Šeštadienį tikinčiųjų laukia didelė šventė | Kas vyksta Kaune

Šeštadienį tikinčiųjų laukia didelė šventė

R. Tenio nuotr.

Kauno arkivyskupijos vairą perimantis Lionginas Virbalas paskirtas devintuoju Kauno arkivyskupu. Tuo tarpu, 24 metus vadovavęs Sigitas Tamkevičius pasižada, jog iš arkivyskupijos gyvenimo niekur nedings. Naujojo vyskupo ingresas vyks šeštadienį Kauno arkikatedroje.

Tarnystę baigiantis arkivyskupas S. Tamkevičius neslėpė, jog per tarnavimo laiką susidūrė su daugybe iššūkių, tačiau gali didžiuotis nuveiktais darbais. Dvasininkas kartu tikina, jog jo įpėdiniui bus dar sunkiau, mat žmonės labai sumaterialėję.

„Tarnystės metu buvo daug iššūkių, bet radome atsakymus. Dabar gali būti, kad ir nebus atsakymų, tad naujajam vyskupui bus sunku, nes skelbti evangeliją, kuomet žmonėms rūpi tik pinigai, yra labai sunku. Palikdamas tarnystę jaučiuosi labai gerai. Pradžioje nežinojau, kas laukia, tad tai yra plaukimas į kitą nežinomą krantą“, – kalbėjo S. Tamkevičius, kuris tikino, jog niekad nebus tylinčiu vyskupu. Visą tarnystės laiką šio pažado ir laikėsi.

Tuo tarpu, naujai Kauno arkivyskupijos vadovu paskirtas Panevėžio vyskupas Lionginas Virbalas neslėpė, jog kol kas konkrečios programos neturi, tačiau svarbiausias akcentas vis tiek išliks žmogus ir tikėjimas. Taip pat prižadėjo, jog kaip ir jo pirmtakas, mielai kalbėsis ir nepaliks bažnyčios po tylos skraiste.

„Reikšminga palaikyti kontaktą ir kalbėti, kas vyksta bažnyčioje, tad mielai tęsiu tą tradiciją, kurią S. Tamkevičius pradėjo. Gaunu tikrai gerą paveldą, kurį reikės išsaugoti per visas bangas ir plukdyti į priekį. Bažnyčioje yra vienintelė programa – bažnyčios evangelija, tad lankysiu parapijas, dalinsiuos tuo, ką tikiu, švęsiu sakramentu. Be abejo, reikės rūpintis institucijomis ir atsiliepti į tai, kas iškyla. Tad dabar dairausi į jūrą ir žiūriu, kas bus toliau“, – prisipažino L. Virbalas.

Ateities planuose – pagalba žmonėms

Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius tikina, jog iš tikinčiųjų pasaulio tikrai niekur nedings, tačiau dabar galės daryti tai, ką iš tiesų nori. Dvasininkas tikina, jog nuo žmonių tikrai nenutols.

„Kol kas anksti atsakyti, ką veiksiu ateityje. Reikės apsiprasti su nauja padėtimi, kad esu nebe aktyviojoje tarnystėje. Turėjau daryti tai, ką man liepdavo ordinaras, o dabar turiu laisvę rinktis, kur galėsiu tarnauti. Manau, kad viena sritis yra aiški, tai man labai rūpės katalikiškos žiniasklaidos reikalai. Yra pamastymų dėl sielovados lietuviams, esantiems už šalies ribų. Žinoma, daugiausiai laiko praleisiu Kauno arkivyskupijoje, čia gyvensiu, o kokie bus iššūkiai, bus matyt“, – spaudos konferencijos metu kalbėjo tarnystę palikęs S. Tamkevičius.

Naujasis arkivyskupijos vadovas neslepia, jog taip pat didžiausią dėmesį skirs parapijiečiams. Vyskupo teigimu, reikia atrasti naują kalbą, kad žmonės nenusisuktų nuo bažnyčios.

„Manau, kad Kaune yra daug kas padaryta, beliks tik susipažinti. Bažnyčios užduotis būti ten, kur yra žmogus. Kaip pavyzdys yra respublikinė ligoninė, nes ten reikia rasti žmogų ir padėti jam atrasti tikėjimą. Svarbu, kad į miestą atvažiuojantys žmonės atrastų, kur gali gilinti tikėjimą. Bus svarbu būti tuo, kuris padeda. Kiekvienas laikmetis turi savo iššūkius ir sunkumus. Reikalinga nauja kalba ir kontaktas, bet kartu ir išlaikymas nesikeičiančių dalykų. Tikėjimas negali būti nuvertintas ir nukainuotas, nes tas, kuris pasirenka, gauna daug naudos“, – sakė L. Virbalas.

L. Virbalas gerai moka italų kalbą, tad jam tekę kalbėti su aukščiausiu dvasininkijos vadovu – popiežiumi Pranciškumi. Kol kas neaišku, ar popiežius atvyks į Lietuvą, tačiau kvietimas yra perduotas. L. Virbalo teigimu, popiežius širdyje turi prašymą melstis už taiką kartu, tačiau ar jis aplankys mūsų šalį, priklausys nuo jo apsisprendimo ir sveikatos galimybių.

Šeštadienį – didelė šventė

Pirmą kartą Lietuvoje vyskupo metropilito ženklas bus uždėtas Kaune. Paprastai tai darydavo popiežius, o dabar apeigą atliks nuncijus. Ingreso metu L. Virbalas įžengs į Kauno arkiratedrą ir perims sostą.

Šventinės apeigos prasidės 12 valandą. Iš pradžių naujasis arkivyskupas pasimels katedros koplytėlėje, vėliau vyks mišios. Planuojama, jog renginyje dalyvaus ir aukšti Lietuvos vadovai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA