Ar įmanoma Joninių šventė be alkoholio? | Kas vyksta Kaune

Ar įmanoma Joninių šventė be alkoholio?

Archyvo nuotr.

Artėjant Joninių šventei, Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuras ragina paklausti savęs, kada paskutinį kartą šventėte Jonines blaiviai? Daugeliui ši šventė neatsiejama ne tik nuo laužų kūrenimo, vainikų pynimo ir paparčio žiedo ieškojimo, tačiau ir nuo nemažo alkoholio kiekio suvartojimo. Tačiau visuomenės sveikatos specialistai ragina rūpintis savo sveikata ir primena, jog net ir per šventes nereikėtų pamiršti saiko jausmo.

Pasak visuomenės sveikatos specialistės Redos Žaromskytės, šventimą siedami su alkoholio vartojimu retai kada susimąstome, kokią žalą jis gali padaryti. Alkoholis yra viena pagrindinių ankstyvos mirties priežasčių, nes sukelia sunkias ligas ar traumas. Be to, jis yra toksiškas, o nuolatinis jo vartojimas gali paveikti beveik visas mūsų kūno dalis. Tyrimai rodo, kad alkoholis paskatina daugiau nei 60 skirtingų ligų atsiradimą, o ilgalaikį alkoholio poveikį sveikatai žmonės dažniausiai pajunta tik tada, kai žala jau būna padaryta.

Kuo didesnį alkoholinių gėrimų kiekį reguliariai suvartojame, tuo didesnė rizika turėti sveikatos problemų. Taigi, kiek alkoholio galima vartoti, kad jis nepakenktų mūsų sveikatai? Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir šalių vyriausybės nustatė „saikingo“ alkoholinių gėrimų vartojimo ribas. Jei laikysitės šių rekomendacijų, tikėtina, kad išvengsite su alkoholiu susijusių problemų. Drauge atminkite, kad alkoholinių gėrimų vartojimas visada yra rizikingas ir gali paveikti mūsų sveikatą bei gerą savijautą kur kas labiau, nei manome.

Vyrai neturėtų reguliariai suvartoti daugiau nei 4 standartinius alkoholio vienetus per dieną, arba 28 per savaitę. Vadinasi, per dieną rekomenduojama išgerti ne daugiau kaip 40 gramų gryno alkoholio (pvz., ne daugiau kaip 1 litrą 5 % stiprumo alaus). Moterys neturėtų reguliariai suvartoti daugiau nei 2 standartinius alkoholio vienetus per dieną, arba 14 per savaitę. Vadinasi, per dieną rekomenduojama išgerti ne daugiau kaip 20 gramų alkoholio (pvz., ne daugiau kaip 200 ml 11 % stiprumo vyno). Visuomenės svekatos specialistė Reda Žaromskytė atkreipia dėmesį į tai, jog šio kiekio nederėtų viršyti ir švenčiant.

Kauno miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro specialistai primena, jog sveikiausias gėrimas – vanduo! Saugokite savo ir savo artimųjų sveikatą, mažinkite suvartojamo alkoholio kiekį.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA