Kariams bus mokami priedai už dalyvavimą lauko pratybose | Kas vyksta Kaune

Kariams bus mokami priedai už dalyvavimą lauko pratybose

Archyvo/ R. Tenio nuotr.

Nuo šio mėnesio pradžios profesinės karo tarnybos kariams, dalyvaujantiems lauko pratybose kareivinių režimu ar atliekantiems tarnybą kareivinių režimu aukštesniu nei įprastinis budrumo lygiu, bus galimybė mokėti tarnybinio atlyginimo priedus už užduočių, kurioms atlikti reikia ypatingos psichologinės ir fizinės ištvermės, vykdymą. Iki šiol tokie tarnybinio atlyginimo priedai profesinės karo tarnybos kariams nebuvo mokami.

Krašto apsaugos ministerija parengė ir teikė Lietuvos Respublikos Vyriausybei svarstyti Lietuvos Respublikos Vyriausybės 1998 m. lapkričio 20 d. nutarimo Nr. 1353 „Dėl profesinės karo tarnybos karių, karių savanorių ir aktyviojo rezervo karių tarnybos apmokėjimo sąlygų“ pakeitimo projektą. Nutarimo projektas aktualus dėl pasikeitusios Baltijos šalių regiono saugumo situacijos, šalies ir kolektyvinės gynybos politikos pokyčių. Padidėjo bendrų su NATO sąjungininkais rengiamų pratybų, mokymų skaičius, jie tapo sudėtingesni. Budintys kariuomenės vienetai turi būti pasirengę per labai trumpą laiką reaguoti į besikeičiančią saugumo situaciją ir galimas grėsmes.

Atsižvelgdama į tai ir siekdama tinkamai įgyvendinti nacionalinio saugumo ir kolektyvinės gynybos stiprinimui keliamus aukštesnius reikalavimus, Lietuvos Respublikos Vyriausybė pritarė Krašto apsaugos ministerijos siūlymui papildyti užduočių, kurioms atlikti reikia ypatingos psichologinės ir fizinės ištvermės, sąrašą.

Dėl suaktyvėjusio priešiško karinio aktyvumo šalia Baltijos šalių ir Baltijos jūroje Karinių jūrų pajėgų karo laivams dažnesni tapo kariniai patruliavimai saugant išorinę NATO ir Europos sąjungos sieną. Didesnis dėmesys skiriamas eskadroje dalyvaujančių laivų įgulų įgūdžių tobulinimui, ruošiant jas dalyvavimui karinėse jūrinėse operacijose NATO greitojo reagavimo pajėgų sudėtyje. Intensyvėja bendros pratybos ir mokymai su NATO sąjungininkais. Todėl buvo nutarta kartu pakeisti ir profesinės karo tarnybos kariams, atliekantiems tarnybą karinių jūrų pajėgų karo laivuose, plaukiojančiuose Lietuvos Respublikos teritorinėje jūroje ar išskirtinėje ekonominėje zonoje, taip pat kitų valstybių teritorinėje jūroje ar išskirtinėje ekonominėje zonoje arba atviroje jūroje (kai išplaukiama ne trumpiau kaip vienai kalendorinei dienai) nustatytus tarnybinio atlyginimo priedo dydžius.

Visa tai leis užtikrinti teisingą apmokėjimo už tarnybą, reikalaujančią specialaus fizinio ir psichologinio pasirengimo, ypatingos ištvermės ir įgūdžių, sistemą, padidins karių motyvaciją. Suformuotas teigiamas profesinės tarnybos karių požiūris leis efektyviau spręsti specifinių karinių vienetų komplektavimo problemas, o tai turės įtakos didinant valstybės gynybinį pajėgumą, karių ir karinių vienetų parengtumą, užtikrinantį šalies nacionalinį saugumą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA