Kačiūniškės dvaras – žvilgsnis į kitokią lankytiną vietą | Kas vyksta Kaune

Kačiūniškės dvaras – žvilgsnis į kitokią lankytiną vietą

R. Tenio nuotr.

Paprastai keliaujame į tas Kauno rajono vietas, kur galima pasidomėti istorija ir pasigėrėti atsiveriančiais kvapą gniaužiančiais vaizdais. Šį kartą siūlome pabandyti visai kitokią vietą. Tiesa, gražių vaizdų ir aplink Kačiūniškės dvarą galima pamatyti. Skirtumas tas, jog pats dvaras šiuo metu neveikia.

Kačiūniškės dvarą rekomenduoja aplankyti ir Kauno rajono Turizmo ir verslo centro atstovai. Jie šią vietą įtraukė į 60-ies lankytinų vietų žemėlapį, todėl nusprendėme patyrinėti šią vietą ir mes. Be to, jei kam ši vieta nebus ta, kurioje tiesiog tirpsta istorija, siūlome aplankyti kitas netoliese esančias lankytinas vietas.

Visai netoli yra jau portalo „Kas vyksta Kaune“ aprašytas Babtyno – Žemaitkiemio dvaras, kuriame iki šiol dar verda gyvenimas. Taip pat ne per toliausiai stūkso Piepalių piliakalnis, nuo kurio atsiveria tikrai graži panorama.

Maskva persikėlė į Kauno rajoną

Šiuo metu Kačiūniškės dvaras atrodo šiek tiek vienišas. Baltos sienos, tušti langai paverčia vietą lyg visai tai jau seniai būtų mirę. Tiesa, pastato fasadas dar vis stovi, nėra išgriuvusių sienų ar vėjo nuneštų bokštų. Iš pirmo vaizdo gali pasirodyti, jog vieta nykoka, tačiau čia glūdi gili istorija.

Dvaras žmones nukelia į sovietinius laikus. Viskas seniau priklausė seserims benediktinoms. Vienuolės turėjo didelį žemės plotą, kurį pačios tvarkė. Tačiau po 1863-ųjų metų sukilimo, caras atėmė dalį teritorijos ir perdavė rusakalbiams gyventojams. Kačiūniškės dvaras ir aplinkinės teritorijos buvo pervadintos į „Maskvą“.

Siekiama atgaivinti ir prikelti antram gyvenimui visą dvarą, mat turistai vis apsilanko šioje vietoje. Siekiama atgaivinti sakralinę paskirtį turėjusį dvarą, įkurti muziejų ir kamerinių koncertų erdves, atverti dvarą lankytojams, meno kūrėjams. Ateities vizijose Kačiūniškės dvaras turėtų tapti Nevėžio pakrantės dvarų grandinės dalimi. Prie Nevėžio ateityje planuojama tiesti dviračių takus, upėje sukurti baidarių trasos infrastruktūrą. Be to, už dvaro atsidengia Nevėžio krantai, kurie leidžia pailsėti ir pasvajoti.

Vienas iš dvaro gaivinimo būdų – sukurti istoriniai kvepalai. Mažame buteliuke uždaryta carinių laikų atmosfera. Istoriniuose kvepaluose atkurtas kvapas didžiųjų dvaro valdytojų kvepalų, o pavadinime puikuojasi Kačiūniškės dvaro vardas.

Kačiūniškės dvaras pasiekiamas nuo kelio Raudondvaris–Naujieji Bernatoniai–Žemaitkiemis pasukus apie 2 km. per Biliūnų k. link Nevėžio. Nors vieta ir netviska didele prabanga, visgi, aplankyti ją verta, nes mūsų istorija ir srauni upės vaga, kuri gali nunešti ten, kur leidžia mūsų fantazija.

Detalesnį kelią iki dvaro galite rasti čia.

Kauno rajono savivaldybė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA