Vaikų sveikatos patikros raginama neatidėti rudeniui | Kas vyksta Kaune

Vaikų sveikatos patikros raginama neatidėti rudeniui

BNS 2015/07/13 10:50
Archyvo nuotr.

Valstybinė ligonių kasa (VLK) ragina tėvus pasirūpinti vaikų sveikatos profilaktika ir neatidėlioti to rudeniui. Pranešime ligonių kasos primena, kad rugsėjo pradžioje, kaip ir kasmet, mokinių tėvai privalo mokyklai pateikti vaiko sveikatos pažymėjimą.

VLK Paslaugų ekspertizės, metodinio vadovavimo ir kontrolės skyriaus vyr. specialistės Oksanos Burokienės teigimu, auginantieji ikimokyklinio ir mokyklinio amžiaus vaikus privalo juos kartą per metus atvesti pas šeimos gydytoją profilaktiniam sveikatos patikrinimui, o vaiko dantų būklę turi įvertinti gydytojas odontologas.

„Atvykus profilaktiškai pasitikrinti, šeimos gydytojas įvertina vaiko ūgį, svorį, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinę būklę. Radus pakitimų, pacientas yra siunčiamas pas atitinkamos srities specialistą konsultacijai arba tyrimams. Tikrindamas vaiko sveikatą, gydytojas stengiasi ne tik įvertinti bendrą sveikatos būklę, bet ir išaiškinti galimas lėtines ligas, užkirsti kelią ligoms. Patikrinus sveikatą, nemokamai išduodamas specialus Vaiko sveikatos pažymėjimas, kurį reikia pristatyti į švietimo įstaigas“,– pažymi O.Burokienė.

Šiame pažymėjime gydytojas pateikia išvadas ir rekomendacijas dėl vaiko galimybių dalyvauti ugdymo veikloje, įskaitant kūno kultūrą. Taip pat nurodomos ir pirmosios pagalbos priemonės, jei vaikui prireiktų skubios pagalbos mokykloje, pavyzdžiui, dėl alergijos, lėtinių ligų.

Rekomendacijose šeimos gydytojas nurodo, kokią fizinio lavinimo grupę vaikas galės lankyti: pagrindinę, parengiamąją ar specialiąją. Taip pat, ar vaikui ne per sunkus įprastas krūvis, ar jis per kūno kultūros ugdymo veiklas gali daryti visus pratimus, taip pat pažymi, koks jo regėjimas, laikysena, polinkis alergijai.

Dėl Vaiko sveikatos pažymėjimo į savo šeimos gydytoją ir odontologą reikia kreiptis įprasta tvarka. Iš anksto užsiregistruoti, atvykti nurodytu laiku, vaiką turi lydėti vienas iš tėvų arba teisėtų globėjų, nes be jų sutikimo vaiko sveikatos tikrinti negalima. Be to, rekomenduojama pas savo šeimos gydytoją atvykti jau pasitikrinus dantų būklę.

„Dažnai vaiko dantų būklė nėra gera, todėl jos įvertinimas ir dantų gydymas yra itin svarbūs. Be to, tai gera proga tėveliams priminti apie šalyje vykdomą prevencinę programą, pagal kurią vaikams nuo 6 iki 14 metų krūminiai dantys dengiami silantinėmis medžiagomis – specialia apsauga nuo karieso. Vis dar dauguma tėvų apie ją nežino“,– sako O.Burokienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA