„Šventojoje oro temperatūros nematuojame, tačiau turime duomenų iš Liepojos, kuri dar šiauriau ir kuri labai panaši su Palanga, tad vertiname tendenciją. Šįryt Liepojoje priejūrio vandens temperatūra siekė 17,8 laipsnio, taigi, ir Šventojoje sieks 18 laipsnio”, – sakė specialistė.

Saulėtą karšta dieną pajūryje vandens temperatūra per dieną gali pakilti net 3-4 laipsniaias. Mariose pasireiškia dar didesnių svyravimų.

Piečiausias Lietuvos pajūrio taškas – Nida. Ir nors poilsiautojai pasiskundžia, kad Kuršių Nerijoje – vėsiausias vanduo, stebėjimai to nepatvirtina.

„Yra priešingai. Pagal daugiamečius stebėjimus, Nidoje fiksuojama daugiausia giedrų, saulėtų dienų, o tai lemia ir aukštesnę vandens temperatūrą. Šiuo požiūriu, Kiršių Nerija poilsiui yra dėkingiausia. Nes jeigu dominuoja pietvakarių vėjas, ją iš pietinės Baltijos Jūros dalies anksčiausiai pasiekia įšilęs vanduo. Greičiau, negu, tarkim, Palangą“, – komentavo jūrinių prognozių skyriaus specialistė.

Fiksuotas vandens temperatūros maksimumas Kuršių mariose – apie 27 laipsnius. Koks bus šiemet, priklausys nuo orų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA