Paskelbė, kaip keitėsi 100 stebimų prekių ir paslaugų kainos | Kas vyksta Kaune

Paskelbė, kaip keitėsi 100 stebimų prekių ir paslaugų kainos

BNS 2015/07/13 14:55
Asociatyvinė/ R. Tenio nuotr.

Vaisių ir daržovių kainų šuolį pastaruoju metu lemia pernykščio derliaus pardavimas ir sezoniškumas, sako statistikai. Tačiau, anot jų, visų prekių kainos mažėja, o paslaugų – didėja. Neatmetama, kad paslaugų kainoms įtakos galėjo daryti ir euro įvedimas.

„Pirmas dalykas – brango senojo derliaus daržovės ir vaisiai ir tas brangimas yra stebimas kiekvienais metais, kai prie pabaigos būna praėjusio derliaus vaisiai ir daržovės (…). Mes matome, kad svyravimai vyksta kas mėnesį, tačiau ilgalaikis kainų stebėjimas rodo ilgalaikį kainų mažėjimą“, – spaudos konferencijoje pirmadienį sakė Statistikos departamento Kainų statistikos skyriaus vedėja Nadiežda Alejeva.

Pasak jos, įvairių prekių kainų svyravimams įtakos darė žema pasaulinė naftos kaina ir nuo kovo mėnesio įsigalioję didesni akcizai alkoholiui bei tabakui.

Birželį, palyginti su pernai birželiu, prekių kainos sumažėjo 1,7 proc., paslaugų – padidėjo 3,1 proc. Vis dėlto per metus kainos Lietuvoje sumažėjo 0,5 proc.

Birželį, palyginti su gegužę, daugiausiai pabrango žaliosios vynuogės – 23,4 proc., apelsinai – 19,6 proc., svogūnai – 17,8 proc. ir burokėliai – 13,6 proc. Labiausiai atpigo ankstyvieji baltagūžiai kopūstai – 38,5 proc., pomidorai – 18,7 proc., ankstyvosios bulvės – 11,2 proc.

Iš paslaugų daugiausiai pabrango moteriškų batelių pakulnių pakalos pakalimas – 0,5 proc., o atpigo automobilio plovimas automatinėje plovykloje – 1,2 proc.

Iš 100 stebėtų prekių sausį 44-ių produktų kainos padidėjo, 39-ių – sumažėjo ir 17-os – nepasikeitė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA