Kaip Kaune valdomi šviesoforai? | Kas vyksta Kaune

Kaip Kaune valdomi šviesoforai?

R.Tenio nuotr.

Nemažai rašome apie mieste esančius šviesoforus ar keičiamą eismo tvarką. Šį kartą kviečiame pažvelgti, kaip reguliuojami Kaune esantys šviesoforai.

„Kas vyksta Kaune“ redakcija apsilankė „Kauno gatvių apšvietimo“ įmonėje, kurioje darbuotojai stebi visus miesto šviesoforus. Čia matosi visi automobilių srautai, išmaniųjų šviesoforų veikimas ir įvairūs jų gedimai.

Prieš du metus buvo pavesta šiai Kauno savivaldybės įmonei prižiūrėti naujuosius šviesoforus. Šiuo metu iš viso mieste yra 94 šviesoforu reguliuojamos sankryžos, tačiau „Gatvių apšvietimo“ darbuotojai mato vos pusę. Patys seniausi, rusiški šviesoforai kol kas nėra aprūpinti išmaniomis technologijomis, tad yra iš anksto užprogramuojami, kas kiek laiko pakeisti signalus. Kitus galima valdyti ir nuotoliniu būdu bei matyti įvairius parametrus.

„Šiuo metu naujose sankryžose yra įrengti davikliai. Jie paprastai būna įrengti asfalto dangoje arba ant stulpų. Jais mes matome realius automobilių srautus. Davikliai ne tik skaičiuoja automobilius, bet taip pat ir matome, ar vairuotojai laukia ar tiesiog pro sankryžą pravažiuoja. Taip galime stebėti kiekvieną sankryžą“, – kalbėjo Eismo valdymo skyriaus viršininkas Žilvinas Sukackas.

[susije_video kurie=””]

Kompiuterio ekranuose galima stebėti ir apie įvairių šviesoforų gedimus. Jei dega žalias šviesoforo simbolis, vadinasi sankryžoje yra viskas tvarkoje. Geltona – smulki klaida, o jei pilka spalva – tai ryšio klaida.

Informaciją perduoda policijai

Darbuotojai tikina, jog jei matytų vaizdą, fiksuojamą miesto kameromis, dar geriau galėtų užtikrinti vykdomus darbus. Visgi, su policija bendradarbiauti tenka. Į „Gatvių apšvietimo“ darbuotojus pareigūnai dažnai kreipiasi po eismo įvykių, kad būtų suteikta reikiama informacija apie šviesoforų signalus.

„Informaciją saugome maždaug tris mėnesius. Galime minučių tikslumu pasakyti, kokie signalai kuriuo metu degė. Pareigūnam pateikiame, ar pėstieji buvo paspaudę mygtukus bei kuriam vairuotojui buvo pirmumas. Tai padeda išsiaiškinti įvykių aplinkybes“, – aiškino „Gatvių apšvietimo“ atstovai.

Rūpinasi ir šviesoforų priežiūra

„Kauno gatvių apšvietimo“ darbuotojai ne tik dienas leidžia žiūrėdami į kompiuterio ekranus, bet taip pat tenka pasivažinėti ir po miestą. Rusiškuose šviesoforuose tenka pakeisti lemputes. Darbuotojai juokauja, jog tokių lempučių jau parduotuvėse nenusipirksi. Paprastai reikia perdegusias lemputes pakeisti per porą valandų. Naujuose šviesoforuose jau dega LED lemputės, tad čia važiuoti tenka gerokai rečiau.

Darbuotojai sankryžas apžiūri ir po avarijų, kuomet automobiliai nuverčia šviesoforų stulpus. Pagal sutartį tokius gedimus galima tvarkyti kelias dienas, tačiau darbuotojai stengiasi tai atlikti kuo greičiau, kad būtų užtikrintas įprastas eismo reguliavimas.

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA