Kaunietis ištatuiravo penkių valstybių vadovus | Kas vyksta Kaune

Kaunietis ištatuiravo penkių valstybių vadovus

Kauno menininkas sukūrė itin drąsų socialinį projektą, kuriuo siekia atkreipti visuomenės dėmesį į diskriminacijos problemą. Arminas Raugevičius ištatuiravo penkių šalių vadovus, tarp jų ir Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę.

Projektas „Would you vote for me?“ (liet. „Ar balsuotum už mane?“) pradėjo sparčiai plisti socialiniuose tinkluose. Nuotraukose užfiksuoti penkių valstybių vadovai, tarp jų ir JAV prezidentą Baracką Obamą, Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, Šiaurės Korėjos diktatorių Kim Jong Uną, Kinijos prezidentą Xi Jinpingo, taip pat ir Lietuvos prezidentę Dalią Grybauskaitę, kurių kūnus puošia įvairios tatuiruotės.

Socialinės meninės akcijos autorius Arminas Raugevičius tikina, jog nenori nieko įžeisti, tačiau tai puiki galimybė atkreipti visuomenės dėmesį į diskriminacijos problemą.

„Idėja gimė spontaniškai, nes ypač mūsų tautoje ir šiaip visoje visuomenėje yra paplitusi homofobija. Žmonės dėl įvairių skirtumų yra žeminami ir priskiriami kategorijoms. Iš ties vyrauja baisi diskriminacija dėl religijos, kalbos, išvaizdos. Šiuo projektu tikrai nenorėjau nieko įžeisti. Pasirinkau būtent politikus, nes jie geriausiai kontrastuoja su įvaizdžiu. Yra suformuojamos klišės apie vadovus, tad matome tik pakuotes, bet nežinome vidaus“, – portalui „Kas vyksta Kaune“ kabėjo A. Raugevičius.

Tatuiruotės pagal sukurtus stereotipus

Kaunietis menininkas pajuokaudamas priduria: „Juk niekas nežino, ar prezidentė Dalia Grybauskaitė neturi tatuiruotės“. Vilniaus dailės akademiją baigęs A. Raugevičius būtent nuo mūsų šalies vadovės ir pradėjo piešti. Tačiau visus politikus buvo vienodai sunku apipavidalinti.

Socialinės akcijos autorius tikino, jog kiekvienos valstybės vadovui parinko tatuiruotes pagal vyraujančius visuomenėje ir žiniasklaidoje stereotipus apie tuos žmones. Štai ant Lietuvos vadovės atsidaro angliški užrašai „tikėjimas“, „meilė“, „drąsa“ ir „viltis“. To, anot autoriaus, visuomenė tikėjosi, kai rinko naują šalies prezidentą.

Ant JAV prezidento B. Obamos kūno taip pat atgulė stereotipinės tatuiruotės, kurios dažnai siejamos su juodaodžiais. Šioje nuotraukoje vaizduojami filmų personažai, Holivudo užrašas ir auksinė grandinėlė, kuri suteikia aliuziją į JAV siautėjančias gaujas.

Sulaikė didelio populiarumo

A. Raugevičiaus sukurtos nuotraukos sukėlė daug diskusijų. Vos pasirodžius viešojoje erdvėje, jos pradėjo masiškai plisti. Socialiniame tinkle „Facebook“ įkeltu projektu pradėjo dalintis vartotojai. Dėmesį atkreipė ir pasaulinis tinklaraštis „Bored Panda“, kuriame atgulė visos penkios autoriaus nuotraukos. Pats menininkas tikina, jog nesitikėjo, jog projektas taip išplis, tačiau džiaugiasi tuo, nes kuo daugiau žmonių atkreips dėmesį į visuomenės diskriminaciją, tuo greičiau ši problema bus pradėta spręsti.

„Apie projektą pasisakė daug įvairių žmonių. Vieni teigė, jog tai neetiška, kiti sveikino su gera idėja. Apie tokią meninę išraišką pasisakė ir garsūs žmonės“, – tikino kaunietis.

Menininkas kol kas neketina papildyti tatuiruotų politikų kolekcijos. Visgi neslepia, jog jei tik turės, ką pasakyti visuomenei, tai būtinai tą žinią ir praneš.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA