Dvylika Lietuvos „žvaigždžių” turės aiškintis VMI | Kas vyksta Kaune

Dvylika Lietuvos „žvaigždžių” turės aiškintis VMI

BNS 2015/07/18 15:24
Asociatyvinė/ R. Tenio nuotr.

Lietuvos atlikėjai šiemet deklaravo daugiau pajamų negu pernai, tačiau mokesčių inspektoriams užkliuvo dvylika muzikantų. Įtartinai mažas pajamas deklaravę atlikėjai turės aiškintis Valstybinei mokesčių inspekcijai.

„78 šalies atlikėjai, kurių duomenis VMI atsirinko analizei, šiemet už 2014 metus deklaravo 68 proc. daugiau (3,5 mln. litų daugiau – iš viso 8,5 mln. litų) pajamų nei už 2013 metus. Deja, Mokesčių inspekcijai akivaizdu, kad kai kurie atlikėjai ir toliau taiko mokesčių „optimizavimo“ ir vengimo modelius“, – BNS teigė Valstybinės mokesčių inspekcijos projekto „Šou be šešėlių“ vadovė Laura Viešūnienė.

Anot jos, šiuo metu preliminariai yra pasirinkta 12 atlikėjų, kurie bus griežtai tikrinami.

„Kai kurios „žvaigždės“ turės pasiaiškinti, kodėl deklaravo mažiau pajamų, nei Mokesčių inspekcija turi informacijos apie jų pajamas – tretieji šaltiniai nurodė, kad pajamos buvo kur kas didesnės, taigi ir atlikėjų deklaruota 8,5 mln. litų pajamų suma turės būti didesnė. Kai kurie atlikėjai, atlikėjos ir vadybininkai turės pagrįsti brangius pirkinius ir prabangų gyvenimo būdą, kai deklaravo pernai uždirbę tik vidutiniškai 1,5 tūkst. litų per mėnesį, kai kurie privalės registruotis PVM mokėtojais ir papildomai sumokėti PVM“, – aiškino L.Viešūnienė.

Jos teigimu, po pokalbių su vienu atlikėju jo deklaruotos pajamos jau išaugo 177 proc., o vienas vadybininkas geranoriškai deklaravo ir sumokėjo beveik 300 tūkst. litų (87 tūkst. eurų) pridėtinės vertės mokesčio.

VMI pernai pradėto projekto „Šou be šešėlių“ metu taip pat vertina didelių komercinių renginių organizatorių veiklą. Mokesčių inspektoriai pažymi, kad vengimas mokėti mokesčius būdingas Rytų šalių atlikėjų koncertų organizatoriams.

„Šiemet tęsiant Rusijos atlikėjų koncertų organizatorių tikrinimus, VMI jau nustatė nedeklaruotą ir valstybės biudžetui padarytą beveik 400 tūkst. eurų pridėtinės vertės ir pelno mokesčių žalą. Ši informacija perduota ikiteisminio tyrimo institucijoms“, – teigė L.Viešūnienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA