Rukloje atidarytos didžiausios Baltijos šalių karinės pratybos | Kas vyksta Kaune

Rukloje atidarytos didžiausios Baltijos šalių karinės pratybos

Archyvo / R.Tenio nuotr.

Nuo mėnesio pradžios Lietuvoje vyksta vienos didžiausių šalies ir sąjungininkų karinės pratybos. Šiandien jas oficialiai atidarė Rukloje. Pratybų metu karines technikas išbandys 14 šalių kareiviai.

Pratybos „Kardo kirtis“ kasmet auga ir apjungia vis daugiau NATO ir partnerių šalių karių. Šių metų pratybose dalyvauja rekordinis skaičius – daugiau nei 6 tūkst. karių iš keturiolikos NATO ir partnerių šalių: Danijos, Estijos, JAV, Jungtinės Karalystės, Kanados, Latvijos, Lenkijos, Lietuvos, Norvegijos, Vokietijos, Portugalijos, Slovėnijos ir Suomijos. Keli šimtai jų treniruosis Estijoje, apie 2,5 tūkst. Latvijoje ir Lenkijoje bei apie 3 tūkst. Lietuvoje.

„Pagrindinis tikslas yra treniruotis kartu su mūsų sąjungininkais. Norime, kad mūsų kariai labiau įprastų būtent veikti kartu. Be to, tai dar kartą pasitikriname, kaip mes galime priimti sąjungininkų karius, techniką. Pratybose bus lietuviška technika, kuri visiems matyta, tai šarvuočiai M113, turime vokiečių bokserius bei amerikiečių tankus, kurie bus tam tikras įdomumas mūsų kariams. Žinoma, dar nemažai skraidys ir orlaivių, tad bus tikrai gražios pratybos ir tikimės nemažai pasiekti“, – pratybas pristatinėjo Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas A. Leika.

„Mes viliamės, kad bus galima sukurti visas karines galimybes tarp šalių, kurios čia yra. Geriausias laikas treniruotis kartu, kai yra taika. Mes norime išmokti stovėti petys į patį ir kartu smarkiai dirbti. Mes esame tokie pat partneriai, kaip ir kiti. O Lietuva yra labai vertingas partneris“, – kalbėjo amerikiečių karių vadas McQueen.

Pratybų vietos

Pratybos „Kardo kirtis”, rotacijos pagrindu, kaskart vyksta vienoje iš pasirinktų pagrindinių Baltijos šalių. Šiemet pratybų pagrindas bus Lietuvoje, todėl Nemenčinėje, Generolo Adolfo Ramanausko-Vanago Kovinio rengimo centre, bus dislokuotas aukščiausias (divizijos lygmens) pratybų štabas.

Net 5 mokymuose dalyvaujančių šalių brigadų štabų mokymai vyks Lietuvoje – Generolo Adolfo Ramanausko kovinio rengimo centre Nemenčinėje.

Lauko taktikos pratybos vyks Latvijoje, Lenkijoje ir Lietuvoje. Latvijoje jos vyks Adaži poligone, Lenkijoje – Drawsko Pomarski poligone, Lietuvoje – Gaižiūnų ir Generolo Silvestro Žukausko (Pabradė) poligonuose.

Pagrindiniai, pratybose naudojami, orlaiviai bus dislokuoti Estijos (Amari) karinėje bazėje.

„Kardo kirčio“ pratybos vyks iki birželio 19 dienos.

Pratybų sumanymas ir tematika

Pratybos „Kardo kirtis” ketinama organizuoti dviem etapais.

Pirmojo etapo metu, birželio 1-12 dienomis, Nemenčinėje, Adolfo Ramanausko-Vanago kovinio rengimo centre, 5 NATO šalių brigadų štabai, treniruosis planuoti gynybines ir puolamąsias operacijas, o naudodamiesi kompiuteriniais treniruokliais tikrins savo parengtus planus.

Antrasis pratybų etapas birželio 8-19 d. Lietuvoje, Gaižiūnų ir Generolo Silvestro Žukausko poligonuose, lauko taktinėse pratybose, kuriuose dalyvausiantys vienetai, pagal iš anksto parengtus scenarijus, treniruosis vykdyti gynybines ir puolamąsias operacijas.

Planuojamas oficialus pratybų „Kardo kirtis 2015″ dalyvių ginkluotės ir technikos pristatymas visuomenei vyks Kaune birželio 18 d.

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas yra atsakingas už priimančiosios šalies paramos organizavimą pratybose Lietuvoje dalyvausiančių NATO šalių kariams taip pat už nacionalinį pratybose dalyvausiančių Lietuvos kariuomenės padalinių vertinimą. Dėl šių priežasčių šios pratybos Lietuvos kariuomenei bus gera proga treniruotis net tik kovines operacijas, bet ir vykdant priimančios šalies paramą, tobulinant procedūras sąjungininkų atvykimui į LR teritoriją ir treniruoti karinius vienetus veikti drauge su sąjungininkais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA