Skelbiama Kauno autobusų stoties rekonstrukcijos pradžia (informacija, vizualizacijos) | Kas vyksta Kaune

Skelbiama Kauno autobusų stoties rekonstrukcijos pradžia (informacija, vizualizacijos)

Organizacijos nuotr.

Nuo kito mėnesio pradžios dabartinė Kauno autobusų stotis bus uždaryta rekonstrukcijai, po kurios iš esmės pasikeis. Įsikurs prekybos centras, požeminė automobilių aikštelė ir kitos komunikacijos. Laikinai autobusų stotis bus perkelta į tris miesto erdves.

Jau rugpjūčio 1-ąją dieną senoji autobusų stotis užvers duris rekonstrukcijai. Paskutinį kartą stoties pastatas remonto darbus matė prieš maždaug 80 metų, tad dabar iš esmės pasikeis. Projekto autoriai džiaugiasi, jog vieta išlieka ta pati, keičiasi tik stoties veidas.

„Stoties teritorija nekinta nuo sovietinių laikų. Gerai, kad vieta išlieka ta pati, nes visi žino, kur tai yra. Be to, tai yra centre, tad patogus susisiekimas. Beje, Kauno autobusų stotis yra didžiausias infrastruktūros mazgas Lietuvoje, tad tai yra miesto veido objektai, todėl mums labai svarbu, kokią stotį paliksime Kaunui“, – kalbėjo statinio architektas ir projekto vadovas Gintaras Balčytis.

Po stogu virs gyvenimas

Projektuotojai tikina, jog įrengus naująją autobusų stotį, ji ne tik pasikeis neatpažįstamai, bet taip pat virs nuolatinis gyvenimas. Po rekonstrukcijos stoties pastatas užims ženkliai didesnę dalį, nei yra dabar. Bendrame 13 tūkst. kvadratinių metrų ploto pastate bus įrengtos ne tik laukimo salė, bilietų kasos, informacijos punktas ir visos su stotimi susijusios funkcijos, bet taip pat bus palikta ir erdvė prekybai.

Didžiausią dalį prekybos pasažo užims prekybos centras „Rimi“. „Kautra“ su šia įmone sudariusi 25-erių metų sutartį. Taip pat gretimai galės įsikurti mažesnės suvenyrų ar drabužiu parduotuvėlės.

Po visu pastatu kauniečiai galės naudotis pirmąja Kaune požemine automobilių stovėjimo aikštele. „Kautros“ vadovai tikina, jog miestiečiai tam tikrą laiką aikštele galės naudotis nemokamai. Kol kas nėra nuspręsta kiek stovėjimo laiko bus neapmokestinama, tačiau tikinama, jog pasitikti autobusais atvykstančius artimuosius tikrai užteks. Iš viso požeminėje aikštelėje tilps 187 automobiliai ir apie 100 dviračių.

Rekonstrukcijos planuose taip pat numatytos svarbios naujovės negalią turintiems žmonėms. Architektai numatę įrengti sistemą, kuri leis neregiams patiems nueiti iki autobuso. Be to, bus interaktyvūs informaciniai stendai, per kuriuos bus galima iškviesti pagalbą.

Dar viena naujovė, kuri pasieks lankytojus, tai siuntų gabenimas. Šiuo metu reikia norimą siuntą atnešti į siuntų skyrių, tačiau po rekonstrukcijos tai bus galima padaryti tiesiog per automobilio langelį.

Keisis eismas

Kai bus atidaryta naujoji stotis, aplink ją šiek tiek pasikeis eismas. Šiuo metu Girstupio gatvė yra uždaryta, o kitais metais ja pilnai galės važinėti įvairus transportas. Be to, ties Bažnyčios ir Girstupio gatvių sankirta atsiras žiedinė sankryža, kuri užtikrins šioje vietoje automobilių saugumą.

Miesto meras Visvaldas Matijošaitis prižadėjo, jog bus sutvarkytas Vytauto prospektas, nes tai pagrindinė miesto, o kartu ir autobusų stoties arterija. Be to, iš Vytauto prospekto bus galima įvažiuoti į požeminę autobusų stoties automobilių aikštelę. Valdininkai tikina, jog bus sutvarkyta ir požeminė pėsčiųjų perėja, kuri kerta šią gatvę.

Laikinoji autobusų stotis bus išbarstyta per tris vietas

Planuojama, jog autobusų stoties rekonstrukcija truks apie pusantrų metų. Per tą laiką keleiviai bus gabenami iš kitos miesto vietos. Trijose šalia viena kitos esančiose vietose bus įrengti laikinieji autobusų peronai.

„Žinoma, miestiečiams tai sukels šiek tiek nepatogumų, tačiau pasirinkta vieta labiausiai išpildė reikalavimus, nes autobusai nepapuls į rytinius ir vakarinius kamščius. Be to ši vieta yra ne taip toli nuo dabartinės autobusų stoties, tad jei kas nežino apie rekonstrukciją, galės pėščiomis spėti į išvykstantį autobusą“, – kalbėjo G. Balčytis.

Numatyta, jog laikinoji autobusų stotis keleivius pasitiks prie „Akropolio“. Ties Karmelitų bažnyčia bus įrengta tarptautinių autobusų aikštelė bei autobusų parkingas. Tarpmiestiniai autobusai keleivius pasiims iš Gedimino gatvės, Kaunakiemio ir Griunvaldo gatvių atkarpoje. Čia taip pat bus ir siuntų skyrius, keleivių išlaipinimas, kontrolės postas. Iš Griunvaldo gatvėje įrengtų peronų keleiviai galės keliauti priemiestiniais maršrutais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA