Pasirūpinkite vaikučių dantukais nemokamai | Kas vyksta Kaune

Pasirūpinkite vaikučių dantukais nemokamai

freeimages.com/S.Batchelar nuotr.

Valstybinė ligonių kasa primena, kad tėveliai, turintys mokyklinio amžiaus vaikų nuo 6 iki 14 metų ir norintys savo atžaloms dantukus padengti silantais, šią paslaugą gali gauti nemokamai. Šios išlaidos yra kompensuojamos Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšomis.

Ši prevencinė programa, pagal kurią vaikų krūminiai dantys dengiami silantinėmis medžiagomis, Lietuvoje vykdoma nuo 2005 metų. Svarbiausias jos tikslas – užtikrinti, kad auganti karta turėtų kuo sveikesnius dantis. Nepaisant to, kad ji įgyvendinama nebe pirmus metus, kol kas ne visi tėvai ja pasinaudoja. Neturėdami reikiamos informacijos apie šią nemokamą paslaugą, už vaikų dantukų dengimą silantinėmis medžiagomis jie moka iš savo kišenės.

2005–2014 metais buvo suteikta daugiau nei 575 tūkst. vaikų dantų dengimo silantinėmis medžiagomis paslaugų. Per šį laikotarpį tam išleista daugiau kaip 4,86 mln. eurų PSDF biudžeto lėšų. Pavyzdžiui, 2012 metais – beveik 0,52 mln. eurų, 2013 m. – 0,48 mln. eurų, o 2014 m. – 0,53 mln. eurų. Tuo tarpu 2015 m. pradžioje šios programos įgyvendinimui skirta 0,59 mln. eurų.

VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyr. specialistė Jurgita Grigarienė atkreipia dėmesį, kad iki rugsėjo 15 d. tėveliai, kurie kreipiasi į šeimos gydytoją dėl vaiko sveikatos pažymėjimo, turi žinoti, jog vaiko dantų ir žandikaulių būklę privalo įvertinti odontologas.

„Tėveliams labai svarbu žinoti, kad mažųjų dantis silantais gali padengti gydytojai odontologai arba burnos higienistai, dirbantys gydymo įstaigose, sudariusiose sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis dėl šių paslaugų finansavimo. Jei vaikų dantys silantais būtų dengiami gydymo įstaigose, kurios neturi sutarčių su ligonių kasomis dėl tokių paslaugų teikimo, jiems, deja, tektų mokėti už suteiktas paslaugas. Tad labai svarbu pasidomėti, kur tokias paslaugas galima gauti nemokamai“, – sako J. Grigarienė.

Lietuvoje atlikti tyrimai rodo, kad 69,4 proc. 7–8 metų vaikų krūminių dantų kramtomųjų paviršių yra pažeisti ėduonies. Švedijos mokslininkai nustatė, kad vaikams laiku padengus dantis silantais, net ir praėjus 8 metams, dantų ėduonies atsiradimo galimybė sumažėja 80–90 procentais.

Specialistai rekomenduoja dengti silantais ką tik išdygusius dantukus, nes pirmuosius dvejus metus po išdygimo jie yra ypač jautrūs kariesui. Dantukui išaugus, jo vagelės greitai apsineša, atsiranda pirminių ėduonies požymių ir silantuoti gali būti per vėlu. Žinoma, įvertinti kiekvieną situaciją ir patarti turi odontologas.

Silantai – tai moderni ir efektyvi ėduonies profilaktikai skirta skysta plombinė medžiaga. Ja užpildomos nuolatinių krūminių dantų vagelės, kad į jas nepatektų ėduonį sukeliančios bakterijos. Padengus dantis silantais pirmą kartą, po 3 mėnesių reikia apsilankyti pas odontologą patikrinimui. Vėliau užtenka pasitikrinti profilaktiškai. Jei silantas iškrenta, krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis procedūra kartojama.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA