H.Daktaras išteisintas dėl dviejų nužudymų | Kas vyksta Kaune

H.Daktaras išteisintas dėl dviejų nužudymų

delfi.lt 2015/06/30 14:13
Henrikas Daktaras / DELFI nuotr.

Kauno nusikalstamo pasaulio autoritetu laikytas Henrikas Daktaras, pravarde Hena, ir jo vadovaujamas nusikalstamas susivienijimas jau išliks tik istorijoje – antradienį Lietuvos apeliacinis teismas paskelbė nuosprendį, kuris pakeis grupuotės narių gyvenimą.

Baudžiamąją bylą apeliacine tvarka išnagrinėjusi trijų teisėjų kolegija nusprendė pakeisti anksčiau priimtą Klaipėdos apygardos teismo nuosprendį, tačiau dėl to bausmė H. Daktarui nebuvo pakeista – jis kalės iki gyvos galvos.

H. Daktaras buvo išteisintas dėl dviejų nužudymų, tarp jų – ir verslininko Sigito Čiapo, tačiau jis liko pripažintas kaltu dėl kitų labai sunkių nusikaltimų.

Išklausyti nuosprendžio „Daktarų“ nusikalstamo susivienijimo lyderiai buvo atvežti iš Lukiškių tardymo izoliatoriaus-kalėjimo, juos palaikyti į teismą atvyko apie 20 jų draugų ir artimųjų. Tarp jų ir žmona Ramutė Daktarienė, ir sūnus Enrikas Daktaras.

Daktarų nusikalstamo susivienijimo bylą išnagrinėjęs teismas yra nusprendęs, kad jo dalyviai buvo ginkluoti šaunamaisiais ginklais, sprogmenimis ir sprogstamosiomis medžiagomis, naudotais ir planuotais panaudoti daromuose nusikaltimuose (nužudymuose, turto prievartavimuose, plėšimuose ir kt.).

„Iš grupuotės lyderio veiksmų matyti, kad nusikalstama veikla buvo H. Daktaro gyvenimo būdas. H. Daktaras – labai pavojingas visuomenei ir jo nusikalstamų polinkių pakeisti įprasta kriminaline bausme neįmanoma. Nagrinėtu laikotarpiu nusikalstama veikla taip pat buvo šio vyro gyvenimo būdas“, – paskelbė teismas.

Byloje dėl itin sunkių nusikaltimų buvo 16 kaltinamųjų. Teismas konfiskavo kaltinamųjų turto už maždaug 150 tūkst. eurų, nukentėjusiesiems priteisė apie 60 tūkst. eurų turtinės ir apie 140 tūkst. eurų neturtinės žalos atlyginimo.

H. Daktaras dėl aštuonių nusikaltimų, iš kurių du kaltinimai nužudymu, padarymo Klaipėdos apygardos teismo buvo išteisintas, nenustačius, kad jis dalyvavo padarant šias veikas.

E. Abariui teismas skyrė laisvės atėmimą pataisos namuose 20 metų – jis pripažintas vienu iš nusikalstamo susivienijimo kūrėjų ir vadovų, padariusiu tris labai sunkius ir keturis mažiau visuomenei pavojingus nusikaltimus.

Nuosprendį buvo apskundusi ir Generalinė prokuratūra, kuri teismo prašė paskirti su laisvės atėmimu nesusijusią bausmę su teisėsauga bendradarbiaujančiam buvusiam nusikalstamo susivienijimo dalyviui R. Žilinskui.

Teismas jam skyrė realią laisvės atėmimo bausmę. Tuo metu prokuratūra mano, kad kaltę pripažinusiam ir tyrimui padėjusiam R. Žilinskui turi būti skirta švelnesnė bausmė.

Prokuratūra skunde taip pat rašo, kad nuteistieji turi atlyginti tūkstantines proceso – lavonų paieškos, atgabenimo iš užsienio – išlaidas.

Nuosprendį taip pat apskundė E.Abarius, Audrius Gudomskas, Nikolajus Archipovas, Rolandas Zaveckas, R. Žilinskas.

H. Daktaro ir jo grupuotės narių byla teisme nagrinėta nuo 2011 metų gegužės. Pirmąsyk už grotų jis atsidūrė būdamas 19 metų. Suėmimą H. Daktarui teismas skyrė dar 2008 metų gruodžio 24 dieną, tačiau tada „Hena“ pasislėpė. Jis sulaikytas Bulgarijoje, netoli Varnos miesto 2009-ųjų rugsėjį.

Byloje „daktarų“ grupuotės nariams inkriminuoti sunkūs ir labai sunkūs nusikaltimai, padaryti 1993-2000 metais: nusikalstamo susivienijimo dalyvių padaryti nužudymai buvo susiję su įtakos įtvirtinimu, konkuruojančių dėl pelno ar „daktarų“ autoriteto nepaisančių nusikalstamo pasaulio atstovų pašalinimu.

Pareigūnai išsiaiškino, kad susivienijimo dalyviai pasižymėjo geru organizuotumu, buvo apsirūpinę ginklais – disponavo dideliu kiekiu automatų, pistoletų, granatų, sprogmenų. Pagrindinę nusikaltimų dalį sudarė veikos, susijusios su svetimo turto užvaldymu, tai – turto prievartavimai, plėšimai, kurių metu prieš nukentėjusiuosius buvo naudojami šaunamieji ginklai, fizinis ir psichologinis smurtas. Kaltinamiesiems inkriminuojamas ir didelį atgarsį visuomenėje sukėlęs Sigito Čiapo ir Vinco Varno nužudymas 1996 metų pavasarį Kaune.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA