VDU garbės daktaru tapęs Lenkijos prezidentas pabrėžė savo ryšį su Lietuva | Kas vyksta Kaune

VDU garbės daktaru tapęs Lenkijos prezidentas pabrėžė savo ryšį su Lietuva

BNS 2015/06/30 15:31
J.Petronio nuotr.

Kauno Vytauto Didžiojo universitete (VDU) garbės daktaro regalijas antradienį gavęs Lenkijos prezidentas Bronislawas Komorowskis (Bronislavas Komorovskis) pabrėžė savo ryšį su Lietuva.

„Lietuvą suvokiu ne tik kaip kaimyninės šalies vadovas. Apie Lietuvą visada galvodavau kaip žmogus, kuris jaučia, kad čia yra jo šaknys. Visuomet kaip prezidentas, nors ne visiems tai patikdavo, sakydavau, kad didelė mano širdies dalis liko Lietuvoje, nes iš čia kilusi mano giminė“, – kalbėjo B.Komorowskis.

B.Komorowskio tėvai Zygmuntas Leonas Komorowskis ir motina Jadwiga Komorowska turi šaknų Aukštaitijoje. 2005 metais Varšuvoje išleistoje politiko knygoje „Dešine puse. Gyvenimas, politika, anekdotas“ (Prawą strona. Zycie, polityka, anegdota) yra nuotrauka, kurioje pavaizduotas B.Komorowskio senelis Juliuszas Komorowskis (Julius Komorovskis), sėdintis Rokiškio rajone buvusio Kovališkio dvaro terasoje.

B.Komorowskio giminaitis yra ir garsus tarpukario Lietuvos teisininkas Mykolas Riomeris, kuris po Pirmojo pasaulinio karo pasirinko dirbti Lietuvai, o ne Lenkijai.

Sakydamas kalbą, B.Komorowskis antradienį pabrėžė, kad Lietuvai ir Lenkijai svarbu prisiminti savo bendrą istoriją bei abiems valstybėms ypač sėkmingą pastarąjį ketvirtį amžiaus bei ragino šiandieninių grėsmių akivaizdoje išlikti vieningus.

„Lietuvos ir Lenkijos santykius lydėjo ir geros, ir blogos emocijos ir šiandien mums reikia kartu dirbti vardan to, kad tos ne visuomet lengvos į istoriją įsišaknijusis emocijos nebūtų pakeistos abejingumu, kuriame dominuoja politinis pragmatizmas. (…) Mes, lenkai ir lietuviai, žinome, kad šioje Europos vietoje niekas negali jaustis visada saugus ir šiais sunkiais laikais reikia gerų emocijų“, – kalbėjo B.Komorowskis.

Baigdamas kalbą, jis universitetui padovanojo savo giminės relikvijos – XVIII amžiaus taurės – kopiją.

Pasveikinti Lenkijos prezidento atvykęs ministras pirmininkas Algirdas Butkevičius teigė, kad B.Komorowskis Lietuvoje „žinomas ne tik kaip kaimyninės šalies politikas ir vadovas, kuris visada suvokė kaimyninių valstybių gero sugyvenimo svarbą, bet ir kaip mūsų šaliai artimas žmogus, kurio giminės šaknys yra glaudžiai susijusios su Lietuva“.

Iš anksto skelbta, kad pasveikinti B.Komorowskio neatvyks nė vienas iš šalies vadovų, tačiau A.Butkevičius teigė paprašęs pakeisti numatytą darbotvarkę.

„Kadangi prezidentė išvyko į Kroatiją, tai liepiau būtinai pakeisti Seimo darbotvarkę ir turėjau čia atvykti, kur esu dabar“, – sakė A.Butkevičius.

VDU universiteto rektorius Zigmas Lydeka žurnalistams sakė sakė, kad galimybės įteikti B.Komorowskiui regalijas universitetas laukė dvejus metus.

„Tai nėra atsitiktinis dalykas – mes esame kaip Senatas apsisprendęs prieš dvejus metus suteikti ir labiau taikėme Nobelio premijos laureato Česlovo Milošo paminėjimo šimtmečiui, tačiau jūs suprantate, kad prezidentas yra toks užimtas, tai suderinome šią dieną ir labai gražu, nes šiandien yra Č.Milošo gimtadienis“, – sakė Z.Lydeka.

B.Komorowskio kadencija Lenkijos prezidento poste baigiasi rugpjūčio 6 dieną. Jį pakeis prezidento rinkimus laimėjęs partijos „Įstatymas ir teisingumas“ atstovas Andrzejus Duda (Andžejus Duda).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA