Kariuomenė ruošiasi naujokų priėmimui ir atnaujina batalionus | Kas vyksta Kaune

Kariuomenė ruošiasi naujokų priėmimui ir atnaujina batalionus

Archyvo nuotr.

Lietuvos kariuomenė rengiasi priimti nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karius ir atnaujina batalionų infrastruktūrą – daliniuose remontuojamos kareivinės, valgyklos, medicinos punktai, sporto salės ir kt.

„Atliekame būtiniausius darbus, kad jau vasaros pabaigoje į karinius dalinius atvykę pirmieji nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai turėtų tinkamas gyvenimo ir buities sąlygas“, – sako krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Pirmosiomis birželio dienomis remonto darbai prasidėjo Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje, kur rugpjūčio 24 d. pradės pirmieji šių metų šaukimo 495 nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai. Bataliono kareivinėse dažomos sienos, lubos, remontuojamos grindys, sanitariniai mazgai – dušai, prausyklos, bus keičiamas kareivinių stogas. Šiuos darbus Dragūnų batalione ketinama baigti iki rugpjūčio vidurio – iki naujokų atvykimo.

Pasak Lietuvos kariuomenės Įgulų aptarnavimo tarnybos direktoriaus Alberto Charževskio, didesnės ar mažesnės apimties remonto darbai jau vyksta ar bus netrukus pradėti didžiojoje dalyje karinių vienetų, kur tarnybą šiais metais atliks nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai – Tauragėje, Marijampolėje, Kaune, Rukloje (Jonavos r.), Panevėžyje ir Alytuje. Siekiant suteikti šauktiniams geras tarnybos ir gyvenimo sąlygas, ten taip pat bus remontuojamos kareivinių vidaus patalpos, fasadai, valgyklos, sanitariniai mazgai, medicinos punktai, mokomieji korpusai, sporto salės, įvairios paskirties sandėliai, kt.

Didžiąją dalį sutarčių dėl remonto darbų Lietuvos kariuomenė su rangovais planuoja pasirašyti birželio – liepos mėnesiais, o darbus atlikti iki metų pabaigos.

Remonto darbams nuolatinės pravalomosios pradinės karo tarnybos infrastruktūrai atnaujinti 2015 m. remonto plane numatyta skirti 1,5 mln. eurų.

„Šiais metais šauktiniai nuo pat pirmos dienos bus nukreipiami ne į Mokamąjį pulką, o į dalinius, kuriuose jie tarnaus visą devynių mėnesių laikotarpį. Sąlygos batalionuose yra skirtingos, todėl vienur užteks perdažyti sienas, kitur reikės atlikti rimtesnius darbus. Visi šauktiniai bus apgyvendinami esamose kareivinėse, todėl kai kur, kur sąlygos leis, jie gyvens laisviau, o kitur – teks pasispausti. Spręsdami šią apgyvendinimo problemą ir atsižvelgdami, kad ir kitais metais Lietuvoje bus dislokuotos rotuojamos NATO sąjungininkų pajėgos, 2016 m. planuojame kai kuriuose batalionuose pradėti naujų kareivinių statybas“, – teigia  krašto apsaugos ministras J. Olekas.

Siekiant racionaliai ir efektyviai panaudoti krašto apsaugai skirtas lėšas ir tinkamai priimti nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karius, priimtas sprendimas sustabdyti kitų ne su šauktinių atvykimu susijusių padalinių remonto darbus. Sustabdytas ir Krašto apsaugos ministerijos administracinio pastato remontas.

Šiais metais į nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą bus pašaukta 3 tūkst. karių. Dalis šio skaičiaus tarnybą atliks savo noru. Savanoriškai tarnybą atlikti pasiryžę jaunuoliai turi pirmenybę renkantis dalinį, kuriame nori atlikti tarnybą, ir teisę į 25 procentais didesnes išmokas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA